Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich afgelopen dinsdag niet kunnen plaatsen voor de finale van de play-offs. De Leidse ploeg kreeg een 90-85 nederlaag te verwerken. Komende donderdag (20 mei) gaat de beslissing vallen in de eigen Vijf Meihal. Gaat Zorg en Zekerheid Leiden zich voor de vijfde keer plaatsen voor de finale van de play-offs of komt het seizoen in één keer tot stilstand?

Vier keer eerder speelde Zorg en Zekerheid Leiden in de play-offs tegen Landstede Hammers, dat toen nog Landstede Basketbal heette. In twee gevallen ging de serie all the way en was er dus een beslissende wedstrijd nodig. In 2017 was de beslissende zevende wedstrijd in Zwolle en daar ging Landstede met de winst aan de haal.

De beste vergelijking valt echter te maken met de play-offs van 2014. Dat was weliswaar geen halve finale, maar wel een best of three met thuisvoordeel voor Zorg en Zekerheid Leiden. De Leidse formatie won in eigen huis met 77-58, maar kon de klus in Zwolle niet klaren: 78-77. In de beslissende wedstrijd in Leiden werd het een regelrechte nagelbijter. Oud-Leidenaar Kenrick Zondervan deed goede dingen voor Landstede en het feit dat J.T. Tiller met twee onsportieve fouten naar de kleedkamer werd gestuurd pakte voor Zorg en Zekerheid Leiden niet verkeerd uit. Mede door 20 punten van DeJuan Wright wist de Leidse ploeg zich via een 61-57 zege langs de Zwollenaren te wurmen. De enige speler die er nu nog bij is, is Worthy de Jong. In dat duel kwam hij tot 8 punten, 11 rebounds, 5 steals en 2 assists.

In deze best of three staat het dus 1-1. Zorg en Zekerheid Leiden won de eerste wedstrijd in de Vijf Meihal met 97-87. Een duel waarin een 64-43 nagenoeg als sneeuw onder de zon verdween. In de laatste fase stelde de Leidse ploeg alsnog de zege zeker, waardoor het thuisvoordeel bij Zorg en Zekerheid Leiden bleef.

Landstede Hammers trok afgelopen dinsdag de serie weer in evenwicht door met 90-85 te winnen. Zorg en Zekerheid Leiden kende wel een goede start, kwam ook met 8-15 voor halverwege het eerste kwart. In het tweede kwart achterhaalde Landstede Hammers de Leidse formatie. Vlak voor het ingaan van het derde kwart stond er een marge van 10 punten in Zwols voordeel op het bord: 73-63. Zorg en Zekerheid Leiden kwam sterk terug, pakte vier minuten voor tijd zelfs een 78-79 voorsprong na een dunk van Emmanuel Nzekwesi. Even werd er om en om gescoord, maar een paar snelle schoten en balverlies deden Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk de das om.

Verdedigend zal het in elk geval een tandje beter moeten, want het gebeurde te vaak dat na een verdedigende switch Jozo Rados of Noah Dahlman inside tegenover Riley LaChance of Marijn Ververs kwam te staan. Aanvallend werd er veel van buiten geschoten en werd de ring zeker in de tweede helft zelden aangevallen. Het is ook tekenend dat Zorg en Zekerheid Leiden na de pauze maar één vrije worp toegekend kreeg. Van de 11 in totaal werden er 7 genomen door LaChance en 4 door Nzekwesi. Hier moet toch echt meer uit te halen zijn.

Nick King kon in Zwolle niet van de partij. Het is te hopen voor Zorg en Zekerheid Leiden dat hij er donderdag wel weer bij is. Betekent toch weer een mannetje extra en een back-up voor als iemand niet in de wedstrijd zit. Zo’n mannetje extra had Geert Hammink in Zwolle goed kunnen gebruiken. Het is nu tijd dat de sterkhouders gaan laten zien hoe het moet! Deze wedstrijd gaat immers bepalen of het seizoen voor Zorg en Zekerheid Leiden nog verder gaat.


Best-of-three Eredivisie LandstedeHammers Play-offs Thuisvoordeel Thuiswedstrijd

Meer nieuwsberichten