Hoewel het nieuwe jaar nog maar net begonnen is, staat donderdag 3 januari al de eerste topwedstrijd op het programma. Zorg en Zekerheid Leiden neemt het in de Vijf Meihal op tegen regerend landskampioen en bekerhouder Donar. Dit betekent meteen al topbasketbal in Leiden. Een full house is iets dat de Leidse trots aan het begin van het nieuwe jaar beslist verdient.

Oorspronkelijk zouden beide ploegen elkaar al wel eerder in competitieverband treffen, maar door de goede Europese prestaties is er wat geschoven met speeldata. Beide ploegen bereikten de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup, met als gevolg dat er zes extra midweekse wedstrijden op de rol kwamen te staan. Van die tweede groepsfase zijn er overigens pas twee speelronden afgewerkt. Dat Europese circus gaat vanaf woensdag 9 januari weer verder, met in het geval van Zorg en Zekerheid Leiden een thuiswedstrijd tegen het Finse Kataja Basket, dat net als de Leidse formatie nog geen zege heeft weten te behalen.

Zorg en Zekerheid Leiden en Donar hebben voor de competitie dus nog niet tegen elkaar gespeeld, maar troffen elkaar wel; op zaterdag 6 oktober in Groningen. Er moest immers nog gestreden worden om de SuperCup, de jaarlijkse wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar, of de verliezend bekerfinalist als de bekerwinnaar ook nog landskampioen was geworden.

Tegen een ploeg die al wat langer in training was (Donar moest al vroeg kwalificatiewedstrijden spelen voor de Basketball Champions League), liet Zorg en Zekerheid Leiden zien dat het niet van plan was de trofee zo maar aan Donar te overhandigen. In het eerste kwart werd al een voorsprong van twaalf punten genomen: 20-32. Donar moest het vooral hebben van Teddy Gipson en de inmiddels ter zijde geschoven Jobi Wall. Bij rust genoot de Leidse ploeg in het druk bezette MartiniPlaza nog steeds een voorsprong: 36-42.

Na de pauze kwam Donar even op voorsprong (51-49), maar Zorg en Zekerheid Leiden antwoordde met een 9-0 run. Zo eindigde het derde kwart bij 56-61. Met nog zes minuten te spelen, had de Leidse ploeg nog alle kans om een prijs aan de prijzenkast toe te voegen: 61-67. In de slotfase ging het alsnog mis. Zorg en Zekerheid Leiden kwam in dit kwart slechts tot acht punten en dan is het slecht kersen eten in Groningen. Uitgerekend Arvin Slagter velde twintig seconden voor tijd het vonnis met een driepunter: 74-69.

Zorg en Zekerheid Leiden wist dan weliswaar niet te winnen, maar het spel liet zien dat de Leidse ploeg nauwelijks onderdeed voor Donar. Het was een wedstrijd waar de coaches Rolf Franke en zijn assistent Bert Samson weer verder mee konden. En hoe! In de Dutch Basketball League heeft de Leidse ploeg pas één keer verloren (van Landstede Basketbal, toevallig aankomende zondag de volgende tegenstander van de Leidse formatie) en is er twaalf keer gewonnen. Op dit moment heeft Zorg en Zekerheid Leiden acht competitiewedstrijden in winst omgezet. Daarnaast werd de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup bereikt en staat de ploeg ook al weer in de kwartfinale van het NBB-bekertoernooi.

Bij Donar is wel het een en ander veranderd. In de wedstrijd om de SuperCup was het eigenlijk al zichtbaar. Jordan Callahan was niet de spelverdeler die Donar nodig had. In die wedstrijd ging coach Erik Braal al heel snel naar Teddy Gipson als spelverdeler. Eind november werd er ingegrepen. Callahan kon vertrekken en zijn vervanger was een oude bekende: Lance Jeter! Jobi Wall, in de strijd om de SuperCup nog topscorer bij Donar met 15 punten, is er ook niet meer bij. De Amerikaan is in het kerstreces terzijde geschoven. Wall wordt vervangen door LaRon Dendy. Of de 2.06 meter lange Amerikaan donderdag in de Vijf Meihal zijn debuut in de Dutch Basketball League al mag maken, is op dit moment nog niet duidelijk.

Hoe dan ook, het is zonder meer een leuke start van 2019. Een wedstrijd die je beslist niet mag missen. Kom naar de Vijf Meihal en zweep het Leidse team op naar de juiste hoogte om Donar pootje te lichten! Wedstrijden tegen de bekende toppers als New Heroes Den Bosch en Donar trekken altijd veel publieke belangstelling. Dat is ook nu weer zo. Als je bij deze wedstrijd verzekerd wilt zijn van een plaatsje in de hal, koop dan snel hier je ticket! Jij bent er donderdag toch ook bij?


Eredivisie

Meer nieuwsberichten