104-102

Datum: zaterdag 3 oktober 2020 · 19:30
Locatie: Sporthal Sportlaan, Den Helder

Scheve schaats ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is in de openingswedstrijd meteen tegen een nederlaag opgelopen. Den Helder Suns schoot met scherp en kwam halverwege het tweede kwart met 52-30 voor. De Leidse ploeg herstelde zich prima en leek met nog drie minuten te gaan en een voorsprong van 9 punten (89-98) alsnog de winst te grijpen. Balverlies en vijf gemiste vrije worpen in de laatste minuut deden Zorg en Zekerheid Leiden de das om. Vlak voor tijd was een Helderse driepunter voldoende voor de nederlaag: 104-102.

Zorg en Zekerheid Leiden had geen goede voorbereiding voor het treffen met Den Helder Suns. Luuk van Bree en Kevin Jonathan zijn geblesseerd en kunnen niet spelen. Troy Koehler had een paar trainingen noodgedwongen aan zich voorbij moeten laten gaan en ook Mees van ’t Hoff moet met een pijnlijke duim spelen.

Dat mag natuurlijk geen excuus zijn voor het matige spel van de Leidenaren. De Suns krijgen alle ruimte om driepunters af te drukken en doen dat tegen een hoog percentage: voor rust 12 uit 18, na de pauze 7 uit 13. Overall 61% driepunters raak schieten is gewoon goed. Een dunk van Michael Finke en een driepunter van Romano Sibilo zijn eigenlijk de enige hoogtepunten aan Leidse zijde. De ploeg kijkt na 10 minuten dan ook tegen een ontluisterende achterstand aan: 36-18.

In het tweede kwart brengt Den Helder de marge nog naar 25 punten (47-22), maar dan schiet Zorg en Zekerheid Leiden wakker. Desure Buie en B.J. Stith beginnen de basket makkelijker te vinden. Worthy de Jong plaatst nog een block op Bolden Brace, die daarna meteen zijn derde fout maakt. De Leidse ploeg gaat de pauze in met een 55-47 achterstand.

Meteen na de pauze komt Zorg en Zekerheid Leiden binnen vier minuten naast de Suns. Buie en De Jong knallen van buiten raak, Emmanuel Nzekwesi en Finke scoren onder de borden. Een and-1 van Finke betekent de eerste voorsprong sinds de eerste minuten: 62-63. Stith scoort ook gemakkelijk en zo loopt de Leidse ploeg weg naar 68-73 (achtste minuut). Door een buzzerbeater van Mickey Kolhorn gaan beide formaties met een 75-75 stand aan het laatste kwart beginnen.

Driepunters van Buie en De Jong zorgen na drie minuten al voor een 77-86 voorsprong. Nzekwesi zorgt er onder de borden voor dat Zorg en Zekerheid Leiden op drie minuten van het einde op een 81-90 v oorsprong komt. Een ervaren ploeg zou zo’n voorsprong over de streep moeten trekken, maar zo ervaren is dit jonge team nog niet. Twee minuten voor tijd ziet het er nog steeds goed uit: 94-101.

In de slotminuut gaat het mis vanaf de lijn. Vijf vrije worpen op rij worden verkwanseld (over de hele wedstrijd miste de Leidse ploeg 13 van de 35 vrije worpen). In de laatste vijftien seconden gebeurt dat zelfs vier maal. Den Helder kiest voor het maken van fouten bij een 101-102 achterstand. Dat pakt goed uit. Buie mist beide vrije worpen, maar de rebound is voor Nzekwesi. Ook hij gaat twee keer in de fout. Er zijn dan nog 14 seconden te spelen. Nino Gorissen noteert op vier seconden van het einde zijn enige score, maar dat is wel een driepunter. Uit de time-out van Zorg en Zekerheid Leiden krijgt De Jong nog wel de kans om een driepunter los te laten, maar zijn schot treft geen doel. En zo begint Zorg en Zekerheid Leiden aan dit seizoen met een nederlaag.

Buie is topscorer met 22 punten. Stith en De Jong tekenen voor 21 punten. Nzekwesi zet met 18 punten en 13 rebounds een double double neer.