84-78

Datum: zaterdag 30 maart 2024 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden blijft thuis ongeslagen

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de derde thuiswedstrijd in de Elite Gold in winst omgezet. In een oververhitte slotfase bleef de Leidse ploeg overeind tegen RSW Liège Basket: 84-78. Over het slot van de wedstrijd zal nog lang nagepraat worden. Zorg en Zekerheid Leiden leek halverwege op een makkelijke zege af te stevenen: 51-36. In de slotfase naderde de ploeg uit Luik nog tot op één punt.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een goede start. Via twee breaks (Tajion Jones en Marijn Ververs) en een schotje van Roeland Schaftenaar werd meteen een 6-0 voorsprong genomen. Liège Basket haakte echter snel weer aan via driepunters van Bram Bogaerts en Olivier Troisfontaines: 12-10. Zorg en Zekerheid Leiden antwoordde met driepunters van Luuk van Bree en Jones. Uiteindelijk hield de Leidse ploeg die marge vast tot aan het einde van het eerste kwart: 24-18.

Een productieve periode van Alex Gross zorgde aan het begin van het tweede kwart voor een 30-20 voorsprong. Opnieuw verkleinde Liège Basket de marge tot drie punten (33-30), maar daarop reageerde Zorg en Zekerheid Leiden attent. Drie driepunters op rij (Brock Gardner, Maarten Bouwknecht en Van Bree) betekenden een 9-0 run naar 42-30. Zorg en Zekerheid Leiden wist de marge te vergroten naar 15 punten bij rust: 51-36. Het verschil was vooral te verklaren door een hoger schotpercentage (met name van de driepunters) en een reboundoverwicht.

E.J. Anosike tekende bij de start van het derde kwart voor een and-1: 51-39. Zorg en Zekerheid Leiden was echter bij de les. Een lay-up van Ververs en een bommetje van Gardner vergrootten de marge naar 17 punten: 56-39. Liège Basket besloot om het fysieke overwicht uit te gaan buiten. Bovendien begon topscorer Angel Rodriguez zich ook meer en meer met het spel te bemoeien. Een 0-7 run bracht Liège Basket halverwege het derde kwart terug tot 10 punten: 58-48. Na drie minuten zonder Leidse score kwam Van Bree door met een lay-up. Niettemin sloop Liège Basket langzaam dichterbij. Aan het slot van het derde kwart was het voordelige gat geslonken tot zes punten: 64-58.

In het begin van het vierde kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden door met een score van Gardner en een vrije worp van Bouwknecht na een technische fout van de bank van Liège Basket: 67-58. De ploeg uit Luik wist echter van geen opgeven. Halverwege het vierde kwart kwam Liège Basket terug tot op drie punten: 71-68. Van Bree benutte twee vrije worpen, maar na scores van Moussa Noterman en Troisfontaines (driepunter) was het 2,5 minuut voor tijd 73-72. Het Leidse publiek liet van zich horen toen eerst Jones scoorde en Troisfontaines een airball, van achter de driepuntslijn losliet. Gardner tekende vervolgens voor 77-72. Toch was het nog niet gedaan. De Leidse ploeg had het lastig met het stevige spel van Liège Basket en van het soepele aanvalsspel was weinig meer te merken. 58 seconden voor tijd was Troisfontaines wel succesvol van achter de driepuntslijn: 77-75.

Soms kan het fysieke ook te veel zijn. Dat werd in de laatste minuut duidelijk. Jamelle Hagins kreeg een onsportieve fout, waarop Van Bree twee vrije worpen raak schoot. 24 seconden voor tijd vloog de vlam in de pan. Van Bree pakte een verdedigende rebound, waarna Rodriguez een harde fout maakte. Van Bree reageerde geïrriteerd. Hagins bemoeide zich ermee en gooide Van Bree tegen de vlakte. Spelers doken op elkaar, de meisjes die moesten dweilen raakte bekneld. Uiteindelijk kreeg Rodriguez een persoonlijke fout, Van Bree een technische fout en Hagins opnieuw een onsportieve fout. Voor Hagins was het daarmee einde wedstrijd, maar voor Van Bree ook. Het was namelijk zijn vijfde fout. Bouwknecht kwam erin en mocht als vervanger van Van Bree vrije worpen nemen.

Na deze serie vrije worpen – Rodriguez mocht ook van de lijn aanleggen – gaf het scorebord 81-76 aan. Kevin Tumba kreeg nog een technische fout vanwege vasthouden van Bouwknecht voordat de bal ingenomen kon worden. Uiteindelijk kwam er bij 84-78 een einde aan een wedstrijd, die in de slotfase pas echt ontbrandde.

Brock Gardner werd topschutter met 19 punten, Luuk van Bree sloot af met 18 punten. Marijn Ververs zette uitstekende cijfers neer met 8 punten, 7 rebounds en 11 assists.