Zorg en Zekerheid Leiden komt tweede kerstdag alweer in actie. De Leidse ploeg neemt het dan op tegen het in de Nederlandse competitie nog ongeslagen Heroes Den Bosch. Plaats van handeling is de Maaspoort, aanvang 14.00 uur, dus ruim de tijd voor de fans om voor de dis van tweede kerstdag weer thuis te zijn.

Wie het heeft over een potje basketbal, denkt automatisch terug aan het Blitz-toernooi in de Vliethorst. In de tijd van Parker en Elmex – ook daarvoor en nog een aantal jaren daarna – was dat the place to be. Soms begon de Haarlem Basketball Week ook al op tweede kerstdag. Daar kwam iedereen op af.

Om die belangstelling voor basketbal met kerst aan te wakkeren, besloten Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden om op tweede kerstdag te gaan spelen. De eerste editie vond plaats op 26 december 2013. Zorg en Zekerheid Leiden legde het in de Vijf Meihal af tegen de Bossche tegenstrever: 69-78.

Een jaar later vond de enige klassieker van het Nederlandse basketbal in Den Bosch plaats. Opnieuw moest Zorg en Zekerheid Leiden het onderspit delven: 82-77. Tot die twee ontmoetingen bleef de kerststrijd beperkt, maar dit seizoen staat de wedstrijd weer op tweede kerstdag op het programma.

Heroes Den Bosch zag afgelopen vrijdag Boy van Vliet zwaar door zijn enkel gaan. Hij zal er niet bij zijn. Of dat ook voor Deion Hammond geldt, is nog de vraag. De Leidse Amerikaan ging tegen Aris Leeuwarden al in de vierde minuut door zijn enkel. Het zag er in elk geval niet goed uit.

Beide ploegen hebben elkaar dit seizoen pas één keer eerder ontmoet. Op 23 oktober werd het in de Vijf Meihal, op de afscheidsmiddag van Worthy de Jong 81-88. Aanvankelijk was Zorg en Zekerheid Leiden de sterkste. In het eerste kwart werd een 28-19 voorsprong bewerkstelligd, maar in het tweede kwart kantelde het spelbeeld. Via een ruststand van 38-48 liep de ploeg van coach Erik Braal door naar een maximale voorsprong van 15 punten: 44-59 halverwege het derde kwart.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam sterk terug en verkleinde de achterstand tot vier punten aan het eind van het derde kwart. Heroes Den Bosch liep weer weg naar 61-71, maar opnieuw kwam de Leidse ploeg op stoom om enkele minuten voort tijd zelfs een 77-76 voorsprong te nemen. Toch ging de zege naar Heroes Den Bosch. Deion Hammond kwam in dat duel tot 16 punten, Maarten Bouwknecht had er 14. Luuk van Bree kwam tot 12 punten, terwijl Thomas Rutherford een double double neerzette met 10 punten en 11 rebounds. Roeland Schaftenaar moest dat duel vanwege ziekte aan zich voorbij laten gaan.

Maandagmiddag om 14.00 uur staan beide finalisten van de play-offs van de laatste twee seizoenen dus weer tegenover elkaar.


BNXT_League Eredivisie HeroesDenBosch Preview Tweede_kerstdag

Meer nieuwsberichten