58-72

Datum: zaterdag 4 februari 2023 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

Statistieken

Plichtmatige zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Limburg de laatste uitwedstrijd van de Domestic League in winst omgezet. Voor rust gaf Basketbal Academie Limburg nog aardig partij tegen het slordig spelende Zorg en Zekerheid Leiden. Na de pauze (26-31) sloeg de Leidse ploeg meteen gaatje. Even was het verschil 22 punten. Aan het eind gaf het scorebord 58-72 aan.

Coach Doug Spradley had in Weert zijn startende vijf op twee plaatsen gewijzigd. Lucas Kruithof en Erikas Venskus namen de plaatsen in van Stan van den Elzen en Luuk van Bree. Bij Basketbal Academie Limburg is de laatste weken afscheid genomen van Aleksandar Matushev en Tyler Frederik. Wel maakte bij de Limburgse ploeg Romano Sibilo, die twee seizoenen terug nog bij Zorg en Zekerheid Leiden speelde, zijn opwachting.

Kruithof had meteen de assist op de Leidse openingsscore, die uit de handen van Thomas Rutherford kwam. De Amerikaan speelde een sterk eerste kwart en nam 10 van de 18 Leidse punten voor zijn rekening. Via een score van Worthy de Jong op assist van de debuterende David Collins werd de stand na 10 minuten bepaald op 13-18.

In het tweede kwart, dat na een lang oponthoud begon, deed Basketbal Academie Limburg het nodige terug. Daarbij werden de Limburgers wel geholpen door de vele balverliezen aan Leise zijde. Zorg en Zekerheid Leiden bleef wel aan de goede kant van de score. Een and-1 van Kruithof zorgde voor een 26-31 ruststand. Opvallend was dat slechts vijf Leidse spelers in staat waren om te scoren: Rutherford 12, Venskus 6, Kruithof 5, De Jong 4 en Hammond 4.

In de openingsfase van het derde kwart liet Hammond zich even gelden door vijf punten op rij te scoren, waaronder pas de eerste rake driepunter voor de Leidse ploeg. Voor rust had Zorg en Zekerheid Leiden slechts twee pogingen van achter de driepuntslijn genomen. Basketbal Academie Limburg stribbelde nog even tegen door twee keer op rij te scoren, maar daarmee was de koek voorlopig op. Hammond bleef scoren en kreeg nu ook steun van Venskus: 30-45. Basketbal Academie Limburg wist het gat nog terug te brengen tot 10 punten (40-50), maar na scores van Maarten Bouwknecht, Venskus en één rake vrije worp van Collins werd het derde kwart afgesloten met een stand van 40-55.

Ook de eerste anderhalve minuut van het laatste kwart was voor Zorg en Zekerheid Leiden. Van Bree kwam met een and-1 op het scoreformulier, waarna Collins een steal afrondde met een dunk voor 40-62. Dat was de grootste voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden in de wedstrijd. Toch moest Spradley iets meer dan twee minuten voor tijd nog een time-out nemen om zijn manschappen bij de les te houden. Basketbal Academie Limburg had het verschil verkleind tot 13 punten: 55-68. Vier punten op rij van topscorer Hammond (17 punten) bleken afdoende. De laatste score in de wedstrijd was overigens een driepunter van Sibilo.

Met een 58-72 overwinning blijft Zorg en Zekerheid Leiden op de tweede plaats staan. De Domestic League wordt afgesloten met twee thuiswedstrijden. Op 11 februari komt Apollo Amsterdam naar Leiden, op 18 februari is Yoast United te gast in de Vijf Meihal.