Zorg en Zekerheid Leiden reist donderdag af naar Den Bosch voor de eerste klassieker van dit seizoen. Want dat zijn de wedstrijden tussen Heroes Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden nu eenmaal. Het is meteen een goede test voor de Leidse ploeg om te zien waar het team van Geert Hammink nu staat.

Basketbalwedstrijden tussen deze twee ploegen brengen altijd iets extra. Vooral voor de toeschouwers, maar die zullen het nu moeten stellen met een livestream uit Den Bosch. Vorig seizoen kreeg Zorg en Zekerheid Leiden in het begin van de competitie nog een ongenadig pak slaag (109-83), maar in januari nam de Leidse ploeg revanche in het toernooi om de Basketball Cup. In Den Bosch werd toen met 89-92 gewonnen.

Uitslagen uit het verleden zijn natuurlijk geen garantie voor het heden. Als we naar de stand kijken, dan is duidelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden de ranglijst aanvoert zonder ook maar een enkele nederlaag geleden te hebben. Het doelsaldo is ook ongekend. In acht wedstrijden komt de Leidse ploeg tot 766 punten (gemiddeld 95,75). Tegenstanders komen tot 587 punten (gemiddeld 73,38). Dat laatste lijkt veel en absoluut gezien is dat ook zo, maar als je zelf alleen maar breaks loopt en snelle aanvallen afwikkelt, krijgt een tegenstander natuurlijk ook meer kansen.

Heroes Den Bosch, dat afgelopen week oudgediende Jonathon Williams terughaalde, vinden we terug op de vierde plaats met vijf gewonnen wedstrijden en drie nederlagen. De Bosschenaren moeten die vierde stek wel delen met Yoast United en Zeeuw & Zeeuw Feyenoord, terwijl Den Helder Suns maar twee punten achterstand heeft. De ploeg van coach Jean-Marc Jaumin is nog in een felle strijd verwikkeld om de Elite A te halen.

Met welke spelers Heroes Den Bosch gaat aantreden, is de vraag. Afgelopen zaterdag ontbraken Thomas van der Mars, Miha Lapornik en Dominic Gilbert in Amsterdam vanwege blessures. Gezien de situatie in de competitie ligt het wel in de lijn der verwachting dat dit trio donderdagavond mee gaat spelen. Het is nog afwachten of Williams al speelgerechtigd is.

Hoe dan ook, een Heroes Den Bosch op volle oorlogssterkte is een uitstekende test voor Zorg en Zekerheid Leiden. Dat is goed, want na vele gemakkelijke overwinningen volgen er een paar testen op rij. De Leidse ploeg sluit de halve competitie namelijk af met wedstrijden tegen Heroes Den Bosch, Yoast United en Landstede Hammers. Drie ploegen die zo maar tegenstanders kunnen worden in de Elite A.

Het is ook een mooi moment om te zien hoe het met het inpassen van Riley LaChance en Nick King gesteld is. De twee Amerikanen lieten tegen Almere Sailors een goede indruk achter. LaChance deed dat voor de interlandbreak ook al tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord. Met deze toevoegingen beschikt Zorg en Zekerheid Leiden over een brede rotatie en dat kan in een kort seizoen waarin veel wedstrijden elkaar volgen van doorslaggevende betekenis zijn.

Het treffen begint donderdagavond om 20.00 uur en is zowel te volgen via een livestream als ook de livestats.


Eredivisie HeroesDenBosch Klassieker

Meer nieuwsberichten