Iets meer dan een week geleden kwam Zorg en Zekerheid Leiden in Groningen in actie tegen Donar. Morgen (donderdag 25 april) is dat wederom het geval. Voor de vierde keer dit seizoen kruisen beide ploegen de degens met elkaar in het ongetwijfeld goed gevulde MartiniPlaza.

Zorg en Zekerheid Leiden wist twee van die drie wedstrijden in Groningen in winst om te zetten. Dat lukte alleen begin oktober niet, want in de strijd om de SuperCup was Donar net iets sterker: 74-69. Waar de Leidse ploeg twee van de drie duels in Groningen wist te winnen, daar slaagde Donar erin om twee van de drie wedstrijden in Leiden te winnen. Afgaande op de stand in de DBL is Zorg en Zekerheid Leiden licht favoriet, maar wedstrijden tussen deze twee ploegen zijn duels op zichzelf.

Veel verschil zit er eigenlijk niet tussen beide ploegen, al heeft Donar aanzienlijk wat meer nederlagen geïncasseerd. Het grootste verschil tussen beide ploegen was de zege van Zorg en Zekerheid Leiden met zes punten verschil (83-77), begin januari in Leiden. De drie wedstrijden in Groningen werden telkens met vijf punten verschil afgesloten. Zoals gezegd won Donar de wedstrijd om de SuperCup met 74-69, Zorg en Zekerheid Leiden zegevierde voor de beker (66-71) en de competitie (76-81) in MartiniPlaza. Donar won in Leiden voor de beker met één punt verschil: 78-79, en voor de competitie met drie punten verschil: 82-85.

Het laatste duel in Groningen is wel een beetje typerend voor de onderlinge ontmoetingen. Geen van beide ploegen is in staat een ruime voorsprong naar de finish te krijgen. Donar nam in het eerste kwart een voorsprong van negen punten, maar zag die al snel in het tweede kwart verdwijnen. Zorg en Zekerheid Leiden stond negen minuten voor tijd met zestien punten voor, maar zag Donar vlak voor tijd op gelijke hoogte komen. Dat laatste had veel weg van de bekerstrijd in Groningen, toen de Leidse ploeg met nog vijf minuten te gaan vijftien punten voor stond, maar aan de streep slechts een marge van vijf punten had.

Of wat te denken van die laatste wedstrijd in Leiden. Vlak na het begin van het tweede kwart stond het 12-34 voor Donar, maar tegen het einde liep het verschil terug tot één punt. Qua karakter is er bij beide ploegen dus niets mis. Het is de weelde die soms voor problemen zorgt.

Voor de Leidse ploeg is deze wedstrijd nog van belang. Bij winst houdt Zorg en Zekerheid Leiden de kansen op het vasthouden van de eerste plaats in eigen hand. Bij een nederlaag bestaat de mogelijkheid dat Landstede Basketbal de koppositie overneemt (als de Zwollenaren in Den Bosch weten te winnen van New Heroes). Als Landstede onderuit gaat en Zorg en Zekerheid Leiden wint in Groningen, dan is de strijd om de eerste plaats tot een einde gekomen en gaat de Leidse ploeg als nummer één aan de play-offs beginnen. Zo niet, dan volgt de beslissing pas zondagmiddag wanneer Zorg en Zekerheid Leiden op bezoek gaat bij Landstede Basketbal.