87-89

Datum: zondag 13 januari 2019 · 20:00
Locatie: Apollohal, Amsterdam

ZZ Leiden ontwaakt net op tijd

De overwinning met 33 punten verschil van zaterdag kwam het spel van Zorg en Zekerheid Leiden vandaag niet ten goede. Na drie kwarten stond het 74-54 voor Apollo Amsterdam. In het laatste kwart draaide de Leidse ploeg de duimschroeven aan en vielen de schoten nu wel. Een score van Sergio de Randamie na een aanvallende rebound bezegelde de Leidse winst: 87-89.

Een wedstrijd met twee ploegen die elk een andere insteek hadden. Apollo Amsterdam wilde na de fikse nederlaag van zaterdag wel iets rechtzetten om de bekerstrijd met een goed gevoel te verlaten. Zorg en Zekerheid Leiden wilde geen onnodige blessures oplopen. Het verschil in mindset werd na drie minuten spelen langzaam duidelijk. Berend Weijs was overal en scoorde twaalf van de eerste achttien punten van de Amsterdammers. Bij Zorg en Zekerheid Leiden leek alleen Mohamed Kherrazi bij de les. De forward tekende voor zes punten in het eerste kwart, dat met een 19-11 stand in het voordeel van Apollo Amsterdam werd afgesloten.

In het tweede kwart veranderde er weinig aan het spelbeeld. Bij Apollo vlogen er diverse driepunters in (Lucas Faijdherbe, Mack Bruining, Malevy Leons), terwijl er bij de Leidse ploeg weinig lukte. Tekenend was bijvoorbeeld dat Maurice Watson Jr. en Darius Thompson twee keer uit een aanvallende rebound moesten scoren. Dat was een onderdeel waar Zorg en Zekerheid Leiden de Amsterdammers wist af te troeven, maar met een schotpercentage van 31,4% valt er weinig eer te behalen.

Na zes minuten spelen in het tweede kwart stond het 38-20 en was het momentum duidelijk bij Apollo. Marijn Ververs counterde met een driepunter, waarna Dexter Hope aan de andere kant hetzelfde deed. Worthy de Jong tekende voor de ruststand van 44-29.

Het derde kwart begon met een vrije worp voor Aron Royé, omdat Rolf Franke na het rustsignaal tegen een technische fout was opgelopen. De oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden liet dit buitenkansje echter liggen, waarna Watson de score na rust opende. De Leidse spelers opereerden wat fanatieker dan voor rust, maar slaagden er niet in om het gat te dichten. Sterker nog, de Amsterdammers bleven scoren en liepen zelfs uit naar 74-54 na drie keer tien minuten spelen.

Dat het Zorg en Zekerheid Leiden ernst was om toch voor de winst te gaan, werd in de eerste twee minuten van het vierde kwart duidelijk. De Leidse verdediging begon beter te draaien en dat leverde meteen een paar steals op. Lay-ups van Worthy de Jong en dunks van Kherrazi (alley-oop) en Thompson zorgden voor een 0-11 run. De goed spelende Malevy Leons (17 punten, 11 rebounds) knalde er nog een drietje in voor Apollo. Met nog vijf minuten te spelen, genoten de Amsterdammers nog altijd een voorsprong: 82-69. Als Zorg en Zekerheid Leiden in een flow komt, dan kan er in hoog tempo gescoord worden. Lay-ups van De Jong en Watson werden gevolgd door twee driepunters van Thompson, die na rust 27 punten liet aantekenen. Met nog twee minuten te gaan, was het gat nog maar zes punten: 85-79.

Clayton Vette kon het verschil verkleinen, maar miste twee vrije worpen. Veertig seconden laten faalde Vette, de speler van de maand december, niet. Binnen zes seconden had Thompson de bal weer veroverd om vervolgens 85-83 aan te tekenen, met nog eeg minuut te spelen. Na een misser van Dexter Hope zorgde Thompson via een sterke drive voor de gelijkmaker. Hij miste wel zijn bonus.

Op de rand van de 24 seconden bracht Denzel Ndongosi Apollo weer op voorsprong. Niet voor lang, want vijf seconden voor tijd zette De Jong beide partijen weer naast elkaar. De Jong miste zijn bonus vrije worp, maar uit de aanvallende rebound tekende Sergio de Randamie met een half achterwaartse bal voor de winnende score: 87-89.

Uiteindelijk wist Zorg en Zekerheid Leiden toch nog te winnen, maar de ploeg moest wel van ver komen. Het betere spel na rust was ook zichtbaar in het schotpercentage, want dat was opgelopen naar 48,5% (na de pauze 22 raak uit 33 pogingen). Speelde Apollo goed? Jazeker, maar de Amsterdammers kregen zeker voor rust alle gelegenheid van de Leidse spelers om goed te kunnen spelen. Laat dit een wake-up call zijn voor de komende wedstrijden.