87-72

Datum: woensdag 9 januari 2019 · 20:00

ZZ Leiden blijft Kataja Basket voor

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste zege in de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup in de tas. Kataja Basket werd voor rust (38-29) al op achterstand gezet. In het laatste kwart kwamen de Finnen terug tot vijf punten: 72-67. Zorg en Zekerheid Leiden, waar Worthy de Jong zonder scores bleef, hield het hoofd koel en pakte uiteindelijk de winst met 87-72.

Om nog in beeld te blijven voor de knock-out fase moest Zorg en Zekerheid Leiden in ieder geval winnen van Kataja Basket. Kenneth Simms, die in de basis van start ging ten koste van Mohamed Kherrazi, opende het bal tegen zijn oude club. Na de score in de eerste aanval van de wedstrijd bleef Zorg en Zekerheid Leiden ook de rest van het duel aan de goede kant van de score.

Scores van Darius Thompson en Maurice Watson Jr. zorgden al snel voor een 8-2 voorsprong. Kataja Basket wist af en toe wel wat terug te doen. Met name Daniel Mullings liet zich gelden. Mede door zijn zeven punten in het eerste kwart bleven de Finnen in de wedstrijd. Simms bepaalde de stand na tien minuten op 18-13.

In de eerste minuten van het tweede kwart leek de Leidse ploeg verder uit te lopen. Thompson dunkte op de break, waarna Marijn Ververs doorkwam met een driepunter voor 23-13. Nadat Sergio de Randamie voor 26-17 had gezorgd, plaatste Kataja Basket via Mullings en een driepunter van Vincent Simpson een 0-5 run. Een driepunter van Matias Ojala bracht de Finnen op drie punten van Zorg en Zekerheid Leiden: 28-25. De Leidse ploeg reageerde alert. Watson liet twee driepunters door het netje zoeven en daar voegde Clayton Vette een lay-up en een dunk aan toe. Zo liep Zorg en Zekerheid Leiden door naar een 38-29 ruststand.

Na de pauze zocht de ploeg van Rolf Franke het in eerste instantie inside. Met recht, want Simms scoorde twee keer op rij van dichtbij, waarna Vette zich ook nog roerde met een dunk en een hoekje. Na drie minuten spelen tekende Watson voor 48-33 en leek het duel wel gespeeld. De Finnen dachten daar anders over en kwamen weer naderbij. Net zo snel liep Zorg en Zekerheid Leiden weer weg naar de grootste voorsprong in de wedstrijd: 55-39. Hierop volgde weer een run van Kataja Basket, die werd ingezet door Samuli Vanttaja. Een dunk van Kherrazi betekende na drie kwarten een 57-45 tussenstand.

In het laatste kwart wierpen beide ploegen alle remmingen van zich af. Opeens werd er flink aan de scorebel getrokken. Binnen drie minuten was Zorg en Zekerheid Leiden weer op een voorsprong van vijftien punten gekomen: 65-50. Nadat Vette met opnieuw een dunk voor 67-52 had gezorgd, viel de Leidse ploeg stil. Via driepunters van onder meer Ilari Seppala, Topias Palmi en Simpson was het met nog 2’34 te gaan 72-67 en moest Zorg en Zekerheid Leiden nog even op z’n tellen passen.

Als de nood aan de man is, dan is er altijd wel iemand bij de Leidse ploeg opstaat. Dit keer was het Watson. De Amerikaan knalde een drietje binnen en pakte vervolgens de steal. Uit deze balwinst verzilverde Kherrazi een lay-up om de marge weer op tien punten te brengen. Simpson probeerde het tij nog te keren met een driepunter, maar daarna ging de Leidse ploeg nog even flink los. Thompson scoorde zes punten op rij, waaronder een dunk en een alley-oop. Ook Kherrazi kwam weer even laag overvliegen voor een dunk. Met een lay-up in de fastbreak bepaalde Thompson de eindstand op 87-72. In de laatste seconde kreeg Worthy de Jong nog de gelegenheid om aan een zeldzame 0 punten te ontsnappen, maar geheel in stijl ging de laatste bal mis.

Over twee weken speelt Zorg en Zekerheid Leiden de laatste thuiswedstrijd uit de tweede groepsfase. Tegenstander is dan het Deense Bakken Bears. Deze wedstrijd moet beslist gewonnen worden.

“We hadden de hele wedstrijd de controle, maar een klein beetje concentratieverlies gekoppeld met een wat agressiever spelend Kataja Basket, bracht hen terug in de wedstrijd”, vertelde Kherrazi na afloop. “Gelukkig vonden we nog een andere versnelling en wonnen we uiteindelijk vrij comfortabel.”

Daniel Mullings vond het een lastige wedstrijd, zeker ook in een fase waarin de Canadese center Ryan Wright plaats had moeten maken voor de Amerikaanse center Adrian Diaz. “Alle credits voor de Leidse verdediging. We hadden veel tijd nodig om achter de verdedigingsvormen van Zorg en Zekerheid Leiden te komen. Toen we dat eenmaal door hadden, gingen we wel beter spelen.”

Juha Sten, de coach van Kataja Basket, roemde de snelle transitie van Zorg en Zekerheid Leiden. “We wisten dat ze een goede transitie game hadden, maar toch hadden we daar veel problemen mee. Zorg en Zekerheid Leiden zorgde ervoor dat we passief speelden.”