84-87

Datum: zondag 14 februari 2021 · 14:00
Locatie: Topsportcentrum, Rotterdam

Door het oog van de naald

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de ongeslagen status weten vast te houden, al kostte dat wel veel moeite. Na twee minuten in het vierde kwart leek er niets aan het handje voor Zorg en Zekerheid Leiden. Opeens begin Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball van alle kanten raak te schieten, waar de Leidse ploeg stilviel. In de laatste minuut kwamen de Rotterdammers op voorsprong, maar dankzij belangrijke acties van Marijn Ververs, Worthy de Jong en Giddy Potts gingen de punten toch mee terug naar Leiden: 84-87.

Zorg en Zekerheid Leiden verscheen in Rotterdam zonder de geblesseerden Michael Finke en Troy Koehler aan de start. Nieuwkomer Riley LaChance kreeg enkele dagen voorafgaand aan dit duel te horen dat zijn vergunningen goedgekeurd zijn.

De Leidse ploeg opende met Marijn Ververs, Giddy Potts, Worthy de Jong, Luuk van Bree en Emmanuel Nzekwesi. In oktober was de Leidse ploeg in Rotterdam nog tegen een ruime nederlaag opgelopen. Binnen 13 seconden knalde Luuk van Bree al een drietje binnen. Worthy de Jong had er ook zin in. Met twee driepunters en een dunk zette de international meteen de toon. Omdat Giddy Potts en Van Bree mee gingen in de strijd nam de Leidse ploeg na vier minuten een 9-16 voorsprong.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord heeft een goede startende vijf en kwam via driepunters van Mack Bruining en Arunas Mikalauskas snel weer terug. Riley LaChance stond nog geen minuut in het veld of zijn eerste score lag er al in. Emmanuel Nzekwesi liet zich in het tweede deel van het eerste kwart zien. Met een bommetje bepaalde Potts de stand na 10 minuten op 22-32 in Leids voordeel.

In het tweede kwart liep de Leidse ploeg dankzij een and-1 van Mees van ’t Hoff en een nieuwe score van LaChance uit naar 24-37. Na wat slordigheden van de Leidse ploeg greep coach Geert Hammink in de zevende minuut naar de time-out (37-43). LaChance antwoordde vervolgens met een driepunter. Toch bleven de Rotterdammer op zes punten volgen. Met een fake op Jeroen van der List en een doorstap zette LaChance de ruststand op 43-51.

Na de pauze wist Zorg en Zekerheid Leiden de Rotterdammers na iedere terugkomst weer op een achterstand van 10 punten te zette. Nzekwesi bleef onder de borden scoren, terwijl De Jong, Potts en LaChance van downtown trefzeker waren. Met nog 10 minuten te spelen genoot de Leidse ploeg een 59-69 voorsprong.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord koos af en toe voor een andere verdedigende tactiek, maar daar had LaChance maling aan. Met het bord tilde hij het verschil naar 12 punten. Na een onsportieve fout van Raidell de Pree benutte De Jong eerst twee vrije worpen, waarna Nzekwesi een driepunter los liet voor een 61-78 voorsprong. Na een Rotterdamse time-out kantelde de wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden kwam nauwelijks meer tot scoren. In de zeven minuten tot aan de laatste minuut kwamen alleen nog LaChance en Nzekwesi tot scoren. Via een 22-4 run nam Zeeuw & Zeeuw Feyenoord één minuut voor tijd zelfs de leiding – de enige keer in de wedstrijd: 83-82.

Met een vrij schotje haalde Marijn Ververs de voorsprong weer terug. Nadat de Leidse verdediging de Rotterdammers tot een 24 seconden overtreding dwong, mocht De Jong 10 seconden voor tijd naar de lijn. Hij benutte één vrije worp voor 83-85. Met nog vijf seconden te spelen mocht de Rotterdamse topscorer Mikalauskas naar de lijn. Hij benutte zijn eerste vrije worp, maar niet de tweede. Van der List zat er nog dichtbij met een tip-in, maar de bal belandde uiteindelijk bij Potts. De Amerikaan knalde beide vrije worpen raak voor 84-87. Na een time-out van Toon van Helfteren kreeg Van der List op verre afstand van de driepuntslijn de bal. Zijn schot raakte niks, met als gevolg dat Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw de winst pakte: 84-87.

Emmanuel Nzekwesi was weer de gebruikelijke force onder de borden, getuige 24 punten en 12 rebounds. Worthy de Jong zette weer een allround statline neer: 19 punten, 8 rebounds, 7 assists en 3 steals. Riley LaChance kan terugzien op een goed debuut. De Amerikaanse guard kwam tot 15 punten tegen een schotpercentage van 54,5%.