92-80

Datum: woensdag 6 februari 2019 · 17:30
Locatie: Lähi Tapiola Areena. Joensuu (Finland)

ZZ Leiden in de wachtkamer

De derde plaats van Zorg en Zekerheid Leiden hing in de slotfase van het duel tegen Kataja Basket aan een zijden draadje. De Finnen stonden 16 voor, maar een steal van Watson en een lay-up van Thompson zorgden dat het verschil onder de 16 punten bleef: 92-80.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het vandaag stellen zonder de disciplinair geschorste Mohamed Kherrazi. Coach Rolf Franke moest daarom al in het eerste kwart speeltijd gunnen aan Marijn Ververs en Sergio de Randamie, want anders zouden de Leidse spelers veel te snel opgeblazen worden. Bij winst was Zorg en Zekerheid Leiden direct gekwalificeerd voor de laatste 16 van de FIBA Europe Cup. Bij een nederlaag lag het allereerst aan het verschil. Kataja Basket moest met minstens 16 punten verschil winnen om door te gaan. Dan lag Zorg en Zekerheid Leiden eruit. Bij een nederlaag met 15 punten verschil of minder, was het afwachten wat de andere uitslagen voor gevolgen zouden hebben.

Kenneth Simms zette met twee rake vrije worpen Zorg en Zekerheid Leiden meteen op een voorsprong. Twee driepunters op rij van Worthy de Jong en Maurice Watson Jr. brachten de marge op drie punten: 5-8. De Finnen kwamen echter weer snel langszij. In de laatste drie minuten van het eerste kwart plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een tussensprintje. Door twee dunks van Darius Thompson – één na een steal, de ander was een alley-oop op pass van Watson – en een bommetje van Clayton Vette sloot de Leidse ploeg het eerste kwart met een 20-25 voorsprong af.

Het balbezit bij aanvang van het tweede kwart leverde meteen balverlies op en een score van Daniel Mullings. Balverlies was sowieso het sleutelwoord in dit kwart. De Leidse spelers raakten diverse keren de bal kwijt en de Finnen profiteerden daar optimaal van. De driepunters van de thuisploeg vielen goed en Zorg en Zekerheid Leiden slaagde er niet in om Topias Palmi (16 punten bij rust) in bedwang te houden.

Bij 33-36 in Leids voordeel (weer een alley-oop van Watson naar Thompson) liep Kataja Basket via 40-38 weg naar 49-40. Daarbij hadden de Finnen wel geluk dat een clean block van De Jong afgefloten werd. In de laatste minuut voor de pauze wist Zorg en Zekerheid Leiden via een score van Thompson en een vrije worp van Watson de schade te beperken tot 49-43.

Na de pauze bracht een verre driepunter van Thompson de Leidse ploeg terug tot vier punten: 51-47. Dat werkte echter niet bevrijdend, integendeel. Drie keer werd Zorg en Zekerheid Leiden afgefloten voor een 24-seconden overtreding. Mullings en Diaz kwamen twee keer op rij door met een doordunk. De verdedigende rebound van de Leidse ploeg was niet goed verzorgd. De Finnen kregen 15 keer een tweede kans. Juist hier had Kherrazi van waarde kunnen zijn. Overigens pakte Zorg en Zekerheid Leiden ook 13 aanvallende rebounds.

Met nog drie minuten te gaan in het derde kwart was het verschil opgelopen naar 15 punten: 65-50. Franke greep uiteraard naar de time-out. Een and-1 van Simms en een drietje van De Jong volgden. Met een tip-in bracht De Randamie het verschil aan het eind van het derde kwart terug naar 70-58.

Meteen in het vierde kwart raakte de Leidse ploeg door twee opeenvolgende scores van Mullings de veilige marge kwijt: 74-58. Ondanks een driepunter van Vette en een score uit een aanvallende rebound van Simms, was het drie minuten later weer 16 punten verschil. Een 7-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden (twee keer Watson en een driepunter van Thompson) zorgde voor 79-70 en even wat rust in de Leidse gelederen. Met nog vier minuten te spelen, rondde De Jong een drive fraai af voor 81-72.

Zorg en Zekerheid Leiden leek via scores van De Jong en een dunk van Thompson veilig te zitten. Nog twee minuten spelen en 86-76. Anderhalve minuut later was het opeens een ander verhaal, want Kataja Basket was op 92-76 gekomen en De Randamie kreeg 24 seconde voor het einde een (belachelijke) aanvallende fout aangesmeerd.

Opeens was daar Watson met een heerlijke steal en een fraai afgeronde lay-up: 92-78. Uiteraard pakte Kataja Basket op 12 seconden voor het einde een time-out. Palmi liet een snelle driepunter los. De bal ging mis en De Jong ontfermde zich over de belangrijkste rebound van de wedstrijd. Dat Thompson met zijn 27ste punt nog voor 92-80 zorgde, deed niets meer af aan het resultaat.

“We speelden hier om te winnen”, gaf Franke na afloop te kennen. “Vlak voor rust sloeg Kataja een gaatje. Na rust hadden we goede en mindere fases met aan het einde van het vierde kwart de mogelijkheid om 10 punten achter te komen. De bal ging mis, waarna Kataja naar 16 punten en balbezit kon uitlopen. Een fantastische steal (Watson) en een stop maakten uiteindelijk het verschil. Het team is heel knap bij elkaar gebleven. Daar mogen we trots op zijn. Nu afwachten wat de andere ploegen doen.”