Na de overwinning op Den Helder Suns van afgelopen woensdag, is het vizier van de keurtroepen van Zorg en Zekerheid Leiden meteen weer gericht op de volgende tegenstander. En dat is Donar. De Groningse formatie is zaterdagavond te gast in de Vijf Meihal, aanvang 20.00 uur.

De uitslag van de eerste ontmoeting dit seizoen, op 16 januari, leverde een 98-67 overwinning op voor Zorg en Zekerheid Leiden. Afgaande op de uitslag zou je kunnen denken dat er sprake was van een enorme walk-over. Dat was nu ook weer niet het geval. De Groningse ploeg pakte snel een 8-15 voorsprong, maar via een met scherp schietende Luuk van Bree (hij was goed voor vijf driepunters) kwam de Leidse ploeg al snel weer langszij. Tot de rust (38-35 voor Zorg en Zekerheid Leiden) was er nog weinig licht tussen beide ploegen. In het derde kwart liep de Leidse ploeg door naar 63-53. In dat laatste kwart ging de Leidse ploeg helemaal los. Van alle kanten vlogen de drietjes en de fastbreaks erin. Donar werd volledig van het plankier geveegd.

Toch ligt het niet in de lijn der verwachting dat het zaterdag weer zo’n feest gaat worden. Ivan Rudez vond Zorg en Zekerheid Leiden destijds erg fysiek, maar dit keer kan hij beschikken over Juwann James, een kleine center maar wel een krachtpatser. Overigens is het de vraag of Donar compleet kan aantreden, want Thomas Koenis en Justin Watts ontbraken in de afgelopen duels.

Het gaat te ver om te stellen dat Donar een goed seizoen draait, ook al is er pas twee keer verloren. Tegen Den Helder Suns en toch ook The Hague Royals ging het niet makkelijk en onlangs werd er nog van een incompleet Zeeuw & Zeeuw Feyenoord ruim verloren. Daar staat dan weer tegenover dat de Groningers afgelopen zondag in Den Bosch een achterstand van 16 punten via een 21-0 run wisten weg te poetsen en met een keurige 68-81 zege huiswaarts keerden.

In dat duel was Jarred Ogungbemi-Jackson door de Bosschenaren niet te stuiten. De Groningse spelmaker kwam tot 31 punten. Damjan Rudez was de enige andere speler van Donar die in de dubbele cijfers kwam. De oud-NBA speler was goed voor 14 punten. Willem Brandwijk liet zijn spierballen zien en wist zes aanvallende rebounds te pakken.

In het duel in Leiden was Davonte Lacy met 18 punten topscorer van Donar. Ogungbemi-Jackson tekende destijds voor 12 punten, net zoveel als Henry Caruso. Leon Williams droeg 10 punten aan. Rudez werd op 7 punten gehouden. Namens Zorg en Zekerheid Leiden was Emmanuel Nzekwesi in dat duel goed voor 25 punten en 11 rebounds. Luuk van Bree noteerde 19 punten. Michael Finke (15 punten), Carrington Love (14 punten) en Worthy de Jong (13 punten) zaten ook in de dubbele cijfers. Giddy Potts was niet op schot, maar droeg wel 7 assists aan.

In de stand staat Zorg en Zekerheid Leiden twee punten voor op de naaste belagers Donar en Landstede Hammers. Zij moesten midweeks tegen elkaar uitkomen, maar doen dat pas komende week. Met andere woorden, ze hebben dus allebei een wedstrijd minder gespeeld dan Zorg en Zekerheid Leiden. Wat wel een extra aandachtspunt voor de Leidse formatie is, is het onderling resultaat. Bij een overwinning, komt het onderling resultaat en dat is niet meer in te halen. Bij gelijk eindigen, gaat het voordeel dan naar Zorg en Zekerheid Leiden.

De wedstrijd begint zaterdag om 20.00 uur, de livestream start al om 19.30 uur met de voorbeschouwingen.


Donar Eredivisie Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten