71-73

Datum: donderdag 25 april 2019 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden wint na overtime

Zorg en Zekerheid Leiden heeft opnieuw van Donar gewonnen. Daar was wel een verlenging voor nodig en dat was eigenlijk niet nodig. Darius Thompson kon 20 seconden voor tijd de wedstrijd definitief beslissen. De dunk ging mis, waarna Donar er een verlenging uitsleepte. In de overtime speelde Mohamed Kherrazi erg sterk door de eerste twee scores voor zijn rekening te nemen. In de buzzer scoorde Donar nog 71-73, maar de winst voor de Leidse ploeg was binnen.

Het ziet er naar uit dat Zorg en Zekerheid Leiden en Donar elkaar in de play-offs opnieuw gaan treffen. Als beide ploegen hun wedstrijd uit de eerste ronde van de play-offs tenminste winnend afsluiten. Dat betekent dat er dan nog zeker drie wedstrijden bij komen, waardoor het aantal onderlinge ontmoetingen dit seizoen op minstens tien stuks komt te staan.

De wedstrijd van donderdagavond was er weer eentje die precies in het plaatje van dit seizoen past. Donar kon een grote voorsprong niet vasthouden en Zorg en Zekerheid Leiden liet het in de slotfase van de reguliere speeltijd onnodig spannend worden, waarna er nog een verlenging gespeeld moest worden.

In het openingskwart bleven beide ploegen elkaar dicht op de hielen zitten. Een driepunter van Jason Dourisseau werd gevolgd door een bommetje van Clayton Vette. Maurice Watson Jr. stelde Kenneth Simms in staat om de kwaliteit van de Groningse ringen uit te testen. Ook Darius Thompson kwam nog door met een dunk op de break. Een 9-0 run van Donar zorgde echter voor een 21-14 stand (18-14 na het eerste kwart).

Marijn Ververs en Sergio de Randamie waren vervolgens verantwoordelijk voor een inhaalrace. Ververs knalde een drietje via het bord binnen en nog geen twintig seconden later pakte De Randamie een steal, waaruit Ververs via een lay-up voor 23-21 tekende. Na zeven minuten bracht Worthy de Jong de Leidse ploeg op voorsprong: 26-27. De laatste score voor rust is een driepunter van Thompson, maar dat schot kon hij alleen nemen doordat De Jong de aanvallende rebound pakte. Zo ging de Leidse ploeg met een kleine voorsprong de rust in.

De start van de tweede helft was duidelijk voor Donar. Zorg en Zekerheid Leiden kwam bijna vijf minuten niet tot scoren. Donar profiteerde van het povere spel van de ploeg van Rolf Franke en liep uit naar een voorsprong van tien punten: 43-33. De Jong zorgde uiteindelijk voor de eerste Leidse score, waarna Thomas Koenis uit de aanvallende rebound (Donar kwam in totaal aan 19 aanvallende rebounds en dat is wel een puntje van zorg voor de Leidse ploeg) scoorde.

Daarna kwam de Leidse run. In vier minuten tijd werd een 1-15 run ingezet, met onder meer twee rake vrije worpen van Mohamed Kherrazi, een alley-oop van Thompson uit een pass van Watson en driepunters van Thompson, De Jong en Watson. Het derde kwart eindigde derhalve bij een 46-50 stand voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Thompson verlengde de run tot 1-17 door de eerste score van het vierde kwart te verzorgen. Donar naderde wel een paar keer tot op drie punten, maar telkens vond Zorg en Zekerheid Leiden het juiste antwoord. Bijvoorbeeld via droge schoten van Simms, een floater van Watson en een nieuwe alley-oop combinatie tussen aangever Watson en afmaker Thompson, die later een eigen misser alsnog binnen wist te tippen en daar ook nog een bonus voor kreeg.

Met nog drie minuten te spelen, tekende De Jong vanaf de lijn voor een 58-66 voorsprong. Niks aan de hand, zou je zeggen. Donar kwam terug tot 61-66. Op dat moment kwam die misdunk van Thompson. Arvin Slagter antwoordde met een driepunter en in de laatste seconde werkte Koenis een aanvallende rebound binnen voor de gelijkmaker: 66-66.

In de noodzakelijk geworden verlenging opende Kherrazi met twee opeenvolgende scores om Zorg en Zekerheid Leiden weer wat lucht te verschaffen. Watson beantwoordde een drietje van Sean Cunningham met een schotje van buiten de bucket. Donar ging meteen op zoek naar een score, maar daar stak Zorg en Zekerheid Leiden een stokje voor. Kherrazi werd in de rebound gefould door Slagter en mocht met nog twee seconden te gaan vrije worpen nemen. De eerste ging mis, maar de tweede was raak: 69-73. Na een time-out kreeg Gipson een vrije doortocht naar de ring om de eindstand van 71-73 op het bord te schieten.

Na de wedstrijd werd bekend dat New Heroes Den Bosch, na een achterstand van 21 punten bij rust, van Landstede Basketbal had gewonnen. Hierdoor is de wedstrijd van zondag voor de stand niet meer van belang. Zorg en Zekerheid Leiden sluit het reguliere seizoen op de eerste plaats af. Maar er kan nog wel een record gebroken worden. Zorg en Zekerheid Leiden staat nu op 30 overwinningen en dat is even veel als in het recordseizoen 2010-2011. Dat kan dus nog verbeterd worden. Bovendien kan de Leidse ploeg er nog voor zorgen dat er geen één uitwedstrijd voor de competitie verloren gaat. De teller zou daarmee op 17 uitzeges op rij komen.