Datum: zondag 1 maart 2020 · 17:00
Team: U16
Locatie: Sporthal Boshoven, Weert

U16 mist bekerfinale na minimaal verlies

Het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden is na 20 competitie en 2 bekerwedstrijden voor het eerst dit seizoen tegen een nederlaag aangelopen. Dit gebeurde in de halve finale van de NBB Beker. Het ging na een thriller tegen Basketbal Academie Limburg onderuit in Weert met 91-90.

De Leidenaren begonnen prima aan de wedstrijd. Het kwam vroeg in de wedstrijd al een aantal keer op de vrijeworp lijn na een aantal mooie acties en uitgespeelde aanvallen. Verdedigend werden de gemaakte afspraken goed nagekomen, waardoor het halverwege het openingskwart een voorsprong van 6-10 had gepakt. Bij 13-13 kon BAL, mede door het geweld onder de basket, weer de aansluiting vinden. Desondanks kon Zorg en Zekerheid Leiden het kwart wel winnend afsluiten: 15-17.

Tot halverwege het tweede kwart konden de Leidse jongens de voorsprong vasthouden. Toch wist BAL de 15-19 achterstand om te buigen in een voorsprong van 28-23 in het voordeel van de Limburgers. Een time-out aan Leidse zijde bracht uitkomst. Middels goede verdedigende stops kon het team de voorsprong, door een 0-6 run, weer terugpakken bij een tussenstand van 28-29. Het rustsignaal klonk bij een stand van 35-33 in het nadeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

Het beeld van de eerste helft was dat de jongens uit de sleutelstad het vooral af moesten leggen tegen het fysieke spel van Basketbal Academie Limburg. In 20 minuten tijd wisten de jongens uit Weert namelijk 12 aanvallende rebounds te pakken. Het scoorde hier maar liefst 16 punten uit. Zaak was om in de tweede helft de rebound onder controle te krijgen en geen tweede kansen weg te geven. Verder werden de jongens in de rust herinnerd aan de gemaakte afspraken.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam slecht de kleedkamer uit. Nadat BAL hun voorsprong binnen slechts 2 minuten had uitgebouwd naar 47-35 moest hoofdcoach Wouter Hoogeveen al snel een time-out nemen. Dit bracht uitkomst, want het team vocht zich terug tot 50-47. Dit kostte helaas zoveel energie, dat het vervolgens weer BAL was dat een run neerzette. Met nog 2 minuten in het derde kwart te spelen had Zorg en Zekerheid Leiden en een achterstand van 65-54. Desondanks ging het gas nog eventjes open en beperkte het de achterstand tot 67-63 aan het eind van het derde kwart.

Het laatste kwart beloofde een zenuwslopend kwart te worden. Dit bleek ook. Zorg en Zekerheid Leiden knokte zich puntje voor puntje dichterbij. Met nog zo’n 3 minuten op de klok kon het zelfs sinds lange tijd weer eens de voorsprong pakken; 84-86. De slotfase was stuivertje wisselen. Met nog 15 seconde op de klok en één 90-89 achterstand maakt één van de Leidse jongens een fout om de klok te stoppen. Deze wordt om een onverklaarbare reden afgestraft met een onsportieve fout. BAL mist weliswaar beide vrije worpen, maar mag vervolgens middels een inbound op herhaling.

Wederom maakt Leiden direct een fout en stuurt daarmee BAL naar de vrije worplijn. Ook deze keer mist BAL beide vrije worpen. De Leidenaren pakken de rebound en BAL maakt een fout. Slechts één vrije worp was succesvol, waardoor er met nog 10 seconde te spelen een gelijke stand van 90-90 op het bord stond. In plaats van het de jongens uit te laten maken op het veld, vond de scheidsrechter het nodig om met nog 2.2 seconde een fout in een hussle om de bal te fluiten. BAL raakte de eerste, 91-90. Het mistte de tweede vrijeworp bewust, waardoor Leiden met de beperkte tijd niet genoeg tijd had om een fatsoenlijke schotpoging te creëren.

Hiermee ging de halve finale verloren en mag BAL zich eind deze maand ten kostte van Zorg en Zekerheid Leiden U16 opmaken voor de finale van de bekercompetitie tegen Lokomotief.

“Op deze manier, met het minimale verschil, een wedstrijd verliezen is heel zuur”, aldus hoofdcoach Wouter Hoogeveen. “Zeker als je daarmee de eerste kans op een prijs misloopt. Echter kan ik niks anders zeggen dan dat de jongens er keihard voor geknokt hebben. Grote delen van de wedstrijd werd het gameplan prima uitgevoerd. Het is zonde dat we zo slecht aan de tweede helft beginnen. Daarmee hebben we onszelf in een lastige positie gebracht, waardoor we de tweede helft eigenlijk continu achter de feiten aan lopen. We hadden veel moeite met het fysieke geweld van BAL. De jongens uit Weert zijn groot en fysiek, wat resulteerde in een groot reboundoverwicht. In dit gevecht moeten wij een stuk slimmer gaan worden. Als we straks weer helemaal compleet en blessurevrij zijn kunnen we dat een stuk beter matchen. Dat gaat ons wel helpen. In dat opzicht zien wij als staff nog enorm veel perspectief.”

Volgende week mag het team van Wouter Hoogeveen en Bas Hemerik direct op herkansing. Dan mag het wederom naar Weert afreizen om het in de competitie tegen BAL op te nemen.