90-76

Datum: woensdag 24 oktober 2018 · 20:00

ZZ Leiden wijst Oradea terug

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede wedstrijd voor de FIBA Europe Cup in winst omgezet. Ondanks een slechte start - CSM CSU Oradea nam een 1-13 voorsprong - stond de Leidse ploeg bij rust al weer op voorsprong. In de tweede helft liep het verschil nog verder op: 90-76.

Zorg en Zekerheid Leiden moest het woensdagavond stellen zonder Sergio de Randamie, die in de slotfase van het duel tegen Feyenoord Basketball Rotterdam een blessure had opgelopen. Dit betekende dat de lange mannen Kenneth Simms, Mohamed Kherrazi en Clayton Vette wat ruimer in de minuten kwamen te zitten. Dit kwam het spel van het trio overigens wel ten goede.

De start van Zorg en Zekerheid Leiden was niet best. De Roemeense kampioen schoot uit de startblokken. Muhamed Pasalic drilde meteen drie driepunters door de ring en voordat je met je ogen kon knipperen stond er na nog geen drie minuten spelen een 1-13 stand op het scorebord. De Leidse zone verdediging sloot niet goed, waardoor de bezoekers de tijd kregen om aan te leggen.

Via Worthy de Jong kwam Zorg en Zekerheid Leiden snel weer terug in de wedstrijd: driepunter, 4-point play en een drive brachten de stand naar 10-13. Kristopher Richard en opnieuw Pasalic gooiden nog een paar bommetjes door de ring, maar de Leidse ploeg liet de Roemenen niet meer gaan. Maurice Watson Jr. voerde het tempo op en wist zelf ook makkelijk te scoren vanuit de dribble. Via dunks van Darius Thompson en De Jong kwam Zorg en Zekerheid Leiden langszij. Met zijn dertiende punt zette De Jong zijn ploeg op een 22-20 voorsprong na tien minuten spelen.

In het eerste deel van het tweede kwart nam Zorg en Zekerheid Leiden even wat afstand van Oradea. Vette scoorde vijf punten op rij en dat leidde tot een 31-25 stand na vier minuten spelen. Marcus Ginyard bracht Oradea weer op het goede spoor. De Amerikaan scoorde vijf punten op rij, waarna de andere Watson de Roemenen op voorsprong zette: 33-34. Niet voor lang, want aan de andere kant knalde Marijn Ververs een drietje door de ring. Na een dunk van Thompson en een driepunter van De Jong mocht Thompson de ruststand op 44-38 bepalen.

Na de pauze mochten de Roemenen nog drie minuten volgen, onder meer door een fraaie dunk van de Litouwer Arturas Valeika. Daarna maakte Zorg en Zekerheid Leiden snel korte metten met de tegenstander. Via een 7-0 run liep de Leidse ploeg door naar 57-44 halverwege het derde kwart. Nadat Vette een perfecte hi-low aanval met Simms had afgerond was er een verschil van 20 punten bereikt: 67-47. Op zijn beurt stelde Vette met een omgekeerde hi-low Simms in staat om de stand na drie kwarten op 69-51 te zetten.

Richard begon het vierde kwart weer met een vijftal punten op rij. De Amerikaan zou uiteindelijk uitkomen op 25 punten. De marge liep terug naar 15 punten (73-58), maar daarna benutte Watson een and-1 en knalde Vette, die na zijn rugblessure weer de oude leek, een drietje binnen voor 79-58. Met een schotje zette Thompson het grootste verschil op de borden: 81-58.

Zorg en Zekerheid Leiden leek het wel een beetje te geloven. Dit gaf de Roemenen de kans om een 11-0 tussenrun te plaatsen. Scorend werk van Giordan Watson en Richard verkleinden de marge zelfs tot 11 punten: 85-74. De Leidse ploeg stelde via Watson (driepunter) en De Jong (dunk) snel orde op zaken. Aan de eindstreep was het 90-76 en had Zorg en Zekerheid Leiden zijn tweede groepswedstrijd gewonnen.

Doordat Sakarya BS verrassend s.Oliver Würzburg wist te verslaan (69-79) is Zorg en Zekerheid Leiden als enige ongeslagen ploeg nu groepsleider.

“Oradea had een goede start met drie rake driepunters, maar we raakten niet in paniek”, stelde coach Rolf Franke na afloop. “We trokken de verdediging aan en creëerden onze kansen om terug in de wedstrijd te komen. Uiteindelijk gingen we ons eigen spel spelen: strak verdedigen, balverlies afdwingen en breaks lopen.”

Worthy de Jong was het met zijn coach eens. “Onze eerste helft was wat chaotisch. In de tweede helft brachten we een goede snelheid in de wedstrijd. Het feit dat we 20 assists hadden, laat zien hoe we de bal kunnen delen om makkelijke baskets te creëren.”

De Roemeense coach Cristian Achim was met hoge verwachtingen naar Leiden gekomen. Hij rekende op een overwinning, maar moest na afloop concluderen dat zijn verwachtingen verkeerd waren. “Zorg en Zekerheid Leiden was beter in alle aspecten van het spel: rennen, strijd leveren. Ze scoorden veel uit onze balverliezen en hadden ook nog een hoop scores na aanvallende rebounds. Zorg en Zekerheid Leiden is een sterk team met een paar hele goede spelers.”