68-60

Datum: woensdag 15 mei 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden opent halve finale play-offs met een overwinning

Zorg en Zekerheid Leiden heeft woensdagavond in de halve finale van de 711 Dutch play-offs een 1-0 voorsprong genomen. De Leidse ploeg versloeg Landstede Hammers met 68-60. De serie gaat vrijdag verder in Zwolle, komende zondag vindt wedstrijd 3 om 14.00 uur in Leiden plaats.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een goede start tegen de Zwolse opponent, die het overigens moest stellen zonder Coen Stolk (griep) en Darius Quisenberry (pols). De driepunters van Tajion Jones en Brock Gardner vielen goed. Na twee minuten tekende Luuk van Bree met een tip-in voor 8-2. Toch was daar ook de eerste tegenslag voor de Leidse ploeg, want Van Bree moest met een mogelijke hamstringblessure naar de kant om niet meer terug in de wedstrijd te komen.

Via Jack Pagenkopf (27 punten) kwam Landstede terug tot 10-8, maar na onder meer twee scores van Jones herstelde Zorg en Zekerheid Leiden zich knap: 18-10. Met twee vrije worpen bepaalde Maarten Bouwknecht de stand na 10 minuten op 20-13.

Zo makkelijk als het in het eerste kwart ging, zo moeizaam ging het in het tweede kwart. Pas na vijf minuten tekende Jones voor de eerste Leidse score: 22-20. Wat volgde, was een 0-8 run van Landstede Hammers via Pagenkopf en Niek van der Plas. Daarna was het de beurt aan Zorg en Zekerheid Leiden om een 11-0 run te plaatsen, waarin vooral Alex Gross zich even liet zien. Die run was uiteindelijk bepalend voor een 34-30 ruststand in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden.

Een 6-0 run aan het begin van het derde kwart (Gardner, Roeland Schaftenaar met een hookshot en Marijn Ververs voor een break) zorgde voor een eerste serieuze kloof: 42-32. Even kroop Landstede terug tot 44-39, maar daarna plaatste Zorg en Zekerheid Leiden nog een 11-0 run (met onder meer een dunk van Jones en vijf punten op rij voor Lucas Kruithof) voor 55-39. Het derde kwart eindigde met een stand van 56-44, omdat Terrence Bieshaar nog snel even vijf punten liet aantekenen.

Toch werd het in het vierde kwart nog spannend. Pagenkopf bracht Landstede terug tot 58-52. Zorg en Zekerheid Leiden kwam er aanvallend even niet uit. Na een rake vrije worp van Noah Dickerson en een lay-up van Michal Kozak was het vijf minuten voor tijd 58-55. Doug Spradley vroeg meteen een time-out aan. Ook bracht hij Schaftenaar en Ververs terug binnen de lijnen voor Gross en Bouwknecht.

Het was echter Jones die in deze fase opstond. Via twee driepunters op rij zette hij de thuisploeg op een 64-55 voorsprong met nog drie minuten te spelen. Zeldzaam Leids balverlies (over de hele wedstrijd 7, nu 2 kort achter elkaar) gaf Landstede de gelegenheid om weer terug te komen. Na een and-1 van Pagenkopf was het 42 seconden voor tijd nog maar 64-60. Landstede koos ervoor om Gardner naar de vrije worplijn te sturen. De Amerikaan faalde niet: 66-60. Na een Zwolse time-out pakte Jones een steal op Dickerson, waarna er een fout op Kruithof werd gemaakt. Pagenkopf reageerde woedend en kreeg een technische fout. Jones benutte de vrije worp voor de technische fout. Kruithof miste echter beide vrije worpen. De bal ging echter over de achterlijn in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden. Jean-Marc Jaumin, de coach van Landstede Hammers, werden vervolgens getrakteerd op een technische fout. Opnieuw Jones benutte de vrije worp om de eindstand op 68-60 te bepalen.

Tajion Jones was goed voor 19 punten, Brock Gardner sloot af met 18 punten. Alex Gross, Jones en Roeland Schaftenaar pakten met vijf stuks ieder de meeste rebounds. Marijn Ververs deelde 6 assists uit. Vrijdag dus verder in Zwolle, waarbij het wel de vraag is of Luuk van Bree dan kan spelen, want anders wordt de spoeling wel weer dunner.