68-86

Datum: woensdag 1 mei 2024 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden toont verbetering, maar verliest wel

Zorg en Zekerheid Leiden heeft woensdagavond de thuiswedstrijd met 68-86 verloren van Filou Oostende. Ondanks de nederlaag liet de Leidse ploeg zich in de gezellig gevulde Arena 1574 bij tijden van de goede kant zien. Het goede nieuws van deze avond werd vooraf al bekendgemaakt. Doug Spradley zal ook de komende twee seizoenen de coach van Zorg en Zekerheid Leiden zijn.

Het nieuws van de contractverlenging van Spradley werd kort voor aanvang van de wedstrijd in de hal, waar de verlichting overigens is aangepast, bekend gemaakt. Het leverde een daverend applaus op, dat zelfs de altijd zo nuchtere Spradley enigszins beroerde.

Zorg en Zekerheid Leiden was erop gebrand om een beter spel op de vloer te leggen dan in de twee voorgaande wedstrijden tegen Telenet Giants Antwerp en RSW Liège Basket. Daar leek het in de eerste minuten niet op. Via twee bommen van Khalil-Ullah Ahmad pakte Filou Oostende een 0-7 voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden reageerde attent. Via vijf punten op rij van Marijn Ververs en een driepunter van Luuk van Bree kwam de Leidse ploeg weer op voorsprong: 8-7. Mede ingegeven door een 4-point play van Ahmad antwoordde de Belgische nummer 1 met een 0-11 run. Filou Oostende liep door naar 10-23, maar Maarten Bouwknecht en Van Bree (driepunter) hielpen de Leidse ploeg aan scores. Met een verre driepunter bepaalde Damien Jefferson de stand na 10 minuten op 17-28.

Alex Gross en Brock Gardner (driepunter) tekenden voor de eerste Leidse scores van het tweede kwart: 22-30. Halverwege het kwart verkleinde Bouwknecht met een driepunter de nadelige marge tot 7 punten: 29-36. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg nog een kans om dichterbij te komen, maar de driepunter van Van Bree trof geen doel. Aan de andere kant deed Matteo Verstraete van zich spreken met twee loepzuivere driepunters. Door een driepunter van Tajion Jones op de rand van het rustsignaal gingen beide ploegen pauzeren met een 38-48 stand.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam goed uit de kleedkamer. Roeland Schaftenaar scoorde twee keer onder de borden, waarna Van Bree een vrije worp benutte voor een technische fout van Dario Gjergja, de coach van Oostende: 43-48. Jefferson kwam voor Oostende door met een driepunter, maar Jones volgde dat voorbeeld: 46-51. Via driepunters van Pierre-Antoine Gillet en Ahmad liep de Belgische kampioen weer uit naar een voorsprong van 10 punten: 48-58. Nog even kwam de Leidse ploeg na een rake driepunter van Jones binnen de 10 punten: 53-62, maar uiteindelijk werd het derde kwart afgesloten bij 53-68.

Tot 58-70 (driepunter Bouwknecht) kon Zorg en Zekerheid Leiden nog goed volgen, maar daarna plaatste de kampioen van België een 0-10 run (onder andere dunk Jefferson, twee driepunters Gillet) naar 58-80. Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. Zorg en Zekerheid Leiden had karakter getoond door een paar keer goed terug te komen en een meer dan acceptabele wedstrijd op de vloer gelegd. Uiteindelijk werd het 68-86 en is duidelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden als tweede Nederlandse ploeg naar de play-offs gaat.

Tajion Jones werd topschutter met 15 punten. Luuk van Bree noteerde 13 punten. Brock Gardner finishte met 12 punten.