Voor Zorg en Zekerheid Leiden begint woensdag (19.00 uur) de eerste van twee ontmoetingen met HAKRO Merlins Crailsheim in de kwartfinale van de FIBA Europe Cup. Met een krappe nederlaag of zelfs een uitoverwinning zet Leiden de deur naar de halve finale op een kier, als volgende week de return in de Vijf Meihal plaatsvindt.

Zorg en Zekerheid Leiden bewaart goede herinneringen aan een eerdere Duitse tegenstander dit Europese seizoen. Een destijds verrassende 84-89 uitoverwinning op medi Bayreuth (op 8 december) luidde een succesvol vervolg in van de tweede ronde van de FIBA Europe Cup. Crailsheim, de huidige nummer 8 van de Duitse BBL, mag als iets sterker worden ingeschat. De Duitse middenmoter is voor Leiden niet meteen een onoverkomelijke hindernis, maar als Nederlandse ploeg zal het twee keer uiterst geconcentreerd moeten spelen om de Duitse formatie het nakijken te geven.

Crailsheim komt overigens pas sinds het seizoen 2014-2015 uit op het hoogste Duitse niveau. In 2016 degradeerde het bovendien weer even naar de ProA (2e niveau). Pas vorig seizoen bereikte de club voor het eerst in haar bestaan de play-offs van de BBL.

Crailsheim maakte bij het begin van dit huidige seizoen ook zijn debuut op de Europese basketbalvelden. In de vorige poulefase om deze kwartfinale te bereiken werd het tweede achter het Italiaanse Reggio Emilia (in een poule met ook Kiev en Antwerpen). Van de 12 eerdere Europese wedstrijden dit seizoen gingen er vijf verloren, waaronder thuisnederlagen tegen het Wit-Russische Minsk, het Deense Bakken Bears en Reggio Emilia. Een paar weken geleden speelde Crailsheim nog de finale van de Duitse beker waarin het met 86-78 van het Alba Berlin verloor.

Qua speltype hebben de twee teams het nodige van elkaar weg. Crailsheim speelt graag een uptempo game met veel fast breaks en snelle afstandsschoten (bij voorkeur driepunters). De ploeg wordt in alle opzichten geleid door een fantastische point guard in de persoon van Timothy Shorts II (vorig seizoen nog in dienst bij Hamburg). De slechts 1.75 meter lange ultrarappe Amerikaan levert over 12 Europese wedstrijden gemiddelden af van 18,4 punten en 6,3 assists. Gekoppeld aan een efficiencycijfer van 19,3. Daarmee is hij de huidige topscorer en op basis van de statistieken de beste speler in dit Europese toernooi tot dusver.

Overigens voert Shorts ook in Duitsland met 20,7 punten gemiddeld de topscorerslijst aan. Bovendien is hij een voorname kandidaat voor de MVP-titel als beste speler van de sterke Duitse competitie, met gemiddelden van 7,1 assists (2e plek), 1,8 steals (5e) en 22,3 als effectiviteitscijfer (1e). Afgelopen zaterdag kwam Shorts nog tot 29 punten in de met 101-96 verloren uitwedstrijd tegen Bonn.

Naast Shorts zijn shooting guard Terrell Harris (11,7 punten gemiddeld in Europees verband) en de 2.13 meter lange Duitse center Bogdan Radosavljevic (11,2 punten gemiddeld) spelers van Crailsheim die Leiden nadrukkelijk in de gaten moet houden. Met small forward Jaren Lewis en center Richmond Aririguzoh beschikt Crailsheim over nog twee Amerikanen. Daarnaast zijn de twee Duitse spelers, small forward Fabian Bleck en routinier Maurice Stuckey, belangrijk voor de ploeg. Naast een aantal jongere, talentvolle spelers kan de jonge Duitse hoofdcoach Sebastian Gleim nog beschikken over de Belgische rasschutter Elias Lasisi en de IJslandse pointguard Jon Axel Gudmundsson, die zich pas halverwege het seizoen bij de ploeg voegde.

Net als Crailsheim kende Zorg en Zekerheid Leiden een mindere generale voor deze kwartfinale. Afgelopen vrijdag had het de eer om als eerste Nederlandse club een wedstrijd in de BNXT League te spelen tegen een Belgische tegenstander, Mechelen. Mede door een slap begin (28-18) leed de ploeg van coach Geert Hammink een 98-93 nederlaag. Een dergelijke beroerde start mag de ploeg in Crailsheim niet overkomen. Vooral verdedigend mag het weinig steken laten vallen en moet Leiden vooral proberen de snelheid en vuurkracht van Shorts in te dammen. Bij balverlies komt Crailsheim er, net als Leiden, graag razendsnel uit om de tegenstander geen tijd te geven zich te formeren in de defensie.

Zorg en Zekerheid Leiden moet dus met veel overleg spelen, zonder al te veel concessies aan de eigen speelwijze te doen. Veel zal verder uiteraard ook afhangen van de vorm van de dag en de geldingsdrang van de Leidse spelers, of een stunt in Duitsland (en volgende week in Leiden) mogelijk is.


Crailsheim Eredivisie EuropeCup FIBA Kwartfinale

Meer nieuwsberichten