88-91

Datum: donderdag 13 januari 2022 · 15:30
Locatie: Molot Sports Hall, Perm (Rusland)

Het wonder van Perm

In het ijskoude Perm heeft Zorg en Zekerheid Leiden het Russische Parma-Parimatch ook nog een koude douche bezorgd. De gedoodverfde favoriet was nog ongeslagen, maar moest in de slotfase toch een nederlaag slikken van het zeer sterk spelende Zorg en Zekerheid Leiden. Door de 88-91 overwinning is de Leidse ploeg meteen koploper in Groep I van de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup.

Uitwedstrijden in Europa zijn momenteel wel aan Zorg en Zekerheid Leiden besteed. Werd in de eerste ronde van de tweede groepsfase al in en van Bayreuth gewonnen, donderdag was Parma-Parimatch aan de beurt. De Russen hadden in de eerste groepsfase twee keer overtuigend van Heroes Den Bosch gewonnen, dus de Leidse spelers waren gewaarschuwd.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam goed uit de startblokken. Arunas Mikalauskas en Einaras Tubutis lieten zich meteen gelden, wat wellicht ook te maken had met het feit dat de coach van Parma-Parimatch, Kazys Maksvytis, ook de bondscoach is van Litouwen. Na zeven minuten was het al 7-15 en tijd voor de eerste time-out van de Russen.

De Leidse ploeg wist die voorsprong lange tijd vast te houden, waarbij het opviel dat Maarten Bouwknecht ook lekker stond te schieten. Halverwege het tweede kwart was het 25-37 in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden. Met Eigirdas Zukauskas en Adas Juskevicius achter het kanon kwam Parma-Parimatch terug in de wedstrijd. Bij 45-45 werd de eerste helft afgesloten.

Het genoemde tweetal opende het derde kwart met back-to-back driepunters. Van paniek bij de Leidse ploeg was echter geen sprake. De gelijkmaker (56-56) was tekenend. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg balbezit aan de zijlijn op eigen helft. Worthy de Jong zag Tubutis een sprintje trekken en gooide een lange pass over bijna het hele veld, die door Tubutis werd verzilverd. Mikalauskas en een dunkende Asbjørn Midtgaard hielden Zorg en Zekerheid Leiden aan de goede kant van de score: 58-60.

Daarna volgde een fase waarin Jeremiah Hill hot werd. De Amerikaanse spelmaker stond met 8 punten aan de basis van een 10-0 run, met als gevolg dat Parma Parimatch het derde kwart afsloot met een 68-60 voorsprong.

Zorg en Zekerheid Leiden weigerde echter te capituleren. Luuk van Bree scoorde zeven punten op rij en hield de Leidse ploeg in de race. Midtgaard drukte ook nog een drietje af, maar halverwege het laatste kwart zag het er bij 80-72 toch wat donker uit voor de Leidse formatie. Toch zou het anders lopen.

Jhonathan Dunn kwam eerst door met een driepunter, Van Bree scoorde onder het bord en De Jong benutte twee vrije worpen voor 80-79. Met nog drie minuten te gaan, zette Tubutis (weer een double double met 19 punten en 10 rebounds) Zorg en Zekerheid Leiden op voorsprong: 82-83. Met een drietje vergrootte de jonge Litouwer de marge zelf naar vier punten, maar via drietjes van Evgeny Voronov en Hill stond het bij het ingaan van de laatste minuut weer gelijk.

Vanaf de lijn zorgde Dunn voor 88-90, waarna Hill miste. Laatste balbezit voor Zorg en Zekerheid Leiden, maar een drieseconden overtreding gooide roet in het eten. Voronov kwam aan de andere kant niet tot scoren, waarna Midtgaard met nog vier seconden te gaan een vrije worp raak schoot. Een verre driepunter van Hill trof geen doel, waarmee de sensatie compleet was. Zorg en Zekerheid Leiden wint in Rusland met 88-91!

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Tubutis 19 (10 rebounds, 5 assists, 2 blocks en een efficiency van 29), MIdtgaard 18, Dunn 13, Van Bree 12, De Jong 10 (6 assists), Mikalauskas 9, Bouwknecht 8 en Ververs 2.