66-79

Datum: woensdag 12 juni 2024 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden moet titel aan Filou Oostende laten

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd een derde wedstrijd in de BNXT finale af te dwingen. In de eerste vier minuten besliste Filou Oostende het duel eigenlijk al door een 3-19 voorsprong op de borden te schieten. Zorg en Zekerheid Leiden kwam daarna wel beter in de wedstrijd, maar verloor het duel uiteindelijk met 66-79. Daarmee is het seizoen 2023-2024 ten einde.

Twee seizoenen op rij wist Zorg en Zekerheid Leiden beslag te leggen op het algehele kampioenschap van de BNXT League. Ook dit seizoen kwam de Leidse ploeg uit in de finale, net als vorig jaar tegen Filou Oostende. Het eerste duel, afgelopen maandag, werd met 85-58 gewonnen door de kampioen van België.

In de eerste twee minuten leed Zorg en Zekerheid Leiden twee keer balverlies en werden twee schotpogingen gemist. Filou Oostende kon daardoor een 0-9 voorsprong pakken, waarna coach Doug Spradley een time-out nam. Dat leverde een and-1 van Roeland Schaftenaar op. Filou Oostende ging echte door en liep uit naar 3-19, alvorens Schaftenaar weer wat terug deed. Tajion Jones was inmiddels ook opgewarmd en mede door twee rake driepunters van de Amerikaan werd het 11-19 en was het de beurt aan Dario Gjergja om een time-out aan te vragen. Uiteindelijk werd het eerste kwart afgesloten met een 18-27 stand in het voordeel van de bezoekers.

Zorg en Zekerheid Leiden opende de score in het tweede kwart via een driepunter van Maarten Bouwknecht voor 21-27. Na een lay-up van Brock Gardner werd het verschil teruggebracht tot vier punten: 23-27. In de fase na die Leidse score was Zorg en Zekerheid Leiden tamelijk ongelukkig over de persoonlijke fouten die na harde, bewegende screens toch aan de verdedigers werden gegeven. Filou Oostende maakte zich daar niet al te druk om en liep weer uit naar 23-34. Via een driepunter van Gardner kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer binnen de tien punten, maar niet voor lang. Halverwege keek de Leidse ploeg toch tegen een 33-47 achterstand aan.

De Leidse ploeg begon goed aan het derde kwart met de vijfde rake driepunter van Jones. Filou Oostende kon één punt bijschrijven na een technische fout van Spradley, maar door een van zijn hookshots los te laten bracht Schaftenaar het verschil terug tot 10 punten: 38-48. Even dreigde Filou Oostende door scores van Khalil-Ullah Ahmad weg te lopen (40-55), maar na zeven punten op rij van Jones en een rake vrije worp van Luuk van Bree was Zorg en Zekerheid Leiden teruggekomen tot 48-55. Jones kwam nog door met een harde dunk, maar aan het eind van het derde kwart stond het 51-62 en was de Leidse ploeg maar een paar punten ingelopen.

Net als in het derde kwart haalde Ahmad eerst de trekker een aantal keren over (55-69), waarna Zorg en Zekerheid Leiden weer terugsloeg via Marijn Ververs en Schaftenaar. In de rest van de wedstrijd bleef het verschil lange tijd schommelen rond de 13 punten. Anderhalve minuut voor tijd werd het 66-76, maar het laatste woord was voor Damien Jefferson. De MVP van de BNXT Finals tekende met een and-1 voor de 66-79 eindstand. Daarmee kwam er een einde aan de hegemonie van Zorg en Zekerheid Leiden in de BNXT League en ging het kampioenschap verdiend naar Filou Oostende.

Tajion Jones kwam mede door zes rake driepunters tot 29 punten. Roeland Schaftenaar sloot af met 13 punten en 7 rebounds.