91-94

Datum: zondag 21 mei 2023 · 15:00

ZZ Leiden raakt thuisvoordeel kwijt

Net als vorig seizoen raakt Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste wedstrijd van de finale het thuisvoordeel kwijt. Destijds was Heroes Den Bosch de boosdoener, dit keer stond Donar in de weg. Tot twee keer toe wist Zorg en Zekerheid Leiden er een verlenging uit te slepen, maar in de tweede verlenging ging het zeven seconden voor tijd mis. David Collins raakte bij een achterstand van één punt de bal kwijt en dat was beslissend. Het werd uiteindelijk 91-94.

Een afgeladen Vijf Meihal, enorme hitte in de hal en de hartslagmeters sloegen af en toe hoog uit. Want er gebeurde in de Leidse speelzaal van alles, met als toetje twee verlengingen. Voor bijna 2200 toeschouwers had Zorg en Zekerheid Leiden er zin in. Via vier punten op rij van Deion Hammond nam de Leidse formatie de leiding. Clay Mounce hield Donar in het eerste kwart met 10 punten op de been. Captain Marijn Ververs ging voorop in de strijd en hij kreeg steun van Stan van den Elzen. Zorg en Zekerheid Leiden sloot het eerste kwart mede dankzij een driepunter van Maarten Bouwknecht met een 25-18 voorsprong af.

Donar vecht zich in het tweede kwart terug naar 27-25, maar vervolgens zorgde Zorg en Zekerheid Leiden voor een 10-0 run naar 37-25. Er was een dunk van Mounce nodig om Donar weer in het juiste spoor te zetten. Zorg en Zekerheid Leiden kwam in de laatste vier minuten voor rust niet meer tot scoren en zag Donar via Viktor Gaddefors en Steph Branch weer gelijk komen bij rust: 37-37.

Donar probeerde na de pauze de wedstrijd snel te beslissen, maar Ververs en David Collins staken daar een stokje voor door scorend door te komen. Ook Thomas Rutherford, die geplaagd werd door foutenlast en het einde niet haalde, deed een duit in het zakje met een schotje van kop bucket en een dunk. Zo slaagde geen van beide ploegen er in afstand te nemen. Het derde kwart eindigde bij 57-58.

In het vierde kwart kwam Donar opnieuw op voorsprong. In de derde minuut haalde coach Doug Spradley zijn team naar de kant. Donar was inmiddels op een 59-64 voorsprong gekomen. Ondanks een score van Bouwknecht gaf het scorebord twee minuten later 61-68 aan. Leiden in last. Toch kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer terug. Mounce verspeelde de bal aan Collins, die dunkend voor 67-71 zorgde. Een and-1 van diezelfde Collins bracht de stand twee minuten voor tijd op 70-72. Na een block van Roeland Schaftenaar op Mounce tekende Ververs voor 72-72. Met nog 1,8 seconden te spelen, kreeg Zorg en Zekerheid Leiden nog een kans. Collins kwam vrij bij de balinname van Ververs, maar de bal ging richting de ring voor een mogelijke tip-in van Hammond. Dat lukte niet, dus werd het verlengen geblazen. Voor de derde keer op rij ging de Leidse ploeg in de Vijf Meihal een verlenging spelen.

Ondanks vijf punten op rij van Hammond keek Zorg en Zekerheid Leiden halverwege de verlenging tegen een 77-82 achterstand aan. Door twee driepunters van Gaddefors liep Donar zelfs uit naar 79-85 met minder dan twee minuten te spelen. De Leidse ploeg leed balverlies, maar zag Collins de bal afpakken van Willem Brandwijk. 22 seconden voor tijd tekende Luuk van Bree voor 81-85. Brandwijk miste vervolgens twee vrije worpen, waarna Ververs een aanvallende rebound erin frommelde voor 83-85 en nog 7 seconden te spelen. De bal werd vervolgens pardoes naar Schaftenaar gegooid. Hammond maakte met een slalom de gelijkmaker voor 85-85 en opnieuw moest er verlengd worden.

Donar opende daarin sterk met een zwaar verdedigende driepunter van Leon Williams en een and-1 van Branch. Vervolgens viel Donar stil en kwam Zorg en Zekerheid Leiden via Ververs en een hoekje van Schaftenaar weer op gelijke hoogte: 91-91. De Leidse ploeg zag in de slotfase Donar drie van de vier vrije worpen missen en kreeg met nog zeven seconden het laatste balbezit bij een stand van 91-92. Totdat Collins de bal kwijtraakte en Zorg en Zekerheid Leiden op een 1-0 achterstand kwam te staan.

Marijn Ververs zette met 23 punten een nieuwe career high neer. Daarnaast was de Leidse guard ook goed voor 6 rebounds en 6 assists. David Collins kwam tot 20 punten, 6 rebounds en 4 steals. Luuk van Bree eindigde op 13 punten. Dinsdag om 19.30 uur volgt wedstrijd 2 in Groningen.