Wie afgelopen woensdag aanwezig was bij de wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden tegen Bahcesehir College heeft ongetwijfeld een geweldige avond beleefd. Ook al werd er dan niet gewonnen. Het was één kolkende massa die zich achter de Leidse ploeg schaarde. Zelfs de Turkse coach Zafer Aktas sprak lovend over de sfeervolle ambiance in de hal. De vraag rijst of zaterdag tegen Donar het dak wederomr van de Vijf Meihal af gaat.

In de hele Dutch Basketball League is er geen ploeg die vaker tegen Zorg en Zekerheid Leiden heeft gespeeld dan Donar. In totaal gaat het om 104 wedstrijden, waarvan Donar er wel 64 heeft gewonnen. Dat hoge aantal is natuurlijk snel te verklaren door het feit dat beide ploegen elkaar acht keer in de play-offs troffen. Daarnaast ook nog enkele keren voor de beker en de SuperCup.

Dit seizoen hebben beide ploegen pas één keer tegen elkaar gespeeld, toevallig ook in de Vijf Meihal. Op 23 november pakte Donar in Leiden de winst: 72-80. Opvallend was dat Donar het eerste kwart domineerde en Zorg en Zekerheid Leiden het tweede kwart. Na de pauze bleven beide ploegen elkaar op de hielen zitten. Dan stond Donar voor en dan weer Zorg en Zekerheid Leiden. Tegen het einde van het vierde kwart viel de balans in het voordeel van de ploeg van Thomas Koenis en Carrington Love, twee oud-spelers van Zorg en Zekerheid Leiden, uit.

Donar is momenteel smoking hot. De Groningers hebben voor de competitie al zeven wedstrijden op rij gewonnen, waaronder ook een 69-98 overwinning bij Landstede Hammers. De ploeg van coach Erik Braal en zijn assistent Meindert van Veen voert de ranglijst van de Dutch Basketball League aan. Al moet daar wel bij gezegd worden dat Landstede Hammers twee punten minder heeft, maar ook twee duels minder gespeeld heeft.

Zorg en Zekerheid Leiden vinden we momenteel terug op de vijfde plaats, al is dit beeld ook ietwat vertekend. De Leidse ploeg heeft twee punten minder dan Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball, de nummer vier van de DBL, maar heeft ook twee wedstrijden minder afgewerkt.

Nu Nuni Omot zich weer bij de ploeg heeft gevoegd, na een lange afwezigheid vanwege een rugblessure, beschikt coach Rolf Franke over meer wisselmogelijkheden. In plaats van een rotatie van zeven man, kan hij nu acht man laten rouleren en dat moet het spel ten goede komen.

Dat was al te zien in Zwolle. Zorg en Zekerheid Leiden moest daar een achterstand van zestien punten wegwerken en kreeg daar ook twee kansen voor. Dat lukte dan niet, waardoor de Leidse ploeg voor de Basketball Cup werd uitgeschakeld, maar de 80-92 zege in het hol van de leeuw loog er niet om.

Ook in de wedstrijd voor de FIBA Europe Cup van afgelopen woensdag tegen Bahcesehir College kwam Zorg en Zekerheid Leiden goed voor de dag. De Leidse ploeg had lak aan de reputatie van de supersterren in Turkse dienst, al was er in een groot deel van het eerste kwart nog wel een hapering. In de tweede helft speelde Zorg en Zekerheid Leiden gelijk op met Bahcesehir College en bleek de beslissing pas enkele seconden voor tijd te vallen toen Jamal Jones uit een aanvallende rebound de Turken naar de 87-89 winst schoot.

Het is voor de Leidenaren te hopen dat de ploeg deze opgaande lijn zaterdag weet door te trekken. Dat is wel nodig om een kans te maken op de winst, want Donar beschikt wel over de diepste ploeg van de hele Dutch Basketball League. Braal kan tien spelers uitkiezen die bij een groot aantal clubs zouden kunnen starten.

Wil je de ambiance van woensdag deze zaterdag weer beleven of ervaren hoe die ambiance kan zijn, koop dan hier je kaartje en zorg dat je er zaterdag bij bent om jouw favorieten naar de overwinning te schreeuwen. Bovendien is het na zaterdag lang wachten op de volgende thuiswedstrijd, want die staat pas op 29 februari gepland. In maart is het ook rustig, want in die maand speelt Zorg en Zekerheid Leiden maar twee keer in de Vijf Meihal. Dus kom zaterdag vooral om nog wat basketbal te laden, zodat je straks net even wat minder last krijgt van ontwenningsverschijnselen.


Donar Eredivisie Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten