87-69

Datum: zaterdag 16 april 2022 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden deelt tik uit aan Oostende

Twee keer eerder had Zorg en Zekerheid Leiden dit seizoen al verloren van Filou Oostende, dit keer moest dat niet gebeuren. Oostende begon wel beter, kwam met 2-10 voor, maar daarna sloeg Zorg en Zekerheid Leiden keihard toe. Via een 14-0 run werd een flink gat geslagen. Bij rust was het 37-29, aan het eind gaf het scorebord 87-69 aan.

Het begin van de wedstrijd was voor de regerend Belgisch landskampioen. De slimme Dusan Djordjevic wist veel vrije worpen uit te lokken. Buiten een driepunter van Mikael Jantunen, scoorde Filou Oostende aanvankelijk alleen vanaf de vrije worplijn. Ook na een technische fout in de vierde minuut voor Geert Hammink. Met drie driepunter op rij zette Maarten Bouwknecht, vooraf gehuldigd voor speler van de maand maart, de achtervolging in. Hij kreeg bijval van de voor iedere centimeter knokkende Peter Olisemeka. Twee seconden voor het eind van het eerste kwart sloot Jhonathan Dunn een 11-0 run af met een driepunter en een 18-15 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Door twee scores op rij van Servaas Buysschaert nam Oostende nog even de leiding, maar daarna kwam de 14-0 run van de Leidse formatie. Onder meer door twee dunks van Olisemeka en een lay-up van Arunas Mikalauskas werd het in één ruk 32-19. Via Djordjevic kwam er weer wat meer lijn in het spel van Oostende, al werd Levi Randolph volkomen uit de wedstrijd verdedigd. Dunn benutte een vrije worp voor een technische fout van Dario Gjergja. Asbjørn Midtgaard pakte vrije worpen en een dunk mee om er 37-25 van te maken. Via Haris Bratanovic en Phil Booth werd de ruststand op 37-29 bepaald.

Na de pauze waren het Djordjevic en Booth die ervoor zorgden dat Oostende terugkwam tot 39-36. Zorg en Zekerheid Leiden bracht Midtgaard in stelling. Via een driepunter en een and-1 van de Deen ontworstelde de Leidse ploeg zich van de druk van Oostende: 51-42. Zorg en Zekerheid Leiden drukte nog even door met lay-ups van Dunn en Midtgaard en een driepunter van Einaras Tubutis. Het weer in groten getale opgekomen Leidse publiek genoot met volle teugen en liet ook van zich horen. Met nog twee minuten in het derde kwart te gaan, brak Jantunen de ban voor Oostende, maar de 10-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden had wel voor een marge van 16 punten gezorgd.

Twee seconden voor het einde van het derde kwart sloeg de vlam in de pan. Gjergja maakte zich ontzettend kwaad over de ingreep van de commissaris. Die oordeelde dat de bal de ring had geraakt en dat Mikalauskas daarna scoorde, waar het 24-seconden signaal dan ten onrechte was afgegaan. Gjergja was niet bereid om de uitleg aan te horen en maakte allerlei wegwerpgebaren, waarop hij een tweede technische fout kreeg en kon vertrekken. Overigens haalde Luuk van Bree het einde ook niet. Met een onsportieve en technische fout is het einde oefening.

Bij een stand van 62-47 werd aan het laatste kwart begonnen. Oostende begon wederom goed door de marge terug te brengen tot 10 punten. Een and-1 van Olisemeka en een and-1 van Bouwknecht gaven Zorg en Zekerheid Leiden weer de nodige lucht. Bouwknecht kwam vervolgens met de play of the game. Hij dribbelde zich vrij van twee verdedigers, daarna passte hij de bal met links achter zijn rug naar Olisemeka die uithaalde voor een dunk voor 70-55. Midtgaard en Mikalauskas zorgden nog voor wat entertainment door te dunken. Anderhalve minuut voor tijd was het verschil zelfs 22 punten: 85-63. Jamayro de Windt, Lucas Kruithof en Kevin Jonathan werden ook nog het veld op gestuurd. Kruithof scoorde zelfs uit een aanvallende rebound, waarna Djordjevic (18 punten) de laatste score van de wedstrijd noteerde: 87-69.

Een belangrijke zege voor een goed verdedigend spelend Zorg en Zekerheid Leiden, dat nog steeds een voorsprong heeft op Heroes Den Bosch. Midtgaard werd topscorer met 20 punten, maar de statline van Mikalauskas mocht er ook zeker zijn: 17 punten tegen 78%, 8 rebounds en 11 assists.