88-87

Datum: donderdag 4 maart 2021 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

ZZ Leiden lijdt eerste nederlaag

Zorg en Zekerheid Leiden, dat zonder de aan zijn rug geblesseerde Emmanuel Nzekwesi speelde, heeft in Den Bosch zijn eerste nederlaag geleden. Zowel in de reguliere speeltijd als in de verlenging kreeg Heroes Den Bosch de laatste georganiseerde aanval en tot twee keer toe gqaf Zorg en Zekerheid Leiden een aanvallende rebound weg. In de eerste situatie dunkte DeMario Mayfield een misser binnen, in de verlenging tekende Alan Herndon na een aanvallende rebound van Boy van Vliet voor de winnende score: 88-87. De verre driepunter van Riley LaChance kwam volgens de arbitrage te laat, maar daar bestaat gerede twijfel over. Zorg en Zekerheid Leiden overweegt aan de hand van de beelden van de stream een protest in te dienen.

Zorg en Zekerheid Leiden opende met het vijftal Giddy Potts, Marijn Ververs, Worthy de Jong, Michael Finke en Luuk van Bree. Emmanuel Nzekwesi had na de training op woensdag last van zijn rug gekregen en zou dit duel niet meedoen. Overigens speelde Heroes Den Bosch ook nog zonder Thomas van der Mars en de nog niet speelgerechtigde Jonathon Williams. De Leidse ploeg kende een prima begin. Potts, Van Bree en De Jong knalden twee driepunters per persoon raak, waardoor de Leidse ploeg al snel een ruimte voorsprong nam. Ook Nick King liet zich zien, maar dan onder de borden. Zo snelde Zorg en Zekerheid Leiden door naar een 19-29 voorsprong. In het tweede kwart ging het een stuk moeilijker. Pas na vijf minuten viel de eerste Leidse score te noteren. Heroes Den Bosch naderde tot op één punt (32-33), maar dankzij een drietje van Finke en scores van King ging de Leidse ploeg met een 36-40 voorsprong rusten.

In het derde kwart waren de punten voor beide ploegen duur. Via goed schutterswerk van Miha Lapornik kwam Heroes Den Bosch met 47-44 voor te staan, maar wederom King (de Amerikaan kwam tot 25 punten en 12 rebounds) bezorgde de bezoekers een voorsprong na drie kwarten: 51-53. Via King en de tot kwart vier onzichtbare Riley LaChance pakte Zorg en Zekerheid Leiden een voorsprong van acht punten: 51-59. Heroes Den Bosch haakte weer aan, maar scores van Potts en De Jong brachten de marge weer naar zeven punten met nog iets meer dan vier minuten te gaan: 63-70. Potts viel kort daarop uit met zijn vijfde persoonlijke fout, behaald in nog geen 13 minuten. Den Bosch zat al op vijf teamfouten, maar daar maakte de Leidse ploeg geen gebruik van door te vaak voor een fade away te kiezen. Heroes kwam hierdoor weer terug in de wedstrijd en het werd echt een puntje-puntje wedstrijd. De Bosschenaren hadden nog twaalf seconden om de 76-78 achterstand ongedaan. Een paar discutabele calls verder kreeg Heroes de bal uit op de achterlijn. Het schot van Lapornik ging mis, maar DeMario Mayfield dunkte de aanvallende rebound binnen. Verlengen dus.

De Bosschenaren kwamen met 82-79 voor, maar dit keer stond LaChance pal. Met nog 1’42 minuten te gaan schoot Marijn Ververs een driepunter binnen voor 84-87. Het zou de laatste score van Zorg en Zekerheid Leiden. Heroes sprokkelde wat puntjes via de vrije worplijn bijeen, maar kwam niet op voorsprong. King pakte een charge, waardoor er nog 18 seconden te spelen waren met een 86-87 voorsprong voor de Leidse formatie. De Jong werd naar de lijn gestuurd en miste zijn beide vrije worpen. Aan de andere kant trof het schot van Lapornik ook geen doel, maar via de aanvallende rebound van Boy van Vliet belandde de bal bij Alan Herndon die 88-87 aan liet tekenen. In de resterende halve seconde maakte LaChance een fake en een kleine doorstap om een rake driepunter door het netje te laten zoeven. In overleg met de wedstrijdcommissaris besloot de arbitrage de score niet toe kennen.

Of de score nou wel of niet geldig was en dat De Jong twee vrije worpen miste, dit soort situaties hadden voorkomen kunnen worden. Zorg en Zekerheid Leiden verloor de ongeslagen status op basis van een paar elementaire zaken. Zestien keer balverlies (tegen 10 voor Heroes Den Bosch) en 18 aanvallende rebounds tegen krijgen deden de Leidse ploeg de das om. Werk aan de winkel voor de coaches om dat in het vervolg te voorkomen, al had Nzekwesi hier natuurlijk ook een flinke hand kunnen helpen.