93-71

Datum: woensdag 18 december 2019 · 15:00
Team: Eredivisie
Locatie: Besiktas Akatlar Arena, Istanboel (Turkije)

Incompleet ZZ Leiden krijgt klop

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook het tweede duel in de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup niet in winst kunnen omzetten. In Istanboel bleef het Leidse zestal tot halverwege het tweede kwart Bahcesehir College goed volgen. Daarna moest Zorg en Zekerheid Leiden passen. Aan het eind van de wedstrijd gaf het scorebord 93-71 aan.

Dat het voor Zorg en Zekerheid Leiden een zware middag in Turkije zou worden, was bij voorbaat al duidelijk. Zelfs een complete Leidse ploeg had hier niet zo maar kunnen winnen. Braxton Huggins reisde niet mee naar Turkije, maar ging naar de Verenigde Staten om de begrafenis van zijn beste vriend bij te wonen. Drago Pasalic was wel mee, maar sukkelt met zijn rug. De Kroaat zou helemaal niet binnen de lijnen komen.

Bahcesehir College opende met de normale starters Trae Golden en Mangkok Mathiang op de bank. Voormalig NBA-speler London Perrantes zette de eerste score op het bord. Mede door de impulsen van Dwight Hardy pakten de Turken na zes minuten een 10-4 voorsprong. Worthy de Jong knalde vervolgens zijn eerste van vier driepunters binnen. Tayler Persons, die in het eerste kwart drie keer op een loopfout werd getrakteerd, kwam ook tot scoren. Een driepunter van Nuni Omot betekende 14-12 na tien minuten. Zorg en Zekerheid Leiden zat nog in de wedstrijd.

Aan het begin van het tweede kwart kwamen Golden en Mathiang wel het veld op. De Leidse spelers waren niet onder de indruk. Omot zorgde voor de gelijkmaker, waarna Sergio de Randamie met een driepunter voor de eerste Leidse voorsprong tekende: 16-17. In een kort tijdsbestek noteerde de Leidse aanvoerder zeven punten. Omot (driepunter en uiteindelijk topscorer met 17 punten) en Persons hielden Zorg en Zekerheid Leiden aan de goede kant van de score.

Waar aan de ene kant het spektakel van de thuisploeg kwam (alley-oop pass van Golden voor een dunk van Mathiang), daar deelde de Leidse formatie de bal. Na een pick & roll met Persons werd er een fout op Omot gemaakt. Zijn beide rake vrije worpen betekenden 29-28. In de laatste vijf minuten van het tweede kwart viel het gat. Marijn Ververs liet nog wel een drietje door het netje glijden (38-33), maar daarna gaf Bahcesehir College gas. Het enige Leidse wapenfeit was een fraaie dunk van Omot op een assist van De Jong. Jarvis Williams tekende met zijn enige score voor de pauze voor een ruststand van 50-37.

Na een kwartiertje pauze brachten de Turken het verschil snel op 20 punten (61-39). Zorg en Zekerheid Leiden kreeg het stukken moeilijker. Het balverlies nam snel toe en de Turken maakten daar gretig gebruik van. Het thuispubliek werd verwend met diverse dunks en alley-oops. Een 10-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden, die van de laatste fase van het derde kwart tot begin vierde kwart liep, zorgde voor een 73-57 tussenstand. Even kwam de Leidse ploeg terug tot vijftien punten: 77-62. Dat was mede te danken aan een onsportieve fout op De Jong. Hij benutte beide vrije worpen en knalde na de balinname ook nog een drietje door de ring.

Cameron Clark, topscorer bij de Turken met 22 punten, bracht het verschil snel weer richting de twintig punten. Williams, doorgaans een van de sterkmakers aan Leidse zijde, kwam dit keer niet uit de verf. Pas in de laatste vier minuten voegde hij nog vijf punten aan zijn totaal van tien toe. Troy Koehler pakte ook nog acht minuten mee, al liep hij in no-time tegen drie persoonlijke fouten op. Uiteindelijk werd het 93-71 voor Bahcesehir College.

Zorg en Zekerheid Leiden staat in de tweede groepsfase dus nog zonder winstpunten. Het eerstvolgende duel voor de FIBA Europe Cup staat gepland voor woensdag 8 januari. De Leidse ploeg neemt het dan in eigen huis op tegen Enisey Krasnoyarsk.

Scores Zorg en Zekerheid Leiden: Omot 17 (6 rebounds), De Jong 14 (7 assists), Persons 14 (7 rebounds), De Randamie 11, Williams 10 (7 rebounds) en Ververs 5.