Zorg en Zekerheid Leiden sluit de Elite A donderdagavond af met een wedstrijd in Zwolle tegen Landstede Hammers. Dat is ook het moment dat de kaarten geschud gaan worden, want op dit moment is voor de zes ploegen in de Elite A nog geenszins duidelijk op welke plaats zij eindigen. Dat moet allemaal donderdag duidelijk worden.

Zorg en Zekerheid Leiden kan op twee plaatsen eindigen: eerste of tweede. Dat betekent in de eerste ronde van de play-offs sowieso een koppeling met een ploeg uit de Elite B. Eindigt de Leidse formatie als tweede, dan bestaat de eerste ronde van de play-offs uit een tweeluik met Yoast United. Als Zorg en Zekerheid Leiden de Elite A als koploper afsluit, dan wordt er begonnen tegen Basketbal Academie Limburg.

Eerste of tweede hangt dus af van het resultaat tegen Landstede Hammers. Zorg en Zekerheid Leiden heeft een voorsprong van twee punten op Heroes Den Bosch. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat de Bosschenaren donderdag niet kunnen winnen van het door veel blessures getroffen Den Helder Suns. Een nederlaag in Zwolle betekent dat Heroes Den Bosch de Leidse ploeg passeert op basis van de drie onderlinge duels, die allemaal door de ploeg van Jean-Marc Jaumin werden gewonnen.

Landstede Hammers zal zich zeker niet gewonnen geven. De Zwollenaren delen de derde plaats met Donar, alleen hebben het onderling resultaat wel tegen. Nu moet Donar donderdag op bezoek bij Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en dat is een duel dat de Groningers niet zo maar gaan winnen. Daar hoopt Landstede Hammers natuurlijk op, want als de Zwollenaren van Leiden winnen, eindigen ze op plek drie, op voorwaarde dus dat Donar niet in Rotterdam wint.

Wil Zorg en Zekerheid Leiden in alle series van de play-offs thuisvoordeel hebben, dan zal er gewonnen moeten worden in Zwolle. Dat is zeker geen makkelijke klus. Zorg en Zekerheid Leiden heeft in de eigen Vijf Meihal één keer van de Hammers gewonnen, maar ook een keer verloren. Landstede Hammers had recent een fase waarin het allemaal niet zo lekker liep. Dat had ook te maken met de afwezigheid van Noah Dahlman, Kayel Locke, Mike Schilder en Jhonathan Dunn.

Afgelopen zondag ontbrak tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball alleen nog Schilder. Dahlman speelde zijn eerste wedstrijd sinds 24 maart en bekroonde zijn optreden met 21 punten en 8 rebounds. Dunn deed voor het eerst sinds 31 maart weer mee. Voor rust had de Amerikaan 0 punten, in de tweede helft noteerde hij 7 driepunters om ook op 21 punten te finishen. Twee spelers die zonder meer in toom gehouden moeten worden. Landstede Hammers heeft echter wel meer spelers die een tegenstander pijn kunnen doen. Denk aan de beresterke Oostenrijker Jozo Rados, Kayel Locke, Yasiin Joseph, Ralf de Pagter, Nigel van Oostrum en Kevin Bleeker. Uiteindelijk is Landstede Hammers nog altijd de regerend landskampioen.

Dit neemt niet weg dat Zorg en Zekerheid Leiden donderdag ook gewoon kan winnen. Voor de breedte en om een diepere rotatie te krijgen, is het wel van belang dat Nick King zijn lichaam in de strijd kan werpen. De Amerikaan moest vanwege rugklachten het duel tegen Heroes Den Bosch laten schieten. Het is te hopen dat hij weer kan spelen en dat alle pijntjes bij andere spelers ook even naar de achtergrond worden verdrongen. Dit is de kans om een goede uitgangspositie voor de play-offs veilig te stellen.

De wedstrijd in Zwolle begint om 20.00 uur.


Eredivisie LandstedeHammers Preview

Meer nieuwsberichten