58-79

Datum: donderdag 22 april 2021 · 20:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

Sterk spel van ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden stond onder enige druk, want een nederlaag tegen Landstede Hammers zou betekenen dat de Leidse ploeg de eerste plaats zou verspelen aan Heroes Den Bosch. Afgezien van de eerste minuut voerde Zorg en Zekerheid Leiden duidelijk de boventoon. Dat kwam vooral tot uiting in het derde kwart. De Leidse ploeg verdedigde erg sterk, waardoor Landstede Hammers maar tot 7 punten wist te komen. Aanvallend draaide Zorg en Zekerheid Leiden op volle toeren, getuige de 32 punten. Daardoor stond er na drie kwarten een verrassend grote voorsprong op de borden: 39-71. In het laatste kwart werden de teugels enigszins gevierd, maar niettemin werd er toch ruim gewonnen: 58-79. In de play-offs maf de Leidse ploeg het nu gaan opnemen tegen Basketbal Academie Limburg.

Precies één minuut was Zorg en Zekerheid Leiden nog niet klaar voor de wedstrijd. Landstede Hammers profiteerde van twee keer balverlies om een 4-0 voorsprong te nemen. Met twee driepunters op rij deed Worthy de Jong de wedstrijd al kantelen. De zeer actieve Giddy Potts deed verdedigend van zich spreken. Na een score van Michael Finke gaf het scorebord 8-13 aan en vluchtte Herman van den Belt in een time-out. Dat had niet meteen succes, want de vanavond goed spelende Luuk van Bree tekende met een bommetje voor 8-16.

Toch wist Zorg en Zekerheid Leiden niet door te drukken. Na enkele turnovers (Zorg en Zekerheid Leiden had er vanavond 20) werd het eerste kwart met een stand van 16-20 afgesloten. Meteen aan het begin van het tweede kwart maakte Kevin Bleeker er 18-20 van. Dat was een teken voor de Leidse ploeg om er een schepje bovenop te doen. Potts scoorde in deze fase 6 punten. Landstede Hammers kwam even terug tot 23-27, maar mede door een driepunter van Finke werd het 23-32 en volgde er een time-out van Landstede. Dit keer met succes, want de Zwolse ploeg perste er een 7-0 run uit. Daar bleef het bij, want via een dunk van Worthy de Jong en twee scores van Nick King gingen de ploegen bij 32-40 rusten. Opvallend was het verdedigende werk van Luuk van Bree op Noah Dahlman. De Zwolse rots in de branding kwam niet verder dan 10 punten en een schotpercentage van 36%.

In het derde kwart startte Zorg en Zekerheid Leiden furieus. Twee snelle scores van de verder onopvallend spelende Emmanuel Nzekwesi zorgden voor een 32-44 stand en een snelle time-out van Landstede Hammers. Na vier punten op rij van Marijn Ververs was Dahlman verantwoordelijk voor de eerste score van de Zwollenaren. Zorg en Zekerheid Leiden denderde echter door. Vijf punten op rij van Michael Finke en een bommetje van Giddy Potts brachten het verschil al op 22 punten: 34-56. Nick King, die afgelopen zaterdag tegen Heroes Den Bosch nog met rugklachten op de bank zat, had het ook naar zijn zin. Hij scoorde in dit kwart negen punten. Zijn laatste score, aan het eind van het derde kwart, zorgde voor het grootste verschil in de wedstrijd: 39-71.

Worthy de Jong zat toen al aan de kant. Zijn taak zat erop. De international speelde slechts 22 minuten. Op deze manier kon Geert Hammink zijn manschappen de nodige rust geven. Met 28 minuten kreeg Potts de meeste speeltijd.

In het vierde kwart was de opening voor Landstede Hammers, dat acht punten op rij liet aantekenen. De wedstrijd was natuurlijk al lang en breed gespeeld, maar Michael Finke en Luuk van Bree deelden gebroederlijk de acht Leidse punten in dit kwart. Troy Koehler kwam nog binnen de lijnen en plaatste meteen een block op een schotpoging van Nigel van Oostrum, die Koehler in de daaropvolgende Leidse aanval met gelijke munt terugbetaalde. Ook Mees van ’t Hoff kreeg nog wat speeltijd toebedeeld. Uiteindelijk werd de wedstrijd afgefloten bij een stand van 58-79.

Twee dingen vielen wel op. Zo verdedigde Zorg en Zekerheid Leiden erg sterk. Landstede Hammers kwam niet verder dan een schotpercentage van 32,9%, waar de Leidse ploeg – met 16 schoten minder – 54,4% noteerde. De rebound was tot voor kort een minpuntje voor Zorg en Zekerheid Leiden. Daar was deze avond weinig van te merken. De Leidse ploeg plukte 46 rebounds van de borden, Landstede Hammers kwam niet verder dan 33 rebounds.

Het was een echte teamprestatie van Zorg en Zekerheid Leiden (zie ook de foto's van André Rump). Giddy Potts en Michael Finke werden topschutters met 14 punten. Nick King kwam tot 13 punten, Luuk van Bree aan 11 punten en Emmanuel Nzekwesi tekende voor 10 punten en 10 rebounds. Finke pakte ook nog 9 rebounds.

Komende week staat het in het teken van de DBL Cup 2021. Zorg en Zekerheid Leiden weet zondag pas tegen wie het mag uitkomen in de kwartfinale. Het bekertoernooi loopt tot zondag 2 mei. Op zaterdag 8 mei beginnen dan de play-offs.