Bijna iedereen zal zich de legendarische kop uit het Leidsch Dagblad van 17 februari 2006 nog wel herinneren. ‘In vijf jaar Nederlands kampioen’ werd op de persconferentie van een dag eerder uitgesproken. ‘Geen coach, geen team, geen hoofdsponsor en geen hal: maar wel eredivisiebasketbal in september’. Inmiddels is Zorg en Zekerheid Leiden bezig aan het vijftiende seizoen op het hoogste niveau.

Zorg en Zekerheid stapte al snel in als hoofdsponsor en zo keerde topbasketbal in 2006 in Leiden terug. Van een middenmoter ontwikkelde Zorg en Zekerheid Leiden zich snel tot een van de topclubs in de Dutch Basketball League. En waarachtig: aan het eind van het vijfde seizoen mocht Zorg en Zekerheid Leiden zich kronen tot landskampioen. De beslissende zevende wedstrijd van de finale zal de geschiedenisboeken ingaan als de meest krankzinnige finale ooit. Pas na drie verlengingen kwam Zorg en Zekerheid Leiden bovendrijven als landskampioen.

Iets bijzonders neergezet
Marcel Verburg herinnert het zich nog goed. “15 jaar geleden zijn we gestart met de gedachte basketbal als topsport weer op de kaart te zetten in Leiden. Vol bravoure spraken we de doelstelling uit om binnen vijf jaar kampioen te worden. Nadat we in het vierde jaar de Basketbal Cup (toen nog de NBB-beker geheten) al wisten te winnen, volgde in 2011, vijf jaar later dus, het eerste landskampioenschap na de spannendste play-off wedstrijd die het Nederlands basketbal ooit heeft gezien. Inmiddels zijn we een vaste waarde in de top 3 van Nederland. We kunnen dus met recht zeggen dat we iets bijzonders hebben neergezet.”

In 2013 werd Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw kampioen van Nederland, en weer was er sprake van een unicum. Zorg en Zekerheid Leiden kwam tien keer in actie in de play-offs en wist al deze wedstrijden te winnen. In de finale werd Aris Leeuwarden met 4-0 verslagen.

In 2012 en 2019 wist Zorg en Zekerheid Leiden nogmaals beslag te leggen op de Basketball Cup. De SuperCup – de strijd tussen de kampioen en bekerwinnaar van het seizoen daarvoor – kreeg in 2011 en 2012 een plek in de Leidse prijzenkast.

Europa
Zes keer deed Zorg en Zekerheid Leiden mee aan de Europese clubcompetities. In 2018/2019 leverde de Leidse club haar beste prestatie. Zowel de eerste ronde groepsfase als de tweede ronde groepsfase werd overleefd. In de achtste finales moest Zorg en Zekerheid Leiden het uiteindelijk afleggen tegen de latere winnaar, het Italiaanse Dinamo Sassari.

Strategic partner

Al die jaren is Zorg en Zekerheid als strategic partner aan de club verbonden. “We zijn het vijftiende seizoen ingegaan met nog steeds Zorg en Zekerheid als hoofdsponsor. In de basketbalwereld is het uniek dat een hoofdsponsor zo lang aanblijft. Het is toch prachtig om dit seizoen het derde lustrum met dezelfde hoofdsponsor te vieren!”

Verburg is blij met alle partners, die topbasketbal in Leiden mede mogelijk maken. “We zijn bijzonder trots op het feit dat we niet alleen al 15 jaar dezelfde strategic partner, Zorg en Zekerheid, hebben, maar daarnaast nog een twintigtal partners van het eerste uur, die het financiële fundament hebben gelegd voor de organisatie van de club.”

Stabiliteit

Om voor rust en stabiliteit te zorgen, heeft Zorg en Zekerheid besloten om ook na dit seizoen nog een jaar door te gaan als hoofdsponsor. Dus Zorg en Zekerheid Leiden Basketball zal ook in het seizoen 2021-2022 onder de vertrouwde naam in de DBL blijven spelen! “Hopelijk weer met publiek, want een wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball te bezoeken, staat synoniem voor een avondje uit!

 

Wil je in beeld genieten van de afgelopen 15 jaar, kijk dan hier.

 


15jaar Eredivisie

Meer nieuwsberichten