Zorg en Zekerheid Leiden reist dinsdag af naar Groningen om het om 19.30 uur in MartiniPlaza op te nemen tegen Donar. Hoewel er bijna anderhalve week tussen zit, is er voor Zorg en Zekerheid Leiden wel sprake van een back-to-back situatie.

Op zondag 19 november kwam Donar op bezoek in Leiden voor een herhaling van de finale van de Nederlandse play-offs. Ook dit keer was er weer sprake van een spannende en opmerkelijke wedstrijd. Zo werd Donar-coach Andrej Stimac in de slotfase met twee technische fouten weggestuurd. Het duel, dat Zorg en Zekerheid Leiden met 85-77 won, was in die fase eigenlijk al wel beslist.

Toch duurde het lang eer de Leidse formatie wat afstand wist te nemen van de Groningers. Uitlooppogingen in het eerste kwart en het begin van het derde kwart werden geneutraliseerd. Pas tegen het einde van het derde kwart kwam er wat licht tussen beide formaties: 66-58. Die marge van acht punten werd halverwege het vierde kwart teruggebracht tot vier punten: 71-67. Dichterbij liet Zorg en Zekerheid Leiden de Groningse formatie niet meer komen.

Tajion Jones had het die middag op zijn heupen en werd mede dankzij vijf rake driepunters topschutter met 22 punten. Opvallend was de inbreng van Lucas Kruithof in het derde kwart, waarin hij 10 punten scoorde, maar ook verdedigend liet hij zich niet onbetuigd. Door Leon Kersten werd hij dan ook uitgeroepen tot haai van de week, hetgeen een positieve lading heeft.

Bij Donar kwam het weerwerk vooral van John Meeks. De Amerikaanse forward was eveneens goed voor 22 punten.

Waar coach Doug Spradley vooral op zal hameren, is de verdedigende rebound. Donar pakte 14 aanvallende rebounds, waar Zorg en Zekerheid Leiden maar 15 verdedigende rebounds pakte. Het Groningse reboundoverwicht (37 om 23) was een van de redenen dat Donar lang in de wedstrijd kon blijven. Zorg en Zekerheid Leiden profiteerde optimaal van de 19 turnovers van Donar. Dat leverde namelijk 24 punten op, terwijl Donar uit de 8 Leids turnovers slecht 5 punten wist te halen.

Een blik op de ranglijst leert dat Zorg en Zekerheid Leiden momenteel derde staat. Heroes Den Bosch heeft eveneens 15 punten uit 8 wedstrijden, maar het onderling resultaat is in het voordeel van de Bosschenaren. Landstede Hammers staat op kop met 16 punten, maar heeft wel een wedstrijd meer gespeeld. Donar vinden we terug op de zesde plaats met 12 punten uit 8 wedstrijden. De Groningers strijden met Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en Basketbal Academie Limburg om het felbegeerde plekje in de Elite Gold.


BNXT_League Donar Eredivisie Preview

Meer nieuwsberichten