Zorg en Zekerheid Leiden neemt het morgenavond (zaterdag) op tegen de Den Helder Suns. De wedstrijd in de kop van Noord-Holland is al de laatste match van februari. Na morgen zijn alle ogen gericht op de Orange Lions. Zorg en Zekerheid Leiden komt pas 2 maart weer in actie.

Het is de tweede keer dit seizoen dat de Leidse ploeg naar Den Helder afreist, maar nu dan wel in de vernieuwde spelersbus. De eerste keer was op 27 oktober en dat werd een bijzondere wedstrijd. Rolf Franke moest het namelijk stellen zonder Sergio de Randamie (geblesseerd), Troy Koehler (geblesseerd), Worthy de Jong (ziek op de bank) en Kenneth Simms (geschorst). Ook Darius Thomson was verre van fit, maar hij was wel in staat om te spelen. Marijn Ververs nam plaats in de starting five en op de bank zat verder alleen nog Twan Polman.

Ondanks de beperkte selectie leverde de trip naar de marinestad wel een zege op. Vanaf het begin ging Zorg en Zekerheid Leiden aan de leiding, al kwamen de Suns door een klein eindsprintje nog op gelijke hoogte bij de rust. Telkens als Den Helder naderde, dan reageerde Zorg en Zekerheid Leiden direct. Zo werd het uiteindelijk 73-78 voor de Leidse formatie. Darius Thompson kwam tot 32 punten, Maurice Watson Jr. tekende voor 21 punten en 10 assists.

Als de voortekenen niet bedriegen, treedt Zorg en Zekerheid Leiden morgen in de sterkste formatie aan. Na de bekerzege op Donar in het hol van de leeuw zit het met het moraal van de Leidse ploeg wel snor. Van de 25 wedstrijden die Zorg en Zekerheid Leiden in Nederland speelde, werd er 23 keer gewonnen. Alleen tegen Donar (SuperCup, 6 oktober) en Landstede Basketbal (10 november voor de competitie) ging het mis. Feitelijk is Zorg en Zekerheid Leiden in Nederland al meer dan drie maanden ongeslagen.

Twee maanden geleden kwam Den Helder Suns op bezoek in de Vijf Meihal. De inmiddels vertrokken Amerikaanse spelmaker Lavone Holland had het op zijn heupen en gooide er voor de Suns 26 punten in. Tot halverwege het derde kwart bleef de ploeg van coach Peter van Noord goed volgend, maar daarna liep het verschil toch nog hoog op: 97-76.

Bij de Suns is Holland onlangs vervangen door Leon Williams. De international moet meer sturing geven aan de Helderse formatie en dat is goed nieuws voor bijvoorbeeld Boy van Vliet, die zich daardoor wat meer kan toeleggen op scoren. In drie wedstrijden is Williams momenteel gemiddeld goed voor 8.7 punten, 5.7 rebounds en 6.7 assists. Zijn eerste thuiswedstrijd eindigde in een 55-88 nederlaag tegen New Heroes. De inbreng van Williams was erg beperkt (3 punten, 5 assists). Het ligt dus voor de hand dat de 27-jarige spelmaker zich voor eigen publiek wil revancheren voor een wat minder optreden in zijn thuisdebuut.

Op dit moment geeft het telraam aan dat Zorg en Zekerheid Leiden al vijftien competitieduels op rij ongeslagen is. Wordt de teller morgen op zestien gezet? Ook het record voor gewonnen uitwedstrijden op rij in competitieverband kan weer scherper worden gezet. Een zege in Den Helder betekent namelijk dat het record op tien wedstrijden komt te staan.

Wil je het duel live volgen, dan ben je aangewezen op de livestream van Den Helder Suns. Het kijkt wel wat lastig. En anders heb je altijd nog de livestats.


Eredivisie

Meer nieuwsberichten