Zorg en Zekerheid Leiden stuit in de laatste thuiswedstrijd van de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup op Bakken Bears. Winst op de Deense formatie is absoluut noodzakelijk om nog enig uitzicht te houden op een vervolg van de Europese campagne.

Bakken Bears was de eerste tegenstander in de tweede groepsfase. In Aarhus ging Zorg en Zekerheid Leiden onderuit. Door een zwak vierde kwart liep het verschil nog hoog op. Een nadeel voor als beide ploegen aan de eindstreep op dezelfde hoogte staan.

Op dit moment hebben de Denen twee overwinningen op hun naam staan. Zorg en Zekerheid versloeg twee weken terug Kataja Basket om daarmee de eerste zege in de wacht te slepen. Met nog drie speelronden te gaan, zijn er dus nog mogelijkheden voor de Leidse ploeg, maar dan moet er woensdag wel gewonnen worden van Bakken Bears.
Voor de Deense club is het de tweede keer in de geschiedenis dat de Vijf Meihal wordt aangedaan. Op 6 november 2013 ging Bakken Bears met een 61-62 overwinning terug naar Denemarken. Een herhaling van dit resultaat is niet wenselijk.

Bakken Bears was tot aan de vorige ronde ongeslagen in de FIBA Europe Cup. Met enige regelmaat werd de grens van de honderd punten genomen. Echter, in de uitwedstrijd tegen Avtodor Saratov kwam de Deense scoremachine tot stilstand. Slechts 60 punten werden genoteerd en dat was niet genoeg voor de winst omdat de Russen aan 71 punten kwamen. Niettemin zijn de Denen met een gemiddelde van 100.9 punten per wedstrijd nog steeds de meest scorende ploeg van de FIBA Europe Cup.

In de Deense competitie staat Bakken Bears nagenoeg op eenzame hoogte. Van de zestien wedstrijden werd alleen een keer van Randers Cimbria verloren. Horsens IC, dat recent in de beker van Bakken Bears won (106-111), staat op de tweede plaats met dertien zeges uit zestien wedstrijden. Op 15 januari nam de ploeg van coach Steffe Wich revanche op Randers Cimbria met 85-115.

In de eerste wedstrijd tussen beide ploegen waren de Denen hot van achter de driepuntslijn. Maar liefst 17 van de 31 driepuntspogingen vielen goed en dat scheelt natuurlijk een hoop. Hayden Dalton (vier drietjes) en Morten Sahlertz (drie bommetjes) kwamen in Rusland niet in het veld.

Qua efficiency is Torbin Carberry de belangrijkste man met in de FIBA Europe Cup gemiddeld 15.7 punten, 5.2 rebounds, 5.2 assists en 1.4 steals. Ryan Evans (14.7 punten), Michel Diouf (12.7), Darko Jukic (10.9) en Ryan Martin (10.1) noteren gemiddeld ook dubbele cijfers. Ryan Evans is de beste rebounder van de ploeg (6.3). De rebounds zijn overigens goed verdeeld bij Bakken Bears, want de Deense formatie is de op een na best reboundende ploeg van de FIBA Europe Cup. Adama Darboe van de bank komt om de meeste assists aan te laten tekenen (5.3). Ook bij de assists komt Bakken Bears op de tweede plaats door van alle ploegen die nog in het toernooi zitten.

Zorg en Zekerheid Leiden zat in die periode niet al te goed in het vel. Maurice Watson Jr. was op 24 november in de slotfase tegen Basketball Academie Limburg door zijn enkel gegaan. De Amerikaan keerde pas op 12 december in Aarhus terug binnen de lijnen. Watson tekende voor slechts drie punten en had acht keer balverlies. Cijfers die schril afsteken tegen wat Watson zowel voor als na die tijd noteerde. Ongetwijfeld zal de Amerikaanse spelmaker willen laten zien dat die wedstrijd tot zijn zwakkere momenten behoorde en dat hij een belangrijke motor van de Leidse ploeg is.

Darius Thompson zat in Denemarken wel goed in de wedstrijd. De topscorer van de FIBA Europe Cup tekende voor 24 punten en 10 rebounds. Worthy de Jong (17 punten) en Kenneth Simms (11 punten) kwamen ook nog in de dubbele cijfers.

Vlak na rust kwam Zorg en Zekerheid Leiden van een tien punten achterstand terug tot twee punten: 49-47. “Het gameplan liep zoals we wilden en we zaten perfect in de wedstrijd”, liet coach Rol Franke na afloop weten. “Daarna is het een combinatie van factoren, waardoor Bakken Bears momentum kreeg. Wij reageerden daar niet goed op. Jammer en onnodig.” Aan Franke en zijn manschappen om woensdag aan te tonen dat de ruime nederlaag inderdaad onnodig was.

Dat de steun van de zesde man daar een steentje aan bij kan dragen, spreekt voor zich. Spelers, coaches en het begeleidingsteam zouden graag zien dat de Vijf Meihal woensdag vol zit en dat de Leidse ploeg door iedereen die Zorg en Zekerheid Leiden een goed hart toedraagt, wordt aangemoedigd als ware het een wedstrijd voor de play-offs. Wie geen passe-partout heeft en ook nog geen kaartje voor dit duel heeft gekocht, doet er verstandig aan om snel even hierheen te gaan om daar alsnog een ticket aan te schaffen. Ook in de Europese campagne moet de Vijf Meihal op haar grondvesten schudden en een onneembare vesting zijn. Jij bent er toch ook bij?

 


Eredivisie

Meer nieuwsberichten