93-59

Datum: zaterdag 10 december 2022 · 20:00

Eenvoudige zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden had het in de eerste minuten nog even lastig met Den Helder Suns, maar al snel was het voorbij met het verzet van de Suns. De Leidse ploeg, die in de rebound domineerde, boekte na een ruststand van 53-36 uiteindelijk een 93-59 overwinning. Doordat Heroes Den Bosch niet in actie kwam, neemt Zorg en Zekerheid Leiden nu de koppositie over.

Deion Hammond opende score voor de Leidse formatie met een driepunter. In een bomvolle Vijf Meihal liet Den Helder Suns zich echter niet zomaar overrompelen. Sam Huurman zette met een dunk de Suns in de vierde minuut op een 9-10 voorsprong. Via de aanvallende rebound waren Luuk van Bree en Thomas Rutherford attent om de score weer in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden te brengen. Huurman stribbelde nog even tegen. De Helderse forward scoorde in het eerste kwart 12 van zijn 16 punten. Maarten Bouwknecht besloot het eerste kwart met een dunk, waarmee hij Zorg en Zekerheid Leiden een 27-19 voorsprong bezorgde.

Via een lay-up van Hammond en een drietje van Bouwknecht bracht de Leidse ploeg het verschil vroeg in het tweede kwart op meer dan 10 punten verschil. Na vier minuten zorgde Roeland Schaftenaar voor een marge van 15 punten: 41-26. Den Helder kwam heel even terug, maar Erikas Venskus smoorde dat herstel in de kiem met een driepunter. Niet veel later tekende een voor rust goed spelende Wesley Alcegaire met een driepunter voor 49-33. De Amerikaan bepaalde met twee rake vrije worpen de ruststand op 53-36.

Vlak na rust werd het verschil door Marijn Ververs op meer dan 20 punten gebracht: 59-38. Via Sam van Oostrum pakte Den Helder Suns twee scores op rij mee, maar een and-1 van Rutherford gaf de Leidse ploeg weer voldoende lucht. Een 8-0 run bracht het verschil plots op 25 punten: 67-42. Na drie Helderse scores op rij, greep coach Doug Spradley naar de time-out. Schaftenaar kwam vervolgens door met een hookshot, waardoor de marge na drie kwarten op 20 punten kwam te staan: 69-49.

In het eerste deel van het laatste kwart ging Schaftenaar door met een cursus hookshotjes, waarna Venskus dat prima nadeed. Bouwknecht knalde een drietje binnen en na nog eens drie punten van Schaftenaar stond het halverwege het vierde kwart al 81-51. Na nog eens acht Leidse punten op rij, wist Den Helder via Dyon Halman eindelijk weer eens tot scoren te komen. Nezar Kanbier en Duko Bos kregen in de slotfase ook nog wat speeltijd toebedeeld. Uiteindelijk stopte de teller bij 93-59.

Thomas Rutherford speelde een sterke wedstrijd. De Amerikaanse center scoorde 19 punten tegen 75,0% en pakte 11 rebounds, waarvan 7 aanvallend. Het leverde hem de hoogste efficiency score van de avond op met 26.