44-95

Datum: zaterdag 11 december 2021 · 14:30
Locatie: Sportcomplex Koning Willem-Alexander, Hoofddorp

ZZ Leiden bereikt kwartfinale beker

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich zaterdagmiddag eenvoudig geplaatst voor de kwartfinale van de Basketball Cup. De Leidse ploeg moest voor het bekertoernooi op bezoek bij BV Hoofddorp, de koploper van de eerste divisie. Via een ruststand van 19-53 werd het uiteindelijk 44-95 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Wie de tegenstander in de kwartfinale wordt en wanneer die duels (het is dan uit en thuis) gespeeld worden, is nog niet bekend.

In het bekertoernooi stromen de eredivisieclubs in de vierde ronde in. Het is mogelijk dat er dan een tegenstander die in een lagere klasse uitkomt, uit de koker komt. Dat was het geval voor Zorg en Zekerheid Leiden. Op een klein veld in het Sportcomplex Koning Willem-Alexander bonden beide ploegen zaterdagmiddag de strijd met elkaar aan.

Zorg en Zekerheid Leiden startte met Marijn Ververs, Jhonathan Dunn, Quincy Tjon-Affo, Einaras Tubutis en Asbjørn Midtgaard. De start was enigszins aarzelend, want door twee driepunters van Niels van der Laan bleef BV Hoofddorp de Leidse ploeg tot 6-7 volgen. Daarna nam Zorg en Zekerheid Leiden in sneltreinvaart afstand. Via 6-16 werd het eerste kwart bij 10-24 afgesloten.

Coach Geert Hammink bleef fanatiek coachen, maar liet ook alle spelers minuten maken. Na enkele weken afwezigheid maakte Arunas Mikalauskas ook weer zijn opwachting. Met het oog op de wedstrijd van aankomende woensdag tegen Legia Warszawa kon hij zijn bepalende spelers ook wat meer rust gunnen. Met 21 minuten en 29 seconde kreeg Jhonathan Dunn de meeste speeltijd.

In het tweede kwart bleef BV Hoofddorp lange tijd op 12 punten steken. Bart Duivenvoorden, die in de jeugd nog eredivisie junioren speelde bij BS Leiden, brak de ban met een driepunter. Halverwege de wedstrijd stond het 19-53 en waren er nog twee vragen: haalt Zorg en Zekerheid Leiden de honderd punten en blijft BV Hoofddorp steken op 40 of minder punten.

Het derde kwart gaf eigenlijk hetzelfde beeld als het eerste kwart. Een dapper strijdend BV Hoofddorp dat moeite had om tot scoren te komen en een Leidse formatie die rustig doorspeelde en waar met name Dunn en Luuk van Bree veelvuldig scoorden.

Met 31-78 gingen beide ploegen aan de laatste tien minuten beginnen. Daarin liet Zorg en Zekerheid Leiden de teugels enigszins vieren. Het kwart werd weliswaar met 13-17 door de Leidse ploeg gewonnen, maar de 100 punten bleven uit. Kevin Jonathan, die doorgaans zelden minuten maakt, nam bijna de helft van de Leidse productie in het vierde kwart voor zijn rekening. Met 44-95 boekte Zorg en Zekerheid Leiden een zakelijke overwinning, waarbij de ploeg ook geen fysieke schade opliep.

Scores: Luuk van Bree 21, Jhonathan Dunn 20, Asbjørn Midtgaard 12, Kevin Jonathan 10, Einaras Tubutis 9 (9 rebounds), Quincy Tjon-Affo 9, Maarten Bouwknecht 5 (8 assists), Marijn Ververs 5 en Worthy de Jong 4 (4 steals).