Lange tijd zag het er naar uit dat de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen beslissend zou zijn voor de eerste plaats op de ranglijst en dus thuisvoordeel in alle series van de play-offs. Na de uitslagen van afgelopen donderdag bestaat er geen twijfel meer over dat Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst sinds het seizoen 2011-2012 het reguliere seizoen als lijstaanvoerder af gaat sluiten.

Het resultaat van het vierde competitietreffen met Landstede Basketbal – de enige ploeg die in de reguliere competitie twee keer van Zorg en Zekerheid Leiden heeft weten te winnen – heeft geen invloed meer op de eindrangschikking.

Ergens zou je kunnen denken dat coach Rolf Franke de minuten wat meer gaat verdelen, maar er spelen toch wat elementen mee die je op een andere gedachte kunnen brengen. Sowieso natuurlijk om de stand in het reguliere seizoen op 2-2 te brengen, ook al koopje daar verder niets voor behalve weer een stukje extra zelfvertrouwen kweken.

Aan de andere kant kan Zorg en Zekerheid Leiden bij winst een clubrecord (in de periode met Zorg en Zekerheid als hoofdsponsor) verbreken. De serie uitzeges op een rij staat na donderdag op zestien. Dat is al een verbetering van een oud record, maar bij winst wordt die serie op zeventien gezet. Het is Zorg en Zekerheid Leiden nog nooit gelukt om in één seizoen alle uitwedstrijden voor de competitie in winst om te zetten.

Jacob Bergsma, de basketbalarchivaris en –historicus, moest heel ver teruggaan in zijn database om de laatste ploeg terug te vinden die er ook in geslaagd was om alle uitwedstrijden in één seizoen te winnen. Die eer, zo liet Bergsma weten, was weggelegd voor Levi’s Flamingo’s in het seizoen 1970-1971. De eredivisie bestond in die tijd uit twaalf ploegen en je speelde een enkele competitie. De club uit Haarlem won dus elf uitwedstrijden. Na 48 jaar kan dat record geëvenaard worden, waarbij je mee kunt tellen dat Zorg en Zekerheid Leiden er wel wat meer uitwedstrijden voor moest afwerken.

Een ander record uit de tijd van Zorg en Zekerheid Leiden is al gebroken, zelfs al wordt het seizoen zondagmiddag met een nederlaag afgesloten. Tot drie keer toe sloot Zorg en Zekerheid Leiden het reguliere seizoen met zes nederlagen af. Het aantal van vier nederlagen, in het geval de Leidse ploeg onderuit gaat, is een nieuw Leids record in de 21ste eeuw. Wie de periode 1967-1986 meetelt, komt tot de conclusie dat vier nederlagen geen alltime Leids record is. In het seizoen 1979-1980 verloor Parker Leiden, zoals de club destijds heette, slechts drie van de veertig wedstrijden. Dat lage aantal verliespartijen kan bij een zege in Zwolle geëvenaard worden.

Behalve die records en de eer staat er zondagmiddag niets op het spel. Vorm behouden, Mohamed Kherrazi verder inpassen en vooral geen blessures oplopen, luidt het devies. De play-offs beginnen immers komende dinsdag al.

Tegen wie Zorg en Zekerheid Leiden dinsdag in actie komt, is nog niet helemaal duidelijk. Feyenoord Basketball Rotterdam, de huidige nummer acht in de Dutch Basketball League, kijkt de meest waarschijnlijke opponent. De Rotterdammers kunnen nog wel zevende worden ten koste van Aris Leeuwarden, maar moeten dan wel met 47 punten verschil of meer winnen.

Die eerste wedstrijd van de play-offs begint overigens op een afwijkende tijd. In verband met de wedstrijd van Ajax staat de sprongbal gepland voor 19.00 uur. Let hier dus op! Wil je alvast zeker zijn van een ticket, ga dan snel hierheen en koop daar je kaartje. Het hele seizoen gaat het om een goede uitgangspositie creëren voor de play-offs. Aan die doelstelling is voldaan, maar nu gaat het werk pas echt beginnen. Alle reden om dinsdag naar de Vijf Meihal te komen. Na afloop kun je in de Business Lounge genieten van een rechtstreekse uitzending van de wedstrijd van Ajax.


Eredivisie Landstede Basketbal Play-offs Preview Records

Meer nieuwsberichten