101-63

Datum: zaterdag 30 oktober 2021 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden wint wedstrijd met twee gezichten

Zorg en Zekerheid Leiden heeft voor de tweede keer dit seizoen van Apollo Amsterdam gewonnen. Werd het een maand geleden in Amsterdam 58-88, dit keer werd het 101-63. Daar zag het voor rust (50-45) nog niet naar uit. Apollo Amsterdam bleef goed volgen en moest pas na de pauze de vlag strijken. Voor Zorg en Zekerheid Leiden is de winning streak nu opgelopen naar zes wedstrijden.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het stellen zonder de aan zijn schouder geblesseerde Arunas Mikalauskas. Coach Geert Hammink besloot om Quincy Tjon Affo te laten starten. Apollo kende een betere start dan de Leidse ploeg en kwam ook voor te staan met 5-8. Einaras Tubutis stond echter pal voor Zorg en Zekerheid Leiden. De jonge Litouwse forward scoorde in het eerste kwart 11 punten. Via driepunters van Jhonathan Dunn en Luuk van Bree draaide de Leidse ploeg de stand om: 27-21 na 10 minuten spelen.

Na twee minuten spelen in het tweede kwart was Apollo Amsterdam genaderd tot 32-29. Zes punten op rij van Asbjørn Midtgaard, waaronder een stevige dunk, een dunk van Worthy de Jong en een verre driepunter van Dunn zorgden voor 43-29. Twee minuten voor rust leek er niets aan de hand voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat met 47-37 voor stond. Op dat moment sloeg de vlam in de pan. Van Bree, die hard werd aangepakt door de nog immer populaire Sergio de Randamie, kreeg een technische fout voor flopping. Coach Hammink maakte zich hier ook druk om en werd terug naar zijn coachbox gestuurd. Apollo Amsterdam profiteerde van de onrust in het veld en kroop dichterbij tot een ruststand van 50-45.

In de pauze kalmeerde iedereen en legde Hammink zijn spelers nog eens uit wat hij tegen de zone van Apollo verwachtte. Berend Weijs schoot met een drietje de Amsterdammers nog naar 50-48, maar daarna stelde Zorg en Zekerheid Leiden orde op zaken. Mede door drietjes van Tjon Affo en Dunn perste de Leidse ploeg er een 10-0 run uit en moest Wierd Goedee time-out nemen. Dat hielp enigszins, maar de Amsterdammers kwamen niet meer naderbij. Met een linkshandig schotje bepaalde Van Bree de stand na drie kwarten op 72-58.

In het laatste kwart kwam Apollo Amsterdam er niet meer aan te pas. De hoofdstedelingen kwamen niet verder dan vijf punten. Vooral De Jong onderscheidde zich dit kwart met eerst een hard blok op een poging van Weijs en vervolgens door een alley-oop pass van Maarten Bouwknecht om te zetten in een fraaie dunk. Bouwknecht scoorde al zijn 8 punten in dit kwart en Dunn knalde er nog eens twee drietjes in. Een and-1 van Midtgaard zette Zorg en Zekerheid Leiden op 98-63. Het honderdste punt kwam op naam van Tubutis, waarna Jamayro de Windt vanaf de lijn de eindstand op 101-63 bepaalde.

Midtgaard was wederom goed voor een double double: 25 punten en 12 rebounds. De 21 punten van Tubutis betekenden een season-hi. Dunn had eveneens 21 punten door 7 driepunters binnen te schieten. Van Bree eindigde op 15 punten. De Jong deelde 12 assists uit en dat was een career-hi voor Leidse swingman. Zorg en Zekerheid Leiden kan zich nu gaan focussen op de wedstrijd van woensdag tegen BC Iraklis.