72-64

Datum: zaterdag 27 januari 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

Moeizame overwinning ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de thuiswedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg in winst kunnen omzetten. Makkelijk ging het zeker niet. Basketbal Academie Limburg beet goed van zich tegen het onderbemande Zorg en Zekerheid Leiden. Pas in het laatste kwart wist de Leidse ploeg via individuele acties van Tajion Jones en Roeland Schaftenaar de twee punten in eigen huis te houden: 72-64.

De Leidse spelers beginnen zo langzamerhand op hun tandvlees te lopen. Zo moesten Marijn Ververs en Luuk van Bree weer 36 minuten spelen. Van de bank kwam nuttige inbreng van Duko Bos en Roeland Schaftenaar. Daar tegenover stond een fris Basketbal Academie Limburg, dat al enige tijd geen wedstrijd had gehad en zich in die tijd op deze wedstrijd kon richten. Uiteindelijk zijn de winstpunten belangrijk voor een ploeg die strijdt om de Elite Gold te halen.

Het eerste kwart verliep rommelig. De Leidse verdediging had het aanvankelijk moeilijk om Noé Botuli af te stoppen. Via een driepunter van Revelinio Tholel en een score van Elyjah Goss wist BAL een paar keer op voorsprong te komen. Via een driepunter van Marijn Ververs en een vrije worp van Roeland Schaftenaar sloot Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart af met een 15-13 voorsprong.

In de tweede minuut van het tweede kwart kwam het hoogtepunt van de avond. Duko Bos pakte een steal, dribbelde achter zijn rug langs om een verdediger van BAL te passeren, om daarna de bal ook nog te dunken voor 19-14. Even leek de Leidse ploeg los te komen door een driepunter van Tajion Jones, maar aan de andere kant deed Neil Masnic hetzelfde. In de laatste minuut voor rust had BAL de schade via een driepunter van Filip Brankovic gerepareerd: 28-29. Een driepunter van Luuk van Bree zorgde ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden de rust in kon gaan met een 31-29 voorsprong.

Aan het begin van het derde kwart leek de wedstrijd te ontbranden. Via onder meer driepunters van Lucas Kruithof en Tajion Jones pakte de Leidse ploeg een voorsprong van zeven punten: 39-32. Niet voor lang, want drie minuten later was het gewoon weer gelijk: 44-44. In de achtste minuut van het derde kwart kwam BAL na een driepunter van Revelinio Tholel even op voorsprong: 48-49. Tajion Jones (driepunter en jumpshot) en Lucas Kruithof (jumpshot in de paint) bepaalden de stand na drie kwarten op 54-49.

In het vierde kwart probeerde Zorg en Zekerheid Leiden langzaam weg te lopen van BAL. Roeland Schaftenaar kwam scorend onder de borden door en Duko Bas had een lekkere driepunter. Toen Roeland Schaftenaar in de derde minuut van het vierde kwart een dunk verzilverde, greep Radenko Varagic bij een stand van 61-54 naar een time-out. Twee minuten later stond het na twee nieuwe scores van Roeland Schaftenaar 65-56. Noé Botuli scoorde weliswaar tegen, maar in de daaropvolgende Leidse aanval kwam Duko Bos met een score op de rand van de 24 seconden: 67-58.

In plaats van de wedstrijd rustig uit te spelen, begon Zorg en Zekerheid Leiden te knoeien. Tegen de press van BAL werd een paar keer balverlies geleden en in de laatste minuut werden ook nog eens drie vrije worpen gemist. Met vier rake vrije worpen en een steal gooide Tajion Jones uiteindelijk de wedstrijd in het slot: 72-64. Coach Doug Spradley was blij dat er gewonnen was, maar de coach was niet echt te spreken over de manier waarop de winst werd gepakt. Ook hij kijkt reikhalzend uit naar het moment dat Brock Gardner in actie mag gaan komen.

Tajion Jones werd topscorer met 18 punten. Roeland Schaftenaar tekende voor 13 punten en 8 rebounds. Marijn Ververs noteerde 6 assists en pakte 5 steals. Lucas Kruithof en Alex Gross zaten met 10 punten ook in de dubbele cijfers.