84-89

Datum: woensdag 8 december 2021 · 20:00
Locatie: Oberfrankenhalle, Bayreuth (Duitsland)

Sensationele zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in de openingswedstrijd van de tweede groepsfase meteen voor een daverende stunt gezorgd. In Zuid-Duitsland was medi Bayreuth de grote favoriet en daar leek het tegen het einde van het tweede kwart ook op uit te draaien. Zorg en Zekerheid Leiden werkte echter een achterstand van 15 punten in vier minuten weg. In het laatste kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden negen punten voor, maar toch leek het nog fout te gaan. Aan de hand van topscorer Jhonathan Dunn (27 punten) en een sterke verdediging ging de winst mee terug naar Leiden: 84-89.

Hoewel Arunas Mikalauskas wel aan de warming-up meedeed, moest de Leidse ploeg het verder zonder de Litouwer stellen. Dat betekende dat Worthy de Jong weer in de startende vijf vertrok en dat Quincy Tjon Affo, vorig seizoen nog bankzitter bij Heroes Den Bosch, in elk geval in de eerste helft minuten zou gaan maken.

De start is voor medi Bayreuth, dat mede door sterk spel van Martynas Sajus en Terry Allen vrij gemakkelijk uitliep naar 18-10. Zorg en Zekerheid Leiden speelde aanvankelijk wat slordig en daar profiteerden de Duitsers van. Asbjørn Midtgaard en Dunn hadden met dunks zich al wel laten zien. Niettemin stond het na tien minuten 25-13.

Luuk van Bree opende het tweede kwart met een driepunter. Ondanks een fraaie dunk van Einaras Tubutis na een een-tweetje met Marijn Ververs liep Bayreuth binnen drie minuten uit naar 34-20. Na scores van Dunn en Tubutis (driepunter) nam Raoul Korner bij de stand 36-27 een time-out. Die minuut rust deed de Duitsers goed, want binnen twee minuten was er weer een gaatje van 15 punten: 45-30. Het laatste woord in het tweede kwart was echter voor de Leidse ploeg: driepunter Midtgaard en scores van Dunn en Tubutis zorgden voor een 45-37 ruststand.

Na de pauze ging Zorg en Zekerheid Leiden stug door. De ingezette 0-7 run werd doorgetrokken naar 0-15. Een dunk van Tubutis, die met erg veel geluk zo maar de bal in zijn handen kreeg, zorgde voor de gelijke stand: 45-45. Er ontspon zich een aardige wedstrijd met van beide kanten goed basketbal. Twee keer kwam de Leidse ploeg via driepunters van Dunn en Tubutis terug van een achterstand van vier punten. Opnieuw was de slotfase voor Zorg en Zekerheid Leiden. Via een dunk van Midtgaard, een driepunter van Maarten Bouwknecht en een and-1 van Dunn liep Zorg en Zekerheid Leiden via een 0-10 run uit naar een 60-67 voorsprong.

Meteen bij de start van het vierde kwart tekende Dunn met een bommetje voor 62-70 en even later zelfs voor 64-73. Toch kwamen de Duitsers weer terug in de wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden had een paar matige aanvallen en ook een paar turnovers. Met nog drie minuten te spelen was het 76-75 voor de thuisploeg en greep coach Geert Hammink naar de time-out. Via een driepunter en een dunk van Tubutis en een score van Dunn kwam Zorg en Zekerheid Leiden anderhalve minuut voor tijd weer op een voorsprong. Door de verdedigende druk van Zorg en Zekerheid Leiden kon Bayreuth Sajus niet in stelling brengen, met als gevolg een zijkant bal voor de Leidse ploeg. Van ver knalde Dunn maar weer eens een driepunter binnen voor 81-85 met nog een minuut te gaan.

Sacar Anim zorgde nog weer voor spanning door vervolgens een driepunter raak te knallen, maar aan de andere kant was Midtgaard succesvol in de aanvallende rebound. En opeens was daar Worthy de Jong met de steal die de aanval van de Duitsers stopte. Na een reeks van persoonlijke fouten werd Dunn met nog zeven seconden naar de lijn gestuurd. De Amerikaan schoot ijzig kalm beide vrije worpen raak: 84-89. Na een time-out van Korner wilde Anim voor een drietje gaan, maar hij stond met één been op de zijlijn. Daarmee was het over en uit en was de Leidse sensatie compleet.

Zoals gezegd werd Dunn topscorer met 27 punten, maar ook de cijfers van Midtgaard (21 punten, 13 rebounds) en Tubutis (21 punten) mochten er zijn. De Jong kwam weliswaar niet verder dan 8 punten, maar deelde wel 9 assists uit en pakte 3 steals. Zorg en Zekerheid Leiden gaat derhalve aan kop in Groep I.