Drie wedstrijden staan er deze week op het programma voor Zorg en Zekerheid Leiden. Donderdag gaat de Leidse ploeg op bezoek bij Dutch Windmills, zaterdag wordt er in Leeuwarden tegen Aris gespeeld. De week begint echter met een kraker van de eerste orde, want morgen (dinsdag 9 april) komt Donar naar de Vijf Meihal toe.

De regerend landskampioen uit Groningen maakt een moeilijk seizoen door. Amerikanen werden tijdens het seizoen ontslagen (Jordan Callahan, Jobi Wall, LaRon Dendy) en Lance Jeter keerde halverwege het seizoen terug in Groningen. Op dit moment staat Donar op een vierde plek met reeds elf nederlagen. Bovendien voelen de Groningers de hete adem in hun nek van Dutch Windmills dat tot op twee punten is genaderd.

Toch staat er wel degelijk een sterke ploeg in Groningen. Opvallende uitschieters dit seizoen zijn de 39-jarige Sergerio Gipson en de 17-jarige Rienk Mast. Gipson is de topscorer van Donar met een gemiddelde van 11.4 punten. Het is altijd weer een genot om deze routinier te zien spelen, zo makkelijk als het hem afgaat, zeker ook gezien zijn leeftijd. Rienk Mast is de startende power forward van de Groningers geworden. Het 17-jarige talent is gemiddeld goed voor 8.14 punten en 3.95 rebounds per wedstrijd. Donar kan nog een kleine twee maanden genieten, want daarna gaat Mast zijn geluk in de Verenigde Staten beproeven.

Donar is na Zorg en Zekerheid Leiden (gemiddeld 88.21 punten) en Landstede Basketbal (84.26) de derde ploeg qua scores met een gemiddelde van 82.41 punten. Dat Gipson dan met een gemiddelde van ‘slechts’ 11.4 punten de topschutter van de ploeg is, zegt wat over de breedte van de Groningse formatie. Van de tien spelers – indien fit – waar coach Erik Braal gebruik van maakt, heeft Arvin Slagter met 5.93 gemiddeld de laagste productie.

Afgelopen week ging Donar twee keer onderuit. Op donderdag werd er met 69-63 verloren bij New Heroes Den Bosch, terwijl op zaterdag Landstede Basketbal te sterk was: 101-96. Waar er in Den Bosch tegen een laag percentage werd afgewerkt, vielen in Zwolle de meeste schoten wel. Echter, Landstede Basketbal noteerde hogere percentages en mocht maar liefst 16 driepunters raak mikken. Sherron Dorsey-Walker en Olaf Schaftenaar waren allebei zes keer trefzeker van buiten de cirkel. Reden voor de Leidse schutterij om de vizieren alvast op scherp te zetten.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft pas vier keer tegen Donar gespeeld. Sterker nog, dit is pas de tweede onderlinge ontmoeting voor de competitie. In de komende weken zal de Leidse ploeg ook nog twee keer moeten aantreden in MartiniPlaza. De eerste ontmoeting was begin oktober voor de SuperCup. Lange tijd ging Zorg en Zekerheid Leiden aan de leiding, maar in de slotfase ging de winst toch naar de thuisploeg: 74-69.

Begin januari won Zorg en Zekerheid Leiden het enige competitietreffen met 83-77. Daarna volgde de dubbele clash voor de NBB-beker. De Leidse ploeg pakte met 66-71 de winst in Groningen, waarna het in Leiden in de buzzer 78-79 voor Donar werd, maar dat maakte niets meer uit voor wie er naar de bekerfinale zou gaan.

De wedstijd van dinsdag begint op het ongebruikelijke tijdstip van 20.30 uur. De hal is nog niet uitverkocht, maar de kaartverkoop gaat wel weer erg rap. Wacht dus niet te lang met het kopen van een ticket. Dit kun je hier doen. Zorg dat je erbij bent en schaar je als zesde man achter de thuisploeg.


Donar Eredivisie Preview

Meer nieuwsberichten