Datum: zondag 14 april 2019 · 13:00
Team: U16
Locatie: Houtkwartier, Leiden

U16 wint in hoge noorden

Ondanks dat het U16-team van Zorg en Zekerheid Leiden afgelopen zondag niet compleet was, won het vrij eenvoudig van de nummer drie uit de competitie, Donar Groningen. In de vroege uitwedstrijd mochten de Leidenaren de overwinning weer mee terug naar huis nemen. Zorg en Zekerheid Leiden won uiteindelijk met 68-96.

De openingsfase was erg slordig. Het was zichtbaar dat de Leidenaren ruim twee uur in de auto hadden gezeten. Er werd bovendien te veel met de handen verdedigd, waardoor er al snel veel fouten bijgeschreven worden. Zorg en Zekerheid Leiden kwam op een 8-5 achterstand, mede omdat Donar te makkelijk mocht schieten van buitenaf. De ploeg herstelde zich en kon via een 13-3 run uitlopen naar een 11-18 voorsprong. Echter kon dit niet vastgehouden worden. Dit kwam met name door het niet goed verzorgen van de verdedigende rebound. Donar mocht maar liefst zes aanvallende rebounds pakken dit kwart. Uiteindelijk sloten de Leidse jongens het eerste kwart zelf af met de kleinst mogelijke achterstand: 21-20.

Het tweede kwart was kwalitatief een stuk beter. Vooral verdedigend zat het een stuk beter in elkaar. Dit was alleen al te zien in de rebound. Dit kwart werd slechts één aanvallende rebound toegelaten. Tot twee keer toe weet Zorg en Zekerheid Leiden een voorsprong van zes punten te pakken. Toch weet Donar beide keren weer tot twee punten terug te komen. Met nog zes minuten tot rust en een tussenstand van 31-35, vond de Leidse formatie het wel genoeg. Middels een scherpe verdediging en fantastisch combinatiespel in de aanval kon het team uitlopen naar een 35-52 voorsprong bij rust. Zo leek het eerste echte gaatje geslagen.

Na rust was het zaak om Donar Groningen niet terug in de wedstrijd te laten komen. Tot een score van 44-58 leek Zorg en Zekerheid Leiden zijn voorsprong langzaam weg te geven. Er miste een bepaalde scherpte, waardoor er met name makkelijke scores toegelaten werden. Een time-out bracht uitkomst. Nadat iedereen weer was herinnerd aan de gemaakte afspraken, liepen de Leidenaren uit naar een voorsprong van maar liefst 52-79. Dit was tevens de stand waar het team het laatste kwart mee mocht starten.

In dit laatste kwart zette de ploeg uit de Sleutelstad het goede spel verder voort. De goede opties bleven gevonden worden. Het team liep zelfs uit naar een 58-89 voorsprong. Hierna stagneerde de score. Ondanks dat vaak de goede opties werden gevonden in de aanval, beloonden de Leidenaren zich niet door dit af te maken. Makkelijke schotpogingen werden gemist. Mede hierdoor wisten de Leidse jongens vier minuten lang niet te scoren. Uiteindelijk werd de wedstrijd uitgespeeld tot 68-96.

“Dit was een erg volwassen wedstrijd waarin we echt als team hebben gespeeld”, aldus hoofdcoach Wouter Hoogeveen. “We hadden slechts 17 turnovers en lieten Donar maar 10 aanvallende rebounds pakken. Verder vonden we in de aanval vaak de beste opties. Hier zijn we de laatste tijd veel mee bezig geweest. Dan is het geweldig als dat er in een topwedstrijd als deze zo uitkomt. Weliswaar misten we vrij veel makkelijke schotpogingen, echter is het voor mij veel meer waard dat dit wel de goede opties waren. Hier kunnen we op verder bouwen.”