79-71

Datum: zondag 19 mei 2024 · 14:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden bereikt finale nationale play-offs

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zondagmiddag de finale van de 711 Dutch play-offs bereikt. In een spannende wedstrijd werd ook voor de derde keer Landstede Hammers verslagen. Onder aanvoering van een excellerende Marijn Ververs (26 punten) werd het 79-71. De finale begint op dinsdag 28 mei. De tegenstander, die uit de serie tussen Heroes Den Bosch en Donar moet komen, is nog niet bekend.

Voor aanvang van de wedstrijd was al bekend dat Jack Pagenkopf vanwege een liesblessure niet zou kunnen spelen voor Landstede Hammers. Darius Quisenberry was wel weer inzetbaar. Bij Zorg en Zekerheid Leiden kwam Luuk van Bree een paar minuten binnen de lijnen, maar zonder een substantiële bijdrage te leveren.

De eerste schermutselingen in de goed bezette Arena 1574 pakten nog in het voordeel van de bezoekers uit. Een driepunter van Lucas Kruithof luidde een 9-0 run in naar 12-4. Jean-Marc Jaumin nam meteen een time-out en dat pakte goed uit voor de bezoekers. Via onder meer een and-1 van Darius Quisenberry en een driepunter van Niek van der Plas werd het eerste kwart net een stand van 14-14 afgesloten.

Zorg en Zekerheid Leiden vergrootte de voorsprong aan het begin van het tweede kwart, onder meer door een tip-in van Ververs. Halverwege het kwart was Tajion Jones twee keer op rij goed voor een driepunter. Brock Gardner deed er nog één vrije worp bij, waardoor de Leidse ploeg uitliep naar 29-19. Daarna viel Zorg en Zekerheid Leiden even stil en kwam Landstede Hammers terug tot 29-28. Ververs doorbrak de Leidse impasse met een lay-up. Jones kwam vervolgens door met een driepunter en een rake vrije worp na een technische fout van Quisenberry. Uit het balbezit aan de zijlijn volgde nog een score. Ververs pakte de aanvallende rebound, waarna Maarten Bouwknecht voor een 38-28 ruststand tekende.

In de eerste vier minuten na rust liet Zorg en Zekerheid Leiden het aanvallend even afweten. Alleen Roeland Schaftenaar verwerkte een aanvallende rebound tot een score. Landstede knokte zich terug naar 40-37. Een individuele actie van Kruithof gaf de Leidse ploeg lucht. Twee scores van Ververs was er weer een gaatje van negen punten geslagen. Na een Zwolse and-1 van Noah Dickerson kwam Jones door met twee rake driepunters voor 52-40. Na scores van Alex Gross en opnieuw Bouwknecht kwam Zorg en Zekerheid Leiden op 40 seconden van het einde van het derde kwart op een maximale voorsprong van 15 punten: 56-41. Toch wist Landstede Hammers de schade nog te beperken door een driepunter van Tim Hoeve en een steal plus lay-up van Quisenberry: 56-46.

Jones bracht aan het begin van het laatste kwart de voorsprong op 12 punten, maar daarmee was de strijd nog niet gestreden. Landstede Hammers kwam namelijk door met een 0-11 run, waarin zowel Terrence Bieshaar driepunters lieten aantekenen. Ververs, eerder gekozen tot meest waardevolle Nederlandse speler, was echter de reddende engel. Eerst schoot hij van ver een driepunter raak – niet voor de eerste keer -, om vervolgens een steal om te zetten in een score: 63-57. Quisenberry antwoordde nog wel met een driepunter, maar vervolgens was er weer Ververs met een driepunter op de rand van 24 seconden. Na twee rake vrije worpen van Gross gaf het scorebord 68-60 aan met nog twee minuten te spelen. Dickerson bezorgde Landstede nog wel twee punten, maar 48 seconden voor tijd maakte Bouwknecht met een driepunter een eind aan de spanning: 71-62. Landstede koos ervoor om spelers van Zorg en Zekerheid Leiden op de vrije worplijn te zetten, maar dat leverde geen succes op. De Leidse ploeg zou over de hele wedstrijd gezien maar een van de 13 vrije worpen mis en dat gebeurde niet in de laatste 30 seconden: acht raak van de acht pogingen. Daarmee kwam de eindstand op 79-71 en was de serie over. Voor de achtste keer staat Zorg en Zekerheid Leiden onder die naam in de finale van de Nederlandse play-offs. In 2011, 2013, 2021 en 2023 leverde dat een kampioenschap op.

Marijn Ververs zette zijn hoogste score ooit neer met 26 punten tegen 78,6%. Tevens was de Leidse aanvoerder goed voor 5 rebounds, 6 assists en 2 steals. Tajion Jones tekende voor 20 punten. Maarten Bouwknecht schoot zich ook nog in de dubbele cijfers: 10 punten. In de rebound was Zorg en Zekerheid Leiden in dit duel dominant met 35 rebounds (12 aanvallend) tegen 27 (4 aanvallend voor Landstede Hammers). Brock Gardner kwam uit op 11 rebounds, Alex Gross pakte 9 rebounds.