83-91

Datum: zondag 4 november 2018 · 16:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

Zestal ZZ Leiden wint in Den Bosch

Voor het eerst sinds 9 april 2016 is Zorg en Zekerheid Leiden er in geslaagd om een overwinning te boeken in De Maaspoort. Na een snelle achterstand knokte het Leidse zestal zich al bij rust naar een 37-45 voorsprong. In de slotfase wist Zorg en Zekerheid Leiden een Bossche terugkeer af te wenden: 83-91.

De vooruitzichten voor de Klassieker waren natuurlijk niet al te gunstig. Sergio de Randamie bleek er langer uit te liggen (een week of vier) en Kenneth Simms zat de laatste wedstrijd van zijn schorsing uit. Het zag er dus weer naar uit dat Zorg en Zekerheid Leiden het met zes man zou moeten doen. New Heroes miste trouwens Stefan Wessels, Steven Cook en Max van Schaik, maar heeft nog steeds meer spelers in de rotatie dan Zorg en Zekerheid Leiden.

New Heroes Den Bosch opende sterk tegen de Leidse zone (7-0), met als gevolg dat Rolf Franke al na twee minuten naar een time-out moest grijpen. Darius Thompson zette de eerste Leidse punten op het scorebord, maar de Bosschenaren renden door naar een 16-4 voorsprong van vijf minuten. Het leek wel hetzelfde scenario als de laatste oefenwedstrijd in Den Bosch. In de laatste anderhalve minuut van het eerste kwart wist Zorg en Zekerheid Leiden de schade te beperken. Thompson vanaf de lijn en een drietje van Worthy de Jong zorgden voor een 5-0 run om het kwart te eindigen. Het was nog wel 23-17 in het voordeel van New Heroes.

Het tweede kwart werd overduidelijk het kwart van Clayton Vette. De Amerikaan speelt doorgaans graag en goed tegen New Heroes en kwam alleen al in dit kwart tot 18 punten, waaronder drie rake driepunters. Na vier minuten was het verschil teruggebracht tot 29-26. Na een time-out van New Heroes kwam Payton Henson door met een driepunter, maar Vette betaalde met gelijke munt terug. Stukje bij beetje kwam Zorg en Zekerheid Leiden dichterbij. Na een splijtende pass bracht Vette de Leidse ploeg twee minuten voor rust voor het eerst op voorsprong: 37-38. Vette benutte de bonus vrije worp ook nog. De Leidse ploeg bleef sterk spelen. Via een fraaie schijnbeweging zette Maurice Watson Jr. de 37-45 ruststand op het bord. Na 23-12 in het eerste kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden even opzetten met een 14-33 tussenscore.

In het eerste deel van het derde kwart bleef New Heroes op gepaste afstand volgen. Na een driepunter van Jessey Voorn, vorig seizoen nog uitkomend voor Zorg en Zekerheid Leiden, bedroeg de marge zeven punten: 45-52. In de laatste drie minuten sloeg de Leidse ploeg haar slag. Een score van Mohamed Kherrazi (8 punten, 10 rebounds, 5 assists) werd gevolgd door een bommetje van Thompson voor 50-64. In de laatste minuut van het derde kwart verzilverde De Jong twee vrije worpen (als ploeg schoot Zorg en Zekerheid Leiden 17 van de 17 toegekende vrije worpen raak), waarna Thompson met een nieuwe driepunter de stand na drie keer tien minuten op 53-69 bracht.

Jonathon Williams opende in het laatste kwart de score voor New Heroes, maar door een lay-up van De Jong op assist van Marijn Ververs en de vierde driepunter van Vette (vandaag topscorer met 27 punten) stond er een ongekend verschil van 19 punten op het bord: 55-74.

Het wachten was op een eindsprint van New Heroes. Het spelen met zes man gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. En die sprint kwam er ook. Nick Oudendag scoorde twee keer uit een aanvallende rebound (61-76), maar werd daarna prompt gewisseld. Na een time-out van Franke maakte De Jong (17 punten) even kennis met de dunkende Williams: 64-76. Waar op dat moment niemand bij Zorg en Zekerheid Leiden meer tot scoren kwam, stond Watson (17 pungen, 8 assists) op. Met zes punten op rij wist hij het verschil rond de 14 punten te houden: 68-82 met nog 3’30 te spelen.
Nog mocht Zorg en Zekerheid Leiden zich niet in veilige haven wanen. New Heroes kwam binnen een minuut terug met een 9-0 run tot 77-82, vooral veroorzaakt door een paar onnodige turnovers. Thompson (goed voor 22 punten en 6 assists) bewees de Leidse ploeg vervolgens een dienst door twee vrije worpen te benutten. Na twee missers van New Heroes schoot Watson met een driepunter de wedstrijd definitief in het slot: 77-87. In de laatste halve minuut was Vette nog twee keer loepzuiver van de vrije worplijn en dunkte hij ook nog een keer raak. Derhalve leverde deze klassieker een in veel ogen toch wel onverwachte winnaar op: 83-91 voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Het is nu even genieten van deze overwinning, maar het vizier moet al weer snel gericht worden op woensdag, want dan staat Sakarya BSB op het menu in de Vijf Meihal. En dat duel moet eigenlijk wel gewonnen worden.