78-70

Datum: zondag 27 maart 2022 · 15:00
Team: Eredivisie
Locatie: Versluys|Dôme, Oostende (België)

ZZ Leiden legt het af tegen Oostende

Voor de tweede keer dit seizoen heeft Zorg en Zekerheid Leiden een nederlaag geleden tegen de kampioen van België. In september was Filou Oostende in Den Bosch met 68-90 te sterk voor de Leidse formatie. In de Belgische kustplaats leek het ook een ruime nederlaag te worden, maar in het laatste kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden van 25 punten achterstand nog terug tot vijf punten. De ingezette eindsprint kwam echter te laat, waardoor Filou Oostende ook dit duel winnend wist af te sluiten: 78-70.

Zorg en Zekerheid Leiden startte niet met het vaste vijftal. Asbjørn Midtgaard, die net als enkele andere spelers de afgelopen week wat grieperig was, begon vanaf de bank. In zijn plaats startte Luuk van Bree, die bij 4-0 ook de eerste Leidse score liet aantekenen. Verdedigend had de Leidse ploeg het lastig tegen de sterke Haris Bratanovic. De lange center benutte zijn vrije worpen. Levi Randolph zorgde daarna voor een drietje, zodat het na nog geen vier minuten spelen 11-2 stond en Geert Hammink al een time-out moest nemen.

Aan het eind van het eerste kwart was er even wat vuur zichtbaar bij de Leidse formatie. Twee opeenvolgende scores van Worthy de Jong en een score van Jhonathan Dunn zorgden voor een kwartstand van 21-13, nadat het nog 17-4 had gestaan.

In de eerste vier minuten van het tweede kwart deed Zorg en Zekerheid Leiden meteen wat terug. Midtgaard kwam onder het bord tot scoren en Arunas Mikalauskas deed ook een duit in het zakje. Bij een stand van 28-23 moest Oostende zijn toevlucht in een time-out zoeken. Mikalauskas had nog een mazzeltje bij een vrije worp. De bal leek eruit te stuiteren, een Belg raakte de bal half om daarna toch door de ring te glijden. Met nog iets meer dan drie minuten te gaan tot de rust, was de stand 34-30 en was er sprake van een wedstrijd. Niet voor lang, want ondanks driepunters van Midtgaard en Dunn betekende een buzzerbeater drietje van Olivier Troisfontaines wel een ruststand van 53-36.

Na de pauze bracht Phil Booth met een drietje het verschil meteen op 20 punten. Doordat de Leidse ploeg redelijk wat aanvallende rebounds pakte, kon er toch meegescoord worden door Dunn (drietje) en Peter Olisemeka (dunk). Verdedigend werden er te weinig stops gemaakt, waardoor de marge na drie kwarten 21 punten bedroeg: 67-46.

Troisfontaines en Keye van der Vuurt de Vries zorgden in de eerste minuut van het vierde kwart voor een verschil van 25 punten. Toch zegt dat nog weinig tegen een ploeg als Zorg en Zekerheid Leiden. Er zijn altijd wel spelers die zich beslist niet gewonnen geven, hoe hopeloos de situatie ook mag zijn. Marijn Ververs stak met een driepunter de lont in het kruit. Maarten Bouwknecht kwam vervolgens door met back-to-back driepunters met als gevolg dat Dario Gjergja met nog 6 minuten te gaan een time-out pakte bij een stand van 71-55.

Filou Oostende had het opeens niet meer. Een 4-point play van Dunn werd nog wel beantwoord met twee rake vrije worpen van Booth, maar na een hoekje van Midtgaard en een schotje van Dunn viel ook nog eens een driepunter van Mikalauskas binnen: 73-66 met nog 2’33 te gaan en opnieuw nam Gjergja een time-out. Via twee vrije worpen Midtgaard werd het verschil teruggebracht tot vijf punten: 73-68. Na een tip-in van Bratanovic was het Bouwknecht die op 53 seconden van het einde voor 75-70 zorgde. Een driepunter van Mikael Jantunen gooide vervolgens de wedstrijd op slot.

Dunn sloot het duel af met 16 punten. Mikalauskas en Midtgaard kwamen tot 12 punten.