De basketbalcompetitie werd meer dan een maand geleden stilgelegd en is vier weken terug definitief beëindigd. Hoe kijkt het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden tegen het coronavirus aan, wat vonden ze van het seizoen en is er een basis om komend seizoen opnieuw deel te nemen aan de Dutch Basketball League? Marcel Verburg, voorzitter van het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball, geeft antwoord op deze vragen.

Verburg stelt dat Zorg en Zekerheid Leiden volledig achter het besluit van het bestuur van de Dutch Basketball League om de basketbalcompetitie voortijdig te beëindigen stond. “Het was natuurlijk enorm jammer dat het seizoen moest eindigen voordat de bekerfinale en het hoogtepunt van de play-offs bereikt waren. De beslissing om te stoppen was een gezamenlijk besluit van alle clubs. Achteraf zijn wij ook blij met de daadkracht van de Dutch Basketball League en de clubs om deze beslissing te nemen en de risico’s van verspreiding van het virus in te dammen.”

Wisselvallig seizoen
Zorg en Zekerheid Leiden kende een wisselvallig seizoen. In de FIBA Europe Cup werden mooie resultaten behaald en ook tegen de traditionele grote ploegen speelde de Leidse formatie vaak een goede wedstrijd. Het was juist tegen teams als Basketbal Academie Limburg, Den Helder Suns en Aris Leeuwarden dat Zorg en Zekerheid Leiden het liet afweten. “Overigens niets ten nadele van die clubs”, haast Verburg zich te zeggen. “We verloren die wedstrijden terecht omdat ze gewoon beter speelden dan wij. Toch denken wij dat de play-offs heel interessant hadden kunnen worden, juist omdat we in ‘must win’ wedstrijden iets extra’s konden brengen.”

Dat de coronacrisis een impact op de financiën van Zorg en Zekerheid Leiden zal hebben, is evident. “Voorlopig is het nog niet voorbij en weten we niet hoeveel van onze sponsoren in zwaar weer zullen geraken. We denken dat iedereen, dus ook spelers en coaches, ervan uit moeten gaan dat we het komende seizoen allemaal iets moeten inleveren om op een financieel gezonde basis verder te gaan. Als club proberen we in ieder geval geen onnodige risico’s te nemen en gaan we ervan uit dat er ook volgend seizoen weer een mooi team zal staan.”

Zoektocht naar coach
Dat zal dan niet onder leiding van Rolf Franke zijn, want zoals bekend gaf Zorg en Zekerheid Leiden de voorkeur aan een fulltime coach. “We zijn bezig met onze zoektocht naar een geschikte coach”, geeft Verburg aan. “Daar nemen we rustig de tijd voor.”

Ook als het gaat om spelers zal Zorg en Zekerheid Leiden aan de slag moeten. Geen enkele speler had namelijk een doorlopend contract. “Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we niet een aantal spelers van de selectie zullen behouden voor het komende seizoen.”

Organisatorisch loopt het goed bij Zorg en Zekerheid Leiden. Verburg voorziet voorlopig ook geen veranderingen in de organisatie.

Europees basketbal
Of Zorg en Zekerheid Leiden weer Europa ingaat, is de vraag. “Het is de intentie om weer Europees te gaan spelen in de FIBA Europe Cup. In hoeverre we ons ook daadwerkelijk zullen inschrijven zal afhangen van onze financiën en het aantal beschikbare plaatsen”, meldt Verburg. “De definitieve beslissing hebben we nog even voor ons uit geschoven.”


Coronavirus Eredivisie MarcelVerburg Nieuwseizoen

Meer nieuwsberichten