78-69

Datum: zaterdag 29 februari 2020 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden boekt fraaie zege

Zorg en Zekerheid Leiden heeft dit seizoen voor de derde keer op rij van Heroes Den Bosch gewonnen. Na rust (39-37) sloeg de Leidse ploeg in het derde kwart toe. Drago Pasalic en Braxton Huggins (allebei 16 punten) stonden aan de basis van een furieuze tussensprint. Heroes Den Bosch kwam in het laatste kwart nog wel dichterbij, maar de winst in de 147ste klassieker ging naar Zorg en Zekerheid Leiden: 78-69.

Voor aanvang van de wedstrijd stond  voorzitter Marcel Verburg even stil bij de Koninklijke onderscheiding die Pim Perquin had ontvangen. Perquin is erelid van BS Leiden en was in de jaren zeventig met zijn bedrijf Mercasol de eerste naamsponsor van de Leidse basketbalvereniging. Het publiek beloonde de vanwege ziekte niet aanwezige Perquin met een daverend applaus.

In een nagenoeg uitverkochte Vijf Meihal was de start voor de Bosschenaren. Binnen een minuut stond het 0-5. Braxton Huggins zette de Leidse ploeg met een driepunter op het scorebord, waarna Worthy de Jong een steal op Henk Norel afrondde met een dunk voor een gelijke stand. Niettemin had Zorg en Zekerheid Leiden het lastig tegen de nummer drie uit de competitie. Na vier minuten gaf het scorebord 7-14 voor Heroes Den Bosch aan. Coach Rolf Franke greep snel in en haalde Tayler Persons naar de kant en bracht Marijn Ververs binnen de lijnen.

Dat was een goede zet, want Ververs liet zich meteen gelden. Eerst een assist op De Jong voor een bommetje, daarna een snijbeweging naar de basket afgerond met een lay-up. Vervolgens pakte de jonge guard een steal op Seger Bonifant en benutte de daaruit volgende lay-up voor 14-14. Na een Bossche driepunter noteerde Ververs opnieuw een assist. Jarvis Williams haalde zijn gram door hard raak te dunken. Heroes leek het kwart te gaan winnen, maar Siyani Chambers maakte op de verdedigende helft van Zorg en Zekerheid Leiden een fout op de schotpoging van Nuni Omot. De Keniaan benutte zijn drie vrije worpen voor 19-19.

Ververs opende de score in het tweede kwart via een schotje na een balinname van de baseline. Sergio de Randamie deed vervolgens het publiek opveren met een drietje. Elijah Clarance deed wat terug voor Heroes Den Bosch, waar het centerduo Norel/Thomas van der Mars voor rust niet verder kwam dan vier punten. De Leidse ploeg had zich goed ingesteld op het insidespel van de Bosschenaren en vooral Drago Pasalic verzette veel werk in de verdediging. Een drietje van De Jong en een lay-up van Persons zorgden voor het eerste gaatje halverwege het tweede kwart: 29-21.

Dat Pasalic aanvallend ook het nodige kan brengen, bleek in het tweede deel van het tweede kwart. Een driepunter werd gevolgd door een jumpertje. Met een lay-up bracht Huggins het verschil op 9 punten: 36-27. Uit een onsportieve fout van Stan van den Elzen haalde de Leidse ploeg geen winst. Persons miste beide vrije worpen en het schot van Huggins trof ook geen doel. In plaats daarvan scoorde Norel aan de andere kant. Pasalic antwoordde nog met een drietje voor 39-32, maar de laatste vijf punten waren voor de Bosschenaren, die daardoor voor rust toch weer terug in de wedstrijd kwamen: 39-37.

Zorg en Zekerheid Leiden opende de tweede helft meteen met een 9-0 run: driepunter Pasalic en twee bommetjes van Huggins. De time-out van Jean-Marc Jaumin was dan ook logisch. Na een hookshot van Van der Mars kwam Huggins nogmaals door met een drietje voor 51-39. Zorg en Zekerheid Leiden was los. Via een and-1 van Omot en een lay-up van Persons, die overigens 12 assists noteerde, was het gat anderhalve minuut voor het einde van het derde kwart opgelopen naar 14 punten: 56-42. Vijf punten op rij van Norel gaven de Bosschenaren weer wat hoop. Het verschil aan het eind van het derde kwart was teruggelopen naar 9 punten: 58-49.

In het begin van het vierde kwart maakte Zorg en Zekerheid Leiden duidelijk dat er voor Heroes Den Bosch niets te halen viel. De Bosschenaren kozen veel te vaak voor het schot, wat ook te danken was aan de goede teamverdediging van Zorg en Zekerheid Leiden. Binnen vier minuten zette Zorg en Zekerheid Leiden een 12-2 run neer, met onder meer driepunters van Omot en Pasalic. Zo werd het 70-51 en was er geen vuiltje aan de lucht voor de Leidse formatie.

Het verschil liep daarna wat terug, maar op de momenten dat Heroes Den Bosch terug leek te komen, reageerde Zorg en Zekerheid Leiden attent. Williams, die vrij onopvallend speelde, had een sterke score inside en De Jong ging twee keer op rij naar de basket om vrije worpen uit te lokken, die hij dan ook steevast benutte. Dat Elijah Wilson zijn score nog even flink opvoerde naar 26 punten (onder meer door een drietje acht seconden voor tijd), mocht de Leidse pret niet drukken. Met 78-69 werd de winst op de Bossche aartsrivaal flink gevierd.

Hoewel er tussen Heroes Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden een gat van acht punten zit, is dat beeld ver van de werkelijkheid. De Leidse ploeg heeft namelijk vier wedstrijden achterstand. Franke was dan ook content met de derde zege op rij tegen Heroes Den Bosch. Bijkomend voordeel was dat acht spelers ingezet waren en ook alle acht wisten zij niet alleen te scoren, maar ook een belangrijke bijdrage te leveren aan deze winstpartij.