78-77

Datum: zaterdag 28 september 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden pakt winst in laatste seconde

Zorg en Zekerheid Leiden heeft voor het eerst in dit korte seizoen een overwinning in eigen huis geboekt. Stella Artois Leuven Bears was na een tip-in van Roby Rogiers op een 75-77 voorsprong gekomen. Met nog 1,2 seconden kreeg de Leidse ploeg op de aanvallende helft balbezit. Aaron Cook kreeg de bal en vuurde een winnende driepunter af: 78-77. Zo kende ook deze wedstrijd weer een spannende slotfase.

Zorg en Zekerheid Leiden heeft er een handje van om wedstrijden spannend te maken. Tegen House of Talents Kortrijk Spurs ging het in de laatste seconde mis, in Den Helder waren er twee verlengingen nodig om de Suns te verslaan en ook dit keer kwam het weer op de laatste seconde aan.

De Leidse formatie kende een zwakke start en zag Leuven Bears al snel uitlopen naar een 6-15 voorsprong. Dat was meteen de grootste achterstand voor de Leidse formatie. Via onder meer een driepunter van Patrick Cartier wist Zorg en Zekerheid Leiden de schade na één kwart te beperken tot zes punten: 13-19.

In het tweede kwart ging de scoringsmachine bij de formatie van coach Doug Spradley lopen. Brad Greene scoorde een paar keer onder de borden en na een dunk van Sam Huurman, die tegen zijn oude ploeg speelde, stonden beide ploegen halverwege het tweede kwart op gelijke hoogte: 25-25. Bij een stand van 30-31 plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een 8-0 run (Cook and-1, Cartier driepunter) om wat afstand te nemen van de Belgische opponent. Die voorsprong bleef tot aan de rust intact: 42-35.

De Leidse ploeg kende geen goede start van het derde kwart, maar had het geluk dat Leuven Bears niet profiteerde. Pas na drie minuten viel de eerste score, toevallig van Cook die de avond van zijn leven had. Zorg en Zekerheid Leiden trok door en stond met nog drie minuten te spelen in het derde kwart na een driepunter van Jordan Davis 11 punten voor: 56-45. Die marge kon echter niet vastgehouden worden. Het derde kwart werd afgesloten met een stand van 58-53.

Het vierde kwart was nog geen twee minuten oud of de thuisploeg keek tegen een 60-62 achterstand aan. Het spel ging over en weer. Een driepunter van Jamison Overton werd gevolgd door een driepunter van Lucas Kruithof voor 69-68. Daarna was Cook de enige speler die nog wist te scoren. Leuven Bears stond bij het ingaan van de laatste minuut met 72-75 voor en had ook nog eens balbezit. Een steal van Davis leidde tot een driepunter in de fastbreak van Cook: 75-75. Er waren nog iets meer dan 24 seconden te spelen. Leuven Bears speelde een lange aanval, zag Overton missen, Noah Freidel miste de aanvallende rebound, maar een tip-in van Rogiers betekende 75-77 met nog 1,2 seconden op de klok.

Natuurlijk nam Spradley een time-out om de bal op de aanvallende helft te mogen innemen. Cook kwam via een paar screens net genoeg vrij om een driepunter los te laten. Die raakte alleen maar het netje en leidde tot een vervroegd Leids volksfeest: 78-77.

Aaron Cook was de man van de wedstrijd met 29 punten, 3 driepunters en 12 uit 13 vanaf de lijn. Jordan Davis sloot af net 12 punten. Tajinder Lall deelde 7 assists uit.