89-56

Datum: zaterdag 12 januari 2019 · 20:00

ZZ Leiden bouwt ruime marge op

Zorg en Zekerheid Leiden heeft goede zaken gedaan in het eerste duel van de kwartfinale van het NBB-bekertoernooi. Apollo Amsterdam bleef de Leidse ploeg één kwart volgen, maar zag Zorg en Zekerheid Leiden daarna steeds verder weglopen. Uiteindelijk werd het 89-56 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Daarmee is de halve finale al nagenoeg zeker, al moet er zondagavond nog wel in Amsterdam gespeeld worden.

Na twee snelle lay-ups van Darius Thompson en Mohamed Kherrazi leek het een makkelijk avondje voor Zorg en Zekerheid Leiden te worden. Maar zo eenvoudig ging het in het begin zeker niet. Apollo Amsterdam was niet van plan om zich zonder slag of stoot gewonnen te geven. Na zes minuten gaf het scorebord dan ook 6-9 voor de bezoekers aan. Na een dunk van Kherrazi kwam Maurice Watson Jr., die de laatste tijd erg sterk speelt, door met twee driepunters en een lay-up via het bord over de uitgestrekte armen van shotblocker Berend Weijs heen. Daarmee eindigde het eerste kwart bij 16-12.

Op het oog een aarzelende start van de Leidse formatie, maar coach Rolf Franke zag dat toch anders. Een team als Apollo op 12 punten houden, geeft aan dat de verdediging goed in elkaar zat. “We hadden het aanvallend even wat lastig tegen hun zone waarbij ze terugschakelden naar man-to-man. Daarnaast is er in het begin dan ook nog het geloof aan de andere kant.” Franke had in het eerste kwart overigens al acht spelers ingebracht en daarmee hield hij zich aan zijn woord dat het de bedoeling is om Marijn Ververs en Sergio de Randamie meer in te gaan passen.

In het tweede kwart veranderde het spelbeeld nauwelijks, al wisten beide ploegen de basket wat makkelijker te vinden. Worthy de Jong was in elk geval niet van plan het weer bij 0 punten te houden en zijn dunk na drie minuten in het tweede kwart bracht hem op het scorebord en het publiek was gelijk ook wakker. Met nog 2’33 te spelen tot de rust was de voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden minimaal: 33-31. Wel had Patrick Faijdherbe, de coach van Apollo Amsterdam, twee time-outs moeten nemen om zijn ploeg op het rechte pad te houden.

In die laatste paar minuten voor de rust sloeg Zorg en Zekerheid Leiden een gaatje. Ververs scoorde vijf punten op rij, waarna Clayton Vette twee drietjes op rij door de ring liet glijden. De laatste driepunter, met bord, bracht de ruststand op 44-31. Die 11-0 run betekende feitelijk al einde wedstrijd, aldus Faijdherbe naderhand.

Daar had de Amsterdamse coach gelijk in, want vanaf 49-36 na drie minuten spelen in het derde kwart maakte Zorg en Zekerheid Leiden snel korte metten met de Amsterdammers. In twee minuten tijd gooide de Leidse ploeg er weer een 11-0 run tegenaan. Voor Apollo was er in dit kwart geen houden aan. De Leidse verdediging werkte optimaal en dat leverde eigenlijk alleen maar makkelijke scores op. Apollo kwam in dit kwart niet verder dan negen punten, waar Zorg en Zekerheid Leiden aan 24 punten kwam. Vette knalde drie vrije worpen op rij binnen, Sergio de Randamie was trefzeker van achter de driepuntslijn en Thompson dunkte nog maar weer eens een break binnen. Toen de stofwolken van het derde kwart waren opgetrokken, stond er een stand van 68-40 op het scorebord.

Na twee snelle driepunters van Thompson en De Randamie was de marge al opgelopen tot boven de dertig punten: 74-43. Halverwege het kwart kwam Kenneth Simms nog even door met twee mokerdunks op assist van Thompson. Ook Kherrazi had nog een vrije dunk, iets wat het publiek altijd weet te waarderen. Denzel Ndongosi tekende namens Apollo voor de laatste score van de wedstrijd: 89-56.

Franke was vandaag de speeltijd flink aan het verdelen. Van de eerste acht spelers in de rotatie speelde Vette met 17 minuten het minst en Thompson met 30 minuten het meest. De andere zes spelers zaten daar tussenin. Aan het eind kreeg Twan Polman ook nog wat speeltijd. Zorg en Zekerheid Leiden zal op dezelfde wijze aan de terugwedstrijd beginnen. “Zorgen dat je op een geconcentreerde manier die wedstrijd in gaat en doen wat je moet doen. Dat betekent goed verdedigen en in de aanval elkaar vinden. Wat vandaag heel goed ging, was de mix tussen fastbreak, early offense en uiteindelijk de set play. Dat zat goed in elkaar en dat maakt het ook leuk voor het publiek”, aldus Franke.