71-81

Datum: zondag 6 januari 2019 · 14:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

ZZ Leiden pakt de winst in Zwolle

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zondagmiddag de topper in Zwolle in winst omgezet. De Leidse ploeg bouwde voor rust een ruime voorsprong op (24-43), maar zag Landstede Basketbal in het derde kwart dichterbij komen. Zorg en Zekerheid Leiden wist de voorsprong vast te houden tot het einde: 71-81. De ploeg van Rolf Franke is nu de enige ploeg in de DBL met slechts één nederlaag en derhalve virtueel koploper.

Landstede Basketbal was de enige ploeg waarvan Zorg en Zekerheid Leiden nog niet gewonnen had. In de voorbereiding werd er dan ook flink aandacht aan dit duel geschonken. Na winst tegen New Heroes Den Bosch en Donar zou het maar wat mooi zijn als Landstede Basketbal ook aan dit rijtje kon worden toegevoegd.

De Leidse ploeg kende voor de snorrende camera's van de NOS een voortvarende start in het goed bevolkte Theater van de Sport. Via vijf punten van Clayton Vette en een lay-up van Mohamed Kherrazi stond het binnen twee minuten 0-7 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Landstede Basketbal had zeker voor de pauze enorm veel moeite met de Leidse verdediging. Tegen de zone werd voor het schot gekozen en dat trof zelden doel. Landstede kwam voor rust niet verder dan één rake driepunter (de eerste score van de Zwolse formatie in de wedstrijd) uit veertien pogingen.

Landstede Basketbal kwam in het eerste kwart nog wel terug tot 12-15, maar de resterende anderhalve minuut antwoordde Zorg en Zekerheid Leiden met een 0-8 run. Eén seconde voor het einde van het kwart dunkte Kenneth Simms 12-23 op het scorebord.

In het tweede kwart ging Zorg en Zekerheid Leiden op dezelfde voet door. Bij tijd en wijle was het spel ietwat slordig, want anders had het verschil ongetwijfeld groter uit kunnen vallen. Darius Thompson was voor de rust nagenoeg onzichtbaar, maar dat kon de Leidse ploeg niet deren. Zo kwam Marijn Ververs van de bank en was in vijf minuten voor rust zeer effectief.

Daarnaast profiteerde Zorg en Zekerheid Leiden optimaal van de elf turnovers voor rust van Landstede Basketbal. Zo wisten Worthy de Jong en Thompson allebei een steal om te zetten in een dunk. Een halve minuut voor het einde van het tweede kwart bracht Maurice Watson Jr. vanaf de lijn de ruststand van 24-43 op het bord.

Zonder meer een ruime marge, maar in Zwolle kan het in de tweede helft wel eens spoken. Bovendien moest er een moment komen dat de driepunters van de thuisploeg zouden gaan vallen. Dat gebeurde dus in het derde kwart. Olaf Schaftenaar was na een matige eerste helft (0 op 2 schot) opeens aan. Maar liefst vijf driepunters knalde de lange forward door de ring. Daarbij enigszins geholpen doordat de Leidse verdediging hem af en toe te vrij liet staan.

Nu hoeft een raak schietende Schaftenaar geen probleem te zijn, wanneer je zelf door blijft scoren. Dat was echter niet het geval. Ondanks driepunters van De Jong, Vette en Watson kwam Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart niet verder dan 14 punten. Bovendien viel vier minuten voor het einde van het derde kwart De Jong met een blessure uit. Tijdelijk althans.

Bij Landstede Basketbal begon men erin te geloven. Aan het eind van het derde kwart bedroeg de marge nog maar acht punten (49-57). Amper een minuut verder was het verschil zelfs teruggebracht tot zes punten: 53-59. Vanaf dat moment was Zorg en Zekerheid Leiden weer bij de les. Thompson bracht als eerste de Zwolse opmars tot stand met een driepunter. De Amerikaan zou 10 van zijn 16 punten in het laatste kwart scoren. Halverwege het kwart was Landstede Basketbal via Noah Dahlman weer teruggekomen tot zeven punten (61-68), maar prompt antwoordde Thompson weer met een driepunter en na een steal van Watson op Schaftenaar ook nog met een dunk: 61-73.

Landstede Basketbal leek nog even aan te dringen, maar gaf de moed al snel op. Ralf de Pagter kreeg twee minuten voor tijd een technische fout nadat hij met zijn handen over de zijlijn was gekomen. Vette benutte de vrije worp. Bij de balinname werd meteen een fout gemaakt op Kherrazi. Die staat niet te boek als de beste schutter vanaf de vrije worplijn, maar hij verzilverde wel zijn beide vrije worpen voor 67-78. Toen Watson één minuut voor tijd ook nog met een and-1 doorkwam, was het wel gebeurd. Kaza Kajami-Keane scoorde nog twee keer om op 21 punten uit te komen, maar dat deed niets meer af aan de tiende opeenvolgende competitiezege van Zorg en Zekerheid Leiden: 71-81. Daarmee is Zorg en Zekerheid Leiden twee zeges verwijderd van een evenaring van het clubrecord van opeenvolgende zeges in de Dutch Basketball League. Dat staat namelijk op twaalf.