124-79

Datum: zaterdag 27 februari 2021 · 20:00

Recordavond in de Vijf Meihal

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in de wedstrijd tegen Almere Sailors diverse records gebroken. Het duel werd gewonnen met maar liefst 124-79.Die 124 punten is het hoogste puntentotaal in één wedstrijd. Het oude thuisrecord stond op 113. Die score werd behaald op4 oktober 2014 tegen Aris Leeuwarden: 113-81. Uit kwam Zorg en Zekereheid Leiden in 2008 tot 120 punten, maar daar waren wel twee verlengingen voor nodig. Alleen het DBL-record van 19 rake driepunters werd net niet gehaald. De Leidse ploeg bleef steken op 17. De acht zeges op rij bij de start van het seizoen plaatst Geert Hammink nu naast Paul Vervaeck, die in het seizoen 2017/2018 ook tot acht zeges kwam.

Zorg en Zekerheid Leiden startte zaterdagavond met Martijn Ververs, Giddy Potts, Worthy de Jong. Michael Finke en Emmanuel Nzekwesi. De nieuwe aanwinsten Riley LaChance (had alleen uit tegen Rotterdam meegespeeld) en Nick King begonnen op de bank.

Almere Sailors, dat pas één keer had gewonnen, kwam goed uit de startblokken. Binnen vier minuten hadden de bezoekers al 14 punten gescoord, wat vooral te danken was aan vier rake driepunters van vier verschillende spelers. Zorg en Zekerheid Leiden had twee minuten nodig om een 9-14 achterstand om te zetten in een 21-14 voorsprong. Driepunters van Potts en De Jong plus een dunk van Nzekwesi. Almere kwam nog terug tot 21-20, maar daarna ging het erg hard. De driepunters vielen goed, de nieuwelingen deden hun ding. Het eerste kwart werd afgesloten met een stand van 36-24.

In het tweede kwart opende Finke met een drietje, meteen daarna gevolgd door King die zelfs een stapje achteruit deed: 42-24. Binnen drie minuten was de marge vergroot naar 20 punten: 48-28. Geert Hammink kon rustig doorwisselen. Alle elf spelers kwamen voor rust al binnen de lijnen. De Jong en Nzekwesi kwamen tot 12 punten en King had zich in acht minuten ook al in de dubbele cijfers gespeeld. Almere Sailors slaagde er niet in om nog enigszins bij te blijven. Beide ploegen gingen rusten bij een stand van 66-35. In totaal waren de twee teams al goed voor 16 rake driepunters: 10 voor Zorg en Zekerheid Leiden en 6 voor Almere Sailors.

Na de pauze veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Zorg en Zekerheid Leiden was dominant en de spelers oogden gretig. Almere Sailors kon er weinig tegenin brengen. Net als in het tweede kwart kwamen de bezoekers tot 11 punten, waar de Leidse ploeg er in het derde kwart 34 scoorde. Wederom viel de driepunter goed, maar ook inside wist de Leidse ploeg makkelijk te scoren. Het was LaChance die in de laatste seconden van het derde kwart de 100 op het bord schoot: 100-46.

Via driepunters van Luuk van Bree en Finke werd in het begin van het laatste kwart zelfs een gat van 60 punten geslagen: 106-46. Het werd nog even 62 punten verschil, maar daarna werden de teugels wel enigszins gevierd. De bezoekers tekenden in het vierde kwart nog voor 7 van hun 14 driepunters. Bij de Leidse ploeg stokte het aantal rake driepunters op 17 (uit 28 pogingen). Als je overall 66,2% schiet, mag je niet klagen. Almere kwam net niet aan de 50%, maar wist de nadelige marge toch nog terug te brengen tot 45 punten: 124-79.

De Leidse ploeg telde maar liefst zeven spelers in de dubbele cijfers, met als uitschieter Nzekwesi met 28 punten. Ook de assists waren goed verzorgd. Potts was goed voor 10 assists, De Jong en LaChance voor 9. Geen een speler stond 30 minuten binnen de lijnen. Potts en Nzekwesi kwamen aan 28 minuten, maar De Jong kon vanaf de bank rustig toekijken. Mister ZZ Leiden hoefde zich maar 14 minuten in te spannen.

Na afloop was het nog even zoeken in de recordboeken. Wat bleek? De 36 assists betekenden ook een nieuw record. Het oude record stond op 34 en dat werd op 15 maart 2018 behaald in een thuiswedstrijd tegen Rotterdam. 100 punten in drie kwarten kan ook genoteerd worden als record voor Zorg en Zekerheid Leiden. Navraag bij het Nederlandse basketbalgeweten Jacob Bergsma toonde aan dat dit geen record was in de jaren dat Zorg en Zekerheid Leiden op het hoogste niveau speelde. Weert kwam namelijk in een uitwedstrijd tegen Aris Leeuwarden ooit tot 104 punten.