69-80

Datum: zondag 6 februari 2022 · 14:30
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

U18 overtuigt niet maar wint wel

Na de gedwongen corona-stop en dus een lange periode van minder trainen en geen wedstrijden ging Zorg en Zekerheid Leiden U18 afgelopen zondag op bezoek bij Landstede. De Leidse ploeg wist nog niet te overtuigen, maar pakte wel de twee winstpunten mee uit Zwolle. Via een ruststand van 38-36 werd het uiteindelijk 69-80 voor Zorg en Zekerheid Leiden U18.

Landstede heeft een jonge ploeg en staat nog puntloos onderaan. De thuiswedstrijd in Leiden was overtuigend met ruim verschil gewonnen, maar het was wel oppassen geblazen voor onderschatting. Zelf heeft U18 ook de nodige besmettingen en quarantainegevallen gehad in het team, waardoor de ploeg conditioneel en fysiek nog zeker niet op het niveau zijn is ten opzichte van eind november. Helaas was Oualid Lazaar ook nog eens door een blessure niet inzetbaar.

In het eerste kwart had Zorg en Zekerheid Leiden aanvallend de nodige moeite. De ploeg was te ongeduldig met te snelle schoten, de aanvalsopzet was te traag, de timing in en uitvoering van de setplay-aanvallen verliep rommelig en er was weinig dreiging naar de basket. De schoten van afstand vielen daarbij ook nog eens niet. Na een nog redelijke 6-11 tussenstand kreeg de Leidse ploeg aan het eind van het eerste kwart een 11-4 run tegen, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden met een 17-15 achterstand aan het tweede kwart begon.

In het tweede kwart bleven de Leidse spelers ook verdedigend hun afspraken niet nakomen, waardoor Landstede verder uitliep naar 26-18. Door een sterke aanvallende fase van Boris, Ryan en een drietje van Kaya kwam Zorg en Zekerheid Leiden terug tot een ruststand van 38-36.

“In de rust bespraken we de verbeterpunten”, vertelt coach Carlo Rizzone. “Er moest beter en vooral slimmer verdedigd worden met meer druk op de tegenstander en er moest in de aanval minder opportunistisch en met meer geduld gespeeld worden.”

Door een aantal onderscheppingen kon Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart een aantal prima fast breaks omzetten in scores. Soll was daarbij vaak door rebounds en steals de initiator. Landstede liet zich echter niet onbetuigd en bleef bij door een aantal driepunters, die de Leidse spelers weggaven door verkeerde of onnodige helprotatie aan hun kant. Desondanks kon de Leidse ploeg het derde kwart afsluiten met een kleine 57-59 voorsprong.

In het laatste kwart werd de druk verder opgevoerd in de verdediging en mede door 6 punten in korte tijd van Jaynil en scores uit aanvallende rebounds van Soll en Tyrese pakte Zorg en Zekerheid Leiden een 61-69 voorsprong en had Landstede een time-out nodig. Na de time-out deelde de Leidse ploeg de genadeklap uit door een 0-9 run via sores van Vitalino, Ryan en Boris en vluchtte Landstede opnieuw in een time-out bij 61-78. In de laatste minuten probeerde Landstede het nog wel even met een zone en een fullcourt press om iets te forceren, maar de overwinning voor Zorg en Zekerheid Leiden U18 kwam niet meer in gevaar: 69-80.

“Met 6 uit 29 vanachter de driepuntslijn en 4 op 11 vanachter de vrijeworplijn kunnen we constateren dat we nog niet scherp zijn”, luidde het commentaar van Rizzone. “Vooral onze keuzes en opties aan het einde van de schotklok waren vaak niet goed. 22 steals tegenover 9 turnovers aan onze kant is natuurlijk wel prima.”

Genoeg werk dus te doen richting komende thuiswedstrijd van zaterdag 12 februari om 16:30 uur tegen BV Noordkop U18. “Daar hebben we nog wat goed te maken sinds de onnodig verloren uitwedstrijd in oktober. Gelukkig is ook het publiek weer toegestaan om ons aan te moedigen bij onze wedstrijden.”

Scores: Ryan 29 (4 assists, 3 steals), Soll 13 (60% schot,12 rebounds waarvan 6 aanvallend, 6 steals. 3 assists, 2 blocks), Boris 12 (6 assists, 4 steals, 5 rebounds), Vitalino 9 (3 rebounds), Kaya 6 (3 assists), Jaynil 6 (3 steals), Tyrese 2 (6 rebounds, 2 steals), Tico 2 (5 rebounds, 2 steals) en Mike 1 (4 rebounds, 2 steals).